Silivri'de Yerli Malı Haftası nedeniyle sergi ve panel düzenlendi. Bölgemizdeki fabrikalarda üretilen sanayi ürünleri sergilenirken, panelde alanında uzman isimler tarafından yerli üretim ve yerli tüketimin önemi konusunda bilgilendirmeler yapıldı.
AK Parti Silivri İlçe Başkanlığı, Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği ve Silivri Belediyesi iş birliğinde Yerli Malı Haftası dolayısıyla önceki gün sergi ve panel düzenlendi. Yaşar Kemal Fuaye Salonu'nda açılışı yapılan sergide Silivri'deki fabrikalarda üretilen sanayi ürünleri sergilendi. İlçe Kaymakamı Ali Partal, Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, MHP İlçe Başkanı Zafer Yalçın, AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu, BBP İlçe Başkanı Ramiz Aksu, Esnaf Odası Başkanı Nuray Koçer, Sanayi Sitesi Başkanı Ercan Çalışkan, Küçük Sanayi Sitesi Başkanı Şaban Erdan, meclis üyeleri, muhtarlar ve öğrenciler Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Hakan Kocabaş ve yönetiminin öncülüğünde sergiyi dolaşarak ürünleri tek tek inceledi. Serginin akabinde Önder Yılmaz Sahnesi'nde gerçekleşen panele geçildi. Panelde alanında uzman isimler yerli üretim ve yerli tüketim konusunu farklı yönleri ile ele aldı. Yoğun ilgi gören panel oturumunun sonunda panelistler katılımcıların konuya ilişkin sorularını cevaplandırdılar.
BOZOĞLU: EKONOMİK KALKINMA İÇİN YERLİ ÜRETİM YAPMAK ZORUNDAYIZ
Mutlu Bozoğlu, programın açılış konuşmasını yaparak şunları söyledi: “Yerli Malı Haftası'yla alakalı fikir alışverişi yaparken Silivri sanayisinde üretilen yerli ürünlerin bir şekilde Silivri halkı, stk ve siyasilerle buluşması gerektiği düşüncesinden hareketle böyle bir organizasyon yapalım dedik. Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği yönetimine bizleri kırmadıkları için teşekkür ediyorum. Dünya üzerinde söz sahibi olmak, yapmış olduğunuz çalışmalardan dünya çapında söz ettirmek, ekonominizle parmakla gösteriliyor olmak istiyorsanız yerli üretime önem vermek zorundasınız. Son dönemde yerli üretim damgası çıktı. Ben ürünlerde o baskıyı gördüğüm zaman inanın gururla bakıyorum. Gerçekten ülkemizde çok daha iyi işler yapılabileceğinin kanısına varıyorsunuz. Biraz evvel yan salonda sergide Hakan bey bizlere Türkiye'de yapılıp Almanya'ya satılan makineleri gösterdi. Bu muazzam gurur verici bir şey çünkü biliyoruz ki yıllar önce makine yapan ülkelerin kullanmadığı makinelerle hatta onların hurdalarıyla üretim yapmaya çalışan sanayicilerimiz vardı. Şimdi ülkemizde makinelerin üretilip yurtdışına satılıyor olması gerçekten gurur verici. Yerli Malı Haftası'nın fındık, fıstık, üzüm, mandalina, portakaldan dışarı çıkmak zorunda olduğunu düşündük.
“SANAYİ SEKTÖRÜ, ÜLKE EKONOMİSİNİN BEL KEMİĞİ”
İhracatla alakalı çok büyük işlerin yapıldığı Silivri'miz bildiğim kadarıyla Türkiye ihracatının %3 kısmını karşılıyor. Bu büyük bir rakam. Bunun neticesinde ülkemize katma değer sağlanıyor. Bürokrasinin, bürokratın, siyasetin, siyasetçinin her zaman sanayicinin, üreticinin önünde önünü iliklemesi gerektiğine inanıyorum. 1. ve 2. Dünya Savaşları sonrasında yaşanmış olan kıtlık, sefalet ve sıkıntılardan sanayi ve sanayici sayesinde çıktık ve Allah korusun bundan sonra olabilecek herhangi bir olayın yaşanması halinde de çıkmamız sanayi ve sanayici sayesinde olacaktır. Dünya üzerindeki ilk 10 ekonominin içine girilebilmesi için sanayi ve ihracat çok önemli. İlk 10'a girdiğimizde inanın ondan sonra dünyada sözümüzün ne kadar geçerli olduğunu hep beraber göreceğiz. İlmek ilmek örmekse bunun adı hep beraber sanayicilerle birlikte bunu yapmak zorundayız. Bu hafta sadece Yerli Malı Haftası değil. Aslında haftanın adı Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası. Tutum da bu işin içinde en önemli faktörlerden biri. Bir tek üretmekten değil aynı zamanda israfı engellemekten de geçiyor.
