İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İBB Florya Sosyal Tesislerinde basın mensupları ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.
Başkan Uysal 40 gün önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildiğini ve seçildiği ilk günden bu güne belediyenin tüm birimleriyle bir araya gelerek çalışmalar hakkında bilgi edindiğini söyledi.
İstanbul'da halihazırda devam eden projeleri yerinde incelediğini ve yeni projeler içinde çalışma arkadaşlarıyla görüşmeler yaptığını aktaran Başkan Uysal, Yeni AKM binasından ulaşıma, Halk Ekmek'ten İstiklal Caddesi'deki yenileme çalışmalarına kadar pek çok konuda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
HALK EKMEK
Halk Ekmek'le ilgili yeni projeleri olduğundan da bahseden Başkan Uysal, “Halk Ekmek'in üretim kalitesi ve kapasitesi çok yüksek. Buna rağmen İstanbul'daki ekmek üretiminin ancak yüzde 5'ini karşılıyor. Halk Ekmek'i kapatmayı düşünmüyoruz. Bizler deneyim ve kapasitemizle ekmek üretimi yapanlara kamu imkanlarıyla yardımcı olacağız. Bu şekilde halka daha faydalı olacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı.
AKM PROJESİ
Yeni AKM (Atatürk Kültür Merkezi) projesi ile ilgili de bilgi veren Başkan Uysal, “Projesi gerçekten çok güzel. AKM projesi dünyada ses getirecek bir proje” diye konuştu.
BÜROKRAT DEĞİŞİKLİKLERİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ndeki bürokrat değişiklikleri ile ilgili bir soruya da cevap veren Başkan Uysal şöyle devam etti: “Şu ana kadar birkaç değişiklik yaptık, bundan sonra yine değişiklikler olacak. Devam ettiğimiz sürece muhakkak değişiklikler olacak çünkü hepiniz bir yerlerde çalışıyorsunuz, şu anda başladığınız dönemde, eğer bu arkadaşınız çok iyi çalışır' dediğiniz insanlarla bile, belki 6 ay sonra belirli konularda ayrı şeyler düşüneceğiz. Biz onunla çalışmama veya o arkadaşımızın bizimle çalışmama hakkı olabilir. Dolayısıyla değişiklik her zaman olacak. Genel prensiplerle yola çıktık, işletmeye başladık. İş tutuş tarzımızda bir sorun yoksa o arkadaşlarımızla devam ederiz. Bundan sonraki süreçte değişim olacak ama değişim, ‘bugün itibariyle geldik, mevcut arkadaşları değiştiriyoruz' şeklinde bir anlayışımız yok."
KENTSEL DÖNÜŞÜM
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Ben de dahil İstanbul'a ihanet ettik' açıklaması ile ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorusu üzerine de Başkan Uysal şu cevabı verdi: "Kısmen dünyada birçok ülkenin yaşadıklarını bizler de yaşıyoruz. Ancak İstanbul'da bir şehrin yenilenmesi ya da kentsel dönüşüm, depreme karşı dayanıklı konutların yeniden yapılması veyahut ekonomik olarak ülkemiz artık iyi bir noktaya geldi, insanların evini yenilemesi' diyebiliriz. Bu süreçte biz baştan itibaren çok iyi bir prensip belirleyemedik, belirleyemediğimize göre, bundan kimlerin kusura var dersek? 'Hepimizin kusuru var, belediye, iktidar, vatandaş ve özel sektör olarak var."
İstanbul genelinde yüzde 70-80 oranında yapı yenileme ihtiyacı olduğunu vurgulayan Başkan Uysal sözlerini şöyle sürdürdü: “"Benim İstanbul'da prensibim şu olacak; 'Eğer bir kentsel dönüşüm yapılacaksa, kentsel dönüşüm muhakkak yerinde yapılacak. Evet, bu kentsel dönüşüm yerinde yapılırken, nasıl yapılacağı konusuna geldiğimiz zaman, hiçbir şekilde ilave imar artışı olmadan yapılacak. Yani bina yıkılıp aynı bina olarak yapılacak, ilave daire yapılamayacak. O zaman nasıl bir yenileme yapılabilir? Benim şu an düşündüğüm Büyükşehir olarak, 2018 bütçemizde de kentsel dönüşüm için 1 milyar lira bütçe ayırdık. Yerinde dönüşüm yaparken vatandaşın evinin metrekaresi, yüzde 20 kendi metrekaresinden düşük olacak. Yani vatandaşa, 'Senin daireni yıkıp yenisini yapalım. Ama 120 metrekare ise biz 100 metrekare verelim 20 metrekare düşük olarak. O yüzde 20 metrekarenin, ortalama olarak İstanbul'da yüzde 60-70 maliyetleri karşılayacağını hesaplıyoruz. Yüzde 30-40 olarak Belediye desteğimiz olarak, yerinde yıkıp yapmak istiyoruz. Temel prensibimiz bu. Vatandaştan bir para talebimiz olmayacak. Vatandaş, '120 metrekare 120 metrekare olsun. Ama yüzde 20'inin bedelini ödeyeyim' derse, bu şekilde olabilir. Orada vatandaşa bir satış olabilir."
Başkan Uysal, vatandaşların da bu projeye itiraz etmeyeceklerini ve bu konudaki tartışmaların da son bulacağını belirterek, “İstanbul'da yaklaşık 800 bin konutun bu şekilde yenilenmesi gerekiyor. Herhalde bir 15-20 bin konut, biz hazırız başlayalım konumunda olabilir. Bu şekilde bir çalışma ile 10-15 yılda İstanbul'da yeniden dönüşümün tamamlanacağını düşünüyorum. Dolayısıyla İstanbul'a nasıl ve niye ihanet etti? Onun tartışması yerine, 'geçmişte birçok yanlış yapıldı bu yanlışı önümüzdeki dönemde yapmayalım' Bizim de Büyükşehir olarak yaklaşımımız bu” diye konuştu.
Vatandaşın Anahtarına Anahtar vereceğiz. 120 metrekareye 100 m2 sıfır daire vereceğiz. Ayırdığımız 1 Milyar TL'lik bütçe ile 4-5 milyar TL tutarında konut üretileceğini tahmin ediyoruz.
İSTİKLAL CADDESİ'NDEKİ YENİLEME ÇALIŞMASI
İstiklal Caddesi'nde yapılan çalışmanın doğru bir proje olduğunu ifade eden Başkan Uysal, projenin geneli ve bitiş tarihi ile ilgili olarak da şu bilgileri paylaştı: “Her nimetin bir külfeti, her külfetin bir nimeti olur. İstiklal Caddesi'nde yapılan işin doğru olduğunu düşünüyorum. İstiklal Caddesi Cumhuriyet öncesi dönemlerden kalma tarihi bir yer. Esaslı bir çalışma yapalım ve bir daha oraya girmeyelim denildi. Yılbaşına kadar bitirmeyi planlıyoruz.
ÜSKÜDAR, ÜMRANİYE VE ÇEKMEKÖY METROSU
Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy Metro çalışmalarında da sona gelindiği bilgisini veren Başkan Uysal, metro hattının bir ay gibi kısa süre içerisinde tamamlanacağının müjdesini vererek şunları söyledi: “Çekmeköy Metrosu, Türkiye'de ilk sürücüsüz metro çalışmasıdır. Testleri uzun zamandır devam ediyor. Şu anda testler bitti. Bu hafta içinde sertifikası alınmış olacak sanırım. Dolayısıyla bu ay içerisinde hizmete alınmış olacağını söyleyebiliriz.”