Yazıcı: Protokol bir inşaat anlaşmasına dönüştü

Yazıcı: Protokol bir inşaat anlaşmasına dönüştü

07.02.2025 14:32:38

AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı, Silivri Belediye Meclisi'nde Gençlik ve Kültür Merkezi protokolü üzerine yaptığı konuşmada, protokolün adeta bir ‘kat karşılığı inşaat anlaşmasına' dönüştüğünü belirtti.

Yazıcı, "İBB, ince işleri yapma karşılığında zemin katı ve üçüncü katı talep ediyor. Ancak bunun gerekçesi protokolde açıkça belirtilmemiş" diyerek belirsizliklere dikkat çekti.
"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ'NİN TAHSİS TALEBİ TUTARSIZ"
Mecliste konuşan AK Parti Grup Sözcüsü Celalettin Yazıcı, protokolün içeriğine baktıklarında Silivri Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki iş birliğinin sağlıklı bir zemine oturtulmadığını söyledi:"Öncelikle, protokolün içeriğine baktığımızda bunun, Silivri Belediyesi ile Büyükşehir Belediyesi arasında adeta bir kat karşılığı inşaat protokolü gibi olduğunu görüyoruz. Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), burada ince işleri yapma karşılığında zemin katı ve üçüncü katı kendisine tahsis edilmesini talep ediyor. Peki, neden bu iki kat isteniyor? Talep edilen yerler, yola cepheli olan zemin kat ve üst kat. Büyükşehir Belediyesi bunu hangi gerekçeyle talep ediyor? Bununla ilgili protokolde hiçbir net açıklama bulunmuyor" dedi.
Yazıcı, komisyon başkanının gençlik merkezinin sağlayacağı hizmetleri detaylı bir şekilde anlattığını, ancak bu hizmetlerin protokolde hiçbir şekilde yer almadığını vurguladı:"Komisyon başkanı, gençlik merkezinde neler olacağını detaylıca anlattı ama bunların hiçbiri protokolde yazılı değil. Kullanım alanları, ne şekilde planlanacağı, hangi hizmetlerin verileceği belirlenmiş değil. Yani protokol ile komisyon başkanının anlattıkları birbirini tutmuyor" ifadelerini kullandı.
"SÜRE KONUSUNDA CİDDİ BİR BELİRSİZLİK VAR"
Yazıcı, projenin ne zaman tamamlanacağına dair herhangi bir süre belirtilmemiş olmasını büyük bir eksiklik olarak değerlendirdi:"Üzerinde durmamız gereken bir diğer önemli konu süre meselesidir. Protokolde projenin başlama ve bitiş süresi belli değil. Bu projeyi Büyükşehir Belediyesi ne zaman tamamlayacak? 1 yıl mı, 5 yıl mı, 10 yıl mı sürecek? Hiçbir tarih verilmemiş. Peki, bu daha önce gördüğümüz bir şey mi? Daha önce Büyükşehir Belediyesi Silivri'de farklı projeler yaptı. Örneğin şu anda içinde bulunduğumuz belediye binasını da İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptı. O zaman burayı yaparken bir hak talep etti mi? 'Zemin katı istiyorum, üst katı istiyorum' dedi mi? Hayır, demedi” şeklinde konuştu.
Yazıcı, aynı durumun geçmişte Cem Evi'nin dekorasyon çalışmaları sırasında da yaşanmadığını hatırlatarak, İBB'nin Silivri'den neden bu kez farklı bir talepte bulunduğunu sorguladı:"Daha yakın bir örnek verelim: Geçtiğimiz dönemde Büyükşehir Belediyesi, Cem Evi'nin ince dekorasyonunu yaptı. Peki, bunun karşılığında bir hak talep etti mi? Yine hayır. Çünkü bu tür projeler vatandaşın yararına yapılır ve Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal ve kültürel alanlarda yatırım yapması zaten görevleri arasındadır. O zaman şimdi neden farklı bir yaklaşım sergileniyor? Büyükşehir Belediyesi neden Silivri'den bir hak talep ediyor?” diye sordu.