“YERLİ ÜRETİME DAHA FAZLA ÖNEM VERMELİYİZ”
Bundan 20 yıl evvel Silivri'de çok fazla fabrika yoktu, insanların asgari ücretle çalışmak için en yakın Büyükçekmece, Avcılar ve Avcılar'dan ileriye gitmek zorunda kaldığı günleri biliyoruz. Silivri'de istihdamın, üretimin artırılması ve ülke ekonomisine katkı için yerli üretime daha fazla önem verilmeli. Silivri'deki halkla yerli üreticinin hemhal olması, kendini yerli ve milli hissetmesi için bu ilk organizasyonu gerçekleştirdik. İnşallah bunun gibi organizasyonların çok daha fazlası olur. Silivri'ye hem ürünleri tanıtmak hem de Silivrililiğimizi tüm İstanbul'a hissettirmek adına organizasyonları devam ettirir ve bu yapmış olduğumuz organizasyonlarla da adımızdan söz ettiririz.”
KOCABAŞ: YENİ NESLİ YERLİ ÜRETİME YÖNLENDİRMELİYİZ
Hakan Kocabaş yaptığı selamlama konuşmasında, “Mutlu Başkanım bu organizasyon için beni aradığında hiçbir zaman siyasi düşünmedik, ülkemiz için ne yapabiliriz onu düşündük. Bu etkinliğimizin Yerli Malı Haftası içinde olması bizim için çok önemliydi. Bu yüzden özellikle yeni neslimize üretimimizi göstermemiz ve onları yerli üretime yönlendirmemiz gerekiyor. Savunma sanayisinde nasıl son yıllarda başarılı olduysak yerli malı üretiminde de gerçekten çok başarılıyız. Sanayicinin bu ülkede çok büyük bir lokomotif özelliği var. İhracatımız çok önemli. Cari açığın en önemli nedenleri yerli malının kullanılmaması veya az olması. Sanayiciler olarak bütün dünyaya ürün satıyoruz, üretimlerimizin ülkemizde de aynı değeri bulması gerekiyor” dedi.
YILMAZ: CUMHURİYET DÖNEMİNDE YERLİ ÜRETİM, ULUSAL BAĞIMSIZLIĞIMIZIN OLMAZSA OLMAZ İLKESİ OLARAK GÖRÜLMÜŞTÜ
Volkan Yılmaz, Yerli Malı Haftası'nı kutlamanın nostaljik bir gün kutlamaktan çok daha fazla anlama sahip olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi: “Bu toplantının yapılmasında emeği geçen herkese ama en başta AK Parti İlçe Başkanı Mutlu Bozoğlu ile Silivri Sanayici ve İş Adamları Derneği'ne böyle bir farkındalığı yarattıkları için çok teşekkür ediyorum. Yerli Malı Haftası, her yıl 12-18 Aralık tarihleri arasında kutlanıyor. Esasında hikâyesi büyük vizyoner Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Ekonomi Kurulu'nu kurmasıyla başlıyor. Ata, savaş yorgunu gececik cumhuriyetin ekonomik kalkınmasını başlatmak adına bu kurumu kuruyor. Bu kurum çok kısa zamanda hala ayakta duran dev sanayi hamlesini başlatıyor. Savaştan çıkmış, bir vidayı dahi yapamayan, 13 milyonluk bir ülkenin işte o noktadan bugün bu noktaya gelmesi, ihracatın istenilen yerde olmasa bile istenilen hedefe doğru ilerlemesi Gazi'nin koyduğu büyük ufuk çizgisine doğru yol kat etmemiz açısından çok önemli. Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası'nda Türk malı ibaresi çok önemli. Milli bir ekonomiye sahip olamazsak işimiz zor.
