"Halk İçin Kentsel Dönüşüm Paneli” geçtiğimiz Perşembe akşamı saat 19:00'da Ünsal Düğün Salonu'nda gerçekleşti. CHP Silivri İlçe Başkanlığı tarafından organize edilen panele konuşmacı olarak katılan Dr. Hüseyin Kaptan, Prof. Erol Köktürk ve Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında Silivri'nin yerini, uygulama şeklini ve yasanın neleri içerdiğini katılımcılara aktardılar.
Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar, yasadan dolayı sıkıntılar yaşayacaklarını, 6,5 milyon konutun geleceğinin de bir kişinin dudakları arasında olduğunu, bunun da anlaşılır gibi olmadığını ifade etti. Işıklar, tespit çalışmaları yaptıklarını ancak rant ve yapım aşamasında yer almak istemediklerini İBB'ye beyan ettiklerinin de altını çizdi. İnsanların anayasadan doğan mülkiyet hakkının da yok sayılmaya çalışıldığını da sözlerine ekleyen Başkan Işıklar, sonuna kadar sürecin takipçisi olacaklarını ve mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.
TUĞLU: VATANDAŞ BUNUN NERESİNDE?
Panelin açılış konuşmasını yapan CHP Silivri İlçe Başkanı Mümin Tuğlu, "Biliyorsunuz ki bu daha çok yeni bir yasa. Daha uygulama aşamasında. Silivri Belediyesi bu konuda belirli bir ön çalışma yaptı. İlçemizin yolları ve meydanları çağdaş anlamda düzenlendi. Ama bir de bizim yıllardır emek vererek, vatandaşımızın dişinden tırnağından arttırarak aldığı, yıllar önce yapılmış olan konutlar var. Ve bunlar o günkü teknoloji ve şartlarla yapılmış. Bunların artık günümüz teknoloji ve çağın gereklerine uyması gerekiyor. İşte bu noktadan yola çıkarak vatandaşın, devletin bu projenin neresinde olduğunu, uygulamasının nasıl olacağını açıklığa kavuşturmak için burada toplanmış bulunuyoruz” dedi.
"CHP'NİN PANELİ DEĞİL”
Tuğlu ayrıca panelin bir parti etkinliği olmadığına da dikkat çekerek şöyle konuştu: "Hiç şüphesiz partiler, kendilerini tanıtmak için bir çaba içerisinde olurlar. Biz bu paneli düzenlerken CHP'nin bir paneli ya da etkinliği olsun diye düşünmedik. Arkadaşlarımız bu organizasyon için 15 gündür çalışıyorlar. Olası bir İstanbul depremi var. Silivri de bunun içinde. Biz burada yaşayan insanlar olarak konutlarımızın durumunu değerlendireceğiz.”
IŞIKLAR: PROJENİN SIKINTISINI YAŞAYACAĞIZ
"Halk İçin Kentsel Dönüşüm Paneli”nde son olarak söz alan Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar da şunları söyledi: "Burada milletin hakkının, hukukunun kapalı kapılar arkasında aceleye getirilmesine karşın, burada konunun sosyal boyutunu katılımcı bir şekilde sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bunun katılımcı, demokrat yanının olmadığını, sıkıntısını yaşayacağımızı Erol hocamız çok güzel anlattı.
"İŞİN RANT KISMINDA OLMAK İSTEMİYORUZ”
Biz yasa çıkmadan önce 39 İlçe Belediye Başkanı'yla birlikte İBB Başkanı Kadir Topbaş ile yaptığımız toplantıda, endişe ve kaygılarımızı dile getirdik. Tespitler konusunda halk ile birebir karşı karşıya gelen yerel yönetimlerin aktif olmasını talep ettik. Ama işin yapım ve rant kısmında biz olmak istemiyoruz. Sadece katılımcılığın, sosyal adaletin ve desteklerin doğru yapılması konusunda yerel insiyatiflerin dikkate alınmasını istedik. Ve maalesef yasaya baktığımızda görüyoruz ki, bunun içinde belediyeler yok, halk yok!
"KENTSEL DÖNÜŞÜM BİRİMİNİ KURDUK”
İBB'de yaptığımız toplantıda Deprem Komisyonu oluşturuldu. Depremde riskli alanlar üzerine çalışmalar yapmaktayız. Belediyelerde Kentsel Dönüşüm Birimleri'ni kurduk yasal olarak ki, bizlere bu konuda yetki verilmesi durumunda hazırlıklı olmak amacıyla. Öyle ki böyle bir niyet de yok zaten. Büyükşehir Belediyesi olmasına rağmen İzmir'e 2 yıldır bu yetkinin verilmediği şeklinde de bir gerçeklik var ortada.
"SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Yasal olarak bu süreci takip edeceğiz. Hazırlıklarımızı tamamlayacağız. Kurduğumuz birimin görevi Kentsel Dönüşüm taleplerini almak, tespit çalışmalarını yapmak, gerektiğinde ilgili birimler ile temasa geçip faaliyetlerin gerçekleştirilmesini istemek, halkı bu konuda bilgilendirmek. Yasanın bizi bu kadar dışa ittirdiği noktada bizim yapabileceğimiz tek şey danışmanlık. Biz bu sorumlulukları yerine getirmek ve sosyal yönünü derinleştirme kararlılığındayız.
"ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL”
Yaklaşık 6,5 milyon konutun akıbetini, yukarıdan bir kişinin iki dudağı arasından çıkacaklara bırakmanın ne anlaşılır ne de izah edilebilir bir yönü vardır.
Biz bu yetkiyi alma konusunda elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Biz en bilinen olarak Silviya Otel ile bu işe başladık. Yapımı konusunda da Anıtlar'ın tasarrufuna kalmış durumda. Ama biz bir tabutta yatarcasına otelde kalınmasına göz yumamazdık. Bizim tek isteğimiz, yaşadığımız iki depremden sonra buradaki halkımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden unsurları en aza indirmek. Maalesef bizim yapı stoğumuzdaki kalite çok da sağlıklı değil.
"SİZLERİN HAKKINI SONUNA KADAR ARAYACAĞIZ”
Bakanlık bize bu yetkiyi verirse bunun altından kalkacak gücümüz de var birikimimiz de. Ne yaparız? İnsanların anayasal haklarından doğan mülkiyet hakkının yok sayılmasına karşın ne yapılacaksa onu yapacağız. Halkımızın haklarını sonuna kadar arayacağız.
Tolga EMEK