"İLERİYE DÖNÜK SİYASİ HESAPLAR MI YAPILIYOR?"
Büyükşehir Belediyesi'nin bu tahsis talebinin, ilerleyen yıllardaki yönetim değişikliklerini hesaba katarak yapıldığına dair şüpheler taşıdıklarını ifade eden Yazıcı, bu durumu şu sözlerle dile getirdi:"Burada daha büyük bir soru işareti doğuyor. Acaba, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu hesabı ilerleyen yıllar için mi yapıyor? Bugün Silivri Belediyesi ile İBB farklı siyasi partilerde. Yarın öbür gün başka bir yönetim geldiğinde, bu tahsis edilen alanlar nasıl kullanılacak? Bir binada iki farklı belediyenin olması, ileride büyük sıkıntılar doğurabilir. Şu an belki iki belediye aynı partiden olduğunda sorun yaşanmaz, ama parti farklılaşınca ne olacak? Üst kat bir partinin, alt kat başka bir partinin yönetiminde olursa, burada sağlıklı bir kültürel faaliyet yürütülebilir mi? Bu hesap yapılmış mı?"
"BU MECLİS KARARINI SİLİVRİ HALKI İÇİN ALIYORUZ"
Yazıcı, meclis üyelerine ve basına seslenerek, alınan kararın kültürel hizmetlere karşı olmadığını, yalnızca Silivri Belediyesi'nin çıkarlarını korumak amacı taşıdığını belirtti:"Ben burada basına da seslenmek istiyorum. Bu konunun kamuoyuna doğru şekilde aktarılması çok önemli. Biz bu kararı alırken Cumhur İttifakı meclis üyeleri ve ilçe başkanları olarak özel bir toplantı yaptık. Çünkü şunu biliyoruz: Bu kararı verirken bazı kesimler bizi 'Kültüre karşı çıkıyorlar' diye suçlayacak. Bu algıyı oluşturmak isteyecekler. Ama biz, bu hizmetin gelmesini engellemek için değil, Silivri'nin menfaatlerini korumak için bu kararı alıyoruz. Bizim sorumluluğumuz Silivri halkına karşıdır ve bunu düşünerek hareket ediyoruz" dediği gibi Başkan Bora Balcıoğlu'nun sert müdahalesi ile karşılaştı.
MECLİSTE GERGİNLİK: CUMHUR İTTİFAKI MECLİSİ TERK ETTİ
Yazıcı'nın konuşmasına müdahale eden Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu ile AK Parti Grup Sözcüsü arasında tansiyon yükseldi.
Başkan Balcıoğlu, Celalettin Yazıcı'nın sözlerine müdahale ederek şu ifadeleri kullandı:"Ya nereye gidiyorsunuz, nereye giriyorsunuz? Şimdi basına şov yapmaya ne gerek var? Şu anda gündemle ilgili konuşur musunuz? Gündemle ilgili konuşun, yoksa ben de yapmak zorunda kalacağım, mikrofonunuzu kapatmak zorunda kalacağım. Geçen mecliste pazartesi günü gerildi, şimdi tekrar gerilmeye çalışıyorsunuz."
Yazıcı ise bu sözlere tepki göstererek, Başkan'ın tavrını kınadığını söyledi:"Ben mi? Ben çok gergin gördüm, bu tavrınızı kınıyorum" dedi.
Başkan Balcıoğlu ise, "Hayır dediniz, şimdi çevir çevir çevir çevir, hayır dediniz, tamam" ifadelerini kullanarak AK Parti'nin tutumunu eleştirdi.
Bunun üzerine Celalettin Yazıcı, "Bu şekilde bu mecliste kalmanın doğru olduğunu düşünmüyorum. Saygısızca bir davranışı asla yapamazsınız." diyerek tepkisini dile getirdi ve Cumhur İttifakı meclis üyelerini salonu terk etmeye davet etti.
Yazıcı'nın çağrısının ardından Cumhur İttifakı meclis üyeleri salonu terk ederken Başkan Bora Balcıoğlu, bir konuşma yaparak gündem maddesini oylamaya sundu.

Sevginar SALİ

 

YORUM YAP