Silivri, 42 km'lik sahil sahil şeridi ile yazlık villaların da çok yoğun olduğu bir bölge... 1970'lerden itibaren Büyükçekmece sınırından itibaren Tekirdağ'a kadar neredeyse 100 km'lik bir kıyı kenarında bulunan binlerce konut amaçlı ve genelde 2 katlı villalar ile yaz dönemlerinde büyük yoğunluk yaşanmakta.
Bir dönem çok moda olan ‘yazlık villaların' zamanla eskimeye yüz tutması, deprem riskleri ve 2. el yapılan satışlarla değişen demografisi, betonarmenin korozyona tabi olması ve eskimesi, bu yazlıkların değer yitirmesine sebep oldu haliyle bu evler de demode oldu.
Artan refah ve satın alma gücünün yükselmesi ile yeni ve güncel projelere olan ilgi hedef kitleler üzerinde cazibesini yitirmesine sebep oldu.
Günümüz mimarisinden çok uzak olması ve inşa edildiği yıllarda ki konseptleri gereği hem yerleşim planları, hem de ev planları ile günümüz insanına çok hitap etmese de doğalgazın bölgeye gelmesi ile yazlıklar zamanla yıllık ikametlere de açılmıştır.
İkametin artması ile bu evler yaz aylarında 2-3-4 aylıkta olsa kiralık olarak her dönem talep de görmektedir.
Ancak şu konuyu hatırlatmak isterim, Silivri hem şehre yakın olması, hem de İstanbul tapusu olması nedeniyle satış değerleri bakımından -bana göre- istenen seviyelerde değildir. Lakin yakın dönemde çok ciddi talep görecektir.
Neden derseniz, son 4 yılda Silivri büyük aşama kat etmiştir. Yapılan bu kadar eser ve yatırımların etkisini önümüzde yıllarda göreceğiz.
Sonuç olarak gayrimenkul işinde temel kural vardır... Bina eskir, toprak eskimez… Bu nedenle arsanın bulunduğu lokasyon ve bölge her dönem de değer kazanır.
***
Geçtiğimiz günlerde basında yer alan bir rapordan devam edelim... Pandemi ile başlayan ve 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketi sonrasında devam eden kıyı ve yazlık bölgelere olan yoğun göç hareketliliği, gayrimenkul fiyatlarındaki artışı devam ettiriyor. Endeksa verileri kapsamında, konut satış değerlerinde İstanbul Şile son 3 yıldaki yüzde 884 artış ile Türkiye'de ilk sıraya yerleşti. Antalya'da son üç yılda yüzde 867, Alanya'da yüzde 815, Bodrum'da yüzde 675, Silivri'de yüzde 638, Mersin'de yüzde 713 değer artışı dikkat çekiyor. Kiralarda ise son üç senede en fazla artış gösteren bölgeler yüzde 739 ile Şile, yüzde 613 ile Alanya ve yüzde 534 ile Marmaris oldu.
Satılık yazlık konutlarda en fazla stok Antalya'da…
Satılık yazlık konutlarda en çok stok Nisan.2023 itibariyle 5.744 adet ile Antalya, 4.205 stok ile Kuşadası, onu 2.425 stok ile Alanya ve 2.210 stok ile Bodrum izliyor. Satılık yazlık konutlarda stok artışında Şile yüzde 100 seviyesinde bir yıllık artış oranı ile birinci sırada bulunuyor. Bodrum Turgutreis yüzde 65'lik yıllık stok artışı ile takip ederken; Foça ve Antalya'daki artış yüzde 36 seviyelerinde görülüyor. Fethiye, Alaçatı ve Bodrum Bitez bölgelerinde ise stok adetlerindeki değişim stabil seyrine devam ediyor. Kiralık yazlık konutlarda ise bu yıl nisan ayı itibariyle en fazla stok 2.068 ile yine Antalya'da.. onu 1470 ile Bodrum, 821 ile Alanya takip ediyor.