“ÜRETİCİNİN ÖNÜNE KIRMIZI HALI SERMEMİZ LAZIM”
Bu salonda pırıl pırıl çocuklar var. Onların daha iyi yaşaması için bizim üzerimize düşen görevler var. Yerli malı tüketmeliyiz ama en önemlisi yerli malı üretmeliyiz. Üretmezsek hangi yerli malını tüketeceğiz? Ben bu noktada Mutlu Başkanın tespitine katılıyorum. Silivri'de üretim yapan, yatırım yapan hele hele ihracat yapan herkesin önüne kırmızı halı sermemiz lazım. Yola çıktığımda bütün problemlerinizi çözen, yokuş değil inişi gösteren bir Belediye Başkanı olacağıma söz vermiştim öyle olmaya da devam edeceğim bundan emin olabilirsiniz.
“TARIMDA DA YERLİ ÜRETİMİ DESTEKLEMELİYİZ”
Tabi ki sanayi, üretmek, ihracat çok önemli ama hep söylenen bir şey vardı; ‘Türkiye tarımda kendine yetebilen 7 ülkeden biridir' denirdi. İşte bizim tarımdaki ithalatı özellikle tohum ithalatını bitiren bir ekonomiye doğru yürümemiz lazım. Biz Silivri Belediyesi'nin daha önce ekilmeyen 300 dönüm arazisine yerli arpa tohumu ektik. Çalışmalar sonucunda yerli arpa tohumu elde edilecek ve Haziran ayında yapılacak tohum hasadının ardından Silivrili çiftçilere ücretsiz dağıtılacak. Çiftçiye Tohum Desteği Projemizi imece usulüyle hayata geçirdik. İşçilik, gübre, ilaç maliyeti dahil bu projeye katkı sunan paydaşlarımız sayesinde belediyemizden hiçbir harcama yapılmadı. Amacımız tarımda da yerli üretimi desteklemek. Biz dışardan saman ithal etmemeliyiz, tohum almamalıyız. Onun için Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün koyduğu ufuk çizgisine bakıp tekrar kendimizi gözden geçirmeliyiz. Tasarruf etmeliyiz, yatırım yapmalıyız, milli ürünleri tüketmeliyiz.”
PARTAL: ÜRETİM YAPANIN HER ZAMAN YANINDAYIZ
Ali Partal, cumhuriyetin kuruluşundan günümüze sanayileşme politikaları üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. “Bugünü anlayabilmek için geçmişi gözden geçirmek gerekiyor” diyen Partal, cumhuriyetin kuruluşundan 1950 yılına kadarki ilk dönem içerde ve dışarıda büyük sıkıntılarla ve belirsizliklerle dolu olduğunu, dağılan bir imparatorluğun yerine bir ulus devlet kurmanın güçlükleri ile iki dünya savaşının yükü bunların arasına sıkıştırılan bir dünya bunalımıyla birleştiğini, Türkiye'nin bu zor dönemi dünya ekonomisindeki bunalımın da etkisiyle içine kapanarak ve devletçi sanayileşme modelini benimseyerek aşmaya çalıştığını anlattı. Partal, “Atatürk; siyasi, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar ekonomik zaferlerle taçlandırılmazsa kazanılan zaferler kalıcı olmaz az zamanda kaybedilir' demiştir. Eğer sanayileşeceksek, gelişeceksek, büyüyeceksek siyasal istikrar ve birlik beraberliğin sağlanması olmaz olmaz şartlar arasında yer alıyor. Bizim Silivri'de neler yapabilirizi konuşmamız gerekiyor. Silivri potansiyeli çok yüksek bir yer. Silivri'de tarım ve sanayi başat sektörler olmalı. Biz sizlerle üretimde, istihdamda her konuda iş birliği için hazırız. Bir isteğiniz olursa kapımız her zaman açık” şeklinde konuştu.
PANELİSTLERDEN ‘YERLİ MALI' DEĞERLENDİRMESİ
Konuşmaların ardından Dorukhan Kocabaş'ın moderatörlüğündeli panele geçildi. Doç. Dr. Ruhi Gürdal, Karınca Filtre'nin kurucu ortağı Mesut Söylet ve Denizpen Plastik Sanayi ve Tic. LTD. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Deniz, yerli