KİRALIK KONUTLARDA STOK
SEVİYESİ DÜŞÜŞTE…
Fakat, kiralık konut stoklarının yıllık bazda yüzdesel değişimlerine göre Türkiye genelinde yazlık bölgelerdeki kiralık konut stok seviyesi düşüş yaşanıyor. En büyük konut stok erimesi - yüzde 38 ile Çanakkale'de görülüyor. Silivri - yüzde 35, Bodrum Torba, - yüzde 28 ve Antalya - yüzde 25 seviyelerinde stok düşüşü ile Çanakkale'yi takip ediyor. Yapay zeka ve büyük veri analizi ile gayrimenkul değer hesabı sağlayan Endeksa, yazlık bölgeleri inceledi. Şile'de son üç senedeki konut satış fiyatı değer artışı yüzde 884.
Endeksa'nın çalışmasına göre, İstanbul'dan tamamen ayrılamayanlar fakat şehir merkezinde yaşamayı tercih etmeyen büyük bir kesim, Silivri ve Şile gibi bölgelerdeki müstakil veya az katlı konutları tercih ediyor.
Endeksa'nın yapay zeka ve büyük veri analizi kullanarak yaptığı çalışmanın ardından çıkan sonuçlar da buraya olan talebin fiyatlardaki yükselişe yansıdığını gösteriyor. İstanbul Şile son 3 yıldaki yüzde 884 artış ile Türkiye'de ilk sırada yer alıyor. Şile bölgesindeki son üç yıldaki konut satış fiyatı değer artışı yüzde 884 seviyesini bulurken, bu rakam son bir sene için yüzde 132 olarak ölçüldü. Şile'de satılık konutlarda stok adedi ise 429, kiralık konutlarda ise 77. Antalya'da da belirgin bir artış görülürken; son üç senede satış fiyatı değer artışı yüzde 867, bu rakam son bir sene için ise yüzde 141 oldu.
Antalya'da satılık konut stok adedi 5.744, kiralık konutlarda ise 2.068. Satılık konutlarda metrekare bazında bu sene nisan ayında güncel verilerine göre, Şile'de 39.038 lira, Antalya'da ise 25.997 lira oldu.
Endeksa verilerine göre Şile'de konut kiraları son bir senede yüzde 144, son üç yılda ise yüzde 739 artış gösterdi.
BODRUM'DA SATILIK PİYASASINDA SON ÜÇ YILDA YÜZDE 675'LİK ARTIŞ…
Sosyal olanakları, geniş ve kaliteli hizmet sunabilen alt yapıları ve ulaşım kolaylığı avantajları sayesinde yazlık bölgeler içinde Bodrum ilk tercihler arasında bulunuyor.
Endeksa verileri kapsamında, Bodrum'un genelinde son bir senedeki satılık konut fiyat artışı yüzde 93 olurken, Nisan 2023 verilerine göre, metrekare başına düşen satış fiyatı 60.456 lira seviyelerini buldu.
Bodrum'da son bir yıldaki en yüksek satılık değer artışı yüzde 160 ile Gümbet bölgesinde görülürken, Nisan 2023'e göre, m2 başına satış fiyatında 79.122 lira ile Yalıkavak bölgesi birinci sırada görülüyor.
Bodrum genelinde son 3 yıl içerisindeki satış fiyatlardaki değer artışı seviyesi ise yüzde 675 gibi ortalamanın oldukça yüksek bir noktasında seyrediyor.
MERSİN KİRALIK PİYASASI...
Mersin hem depremden etkilenen vatandaşların öncelikli tercih ettiği illerden biri olması hem de yazlık bir bölge olmasının getirdiği avantajlar sebebi ile ülke genelindeki kiralık konut piyasasındaki yükselişin oldukça üstünde olarak görülüyor. Mersin'deki kiralık konut fiyatları son 1 senede yüzde 124 artarken, kiralık evlerin metrekare fiyatı 78,69 lira oldu. Bu rakam Kuşadası'nda yüzde 108, Çanakkale'de yüzde 133, Fethiye'de yüzde 117 seviyelerinde.
ALANYA'YA YOĞUN YABANCI TALEBİ…
Yabancılardan en çok talep gören ilçe ise Alanya oldu... Burada ki en büyük etken ise yabancı nüfus artışı. Alanya'daki kiralar son 3 senede yüzde 613 artarken, son bir sene içerisinde ise yüzde 98 arttı. Satılık piyasasında ise Alanya'da, son 3 yıldaki artış yüzde 815 olurken, son bir yıldaki değer artışı yüzde 130 oldu.
İyi haftalar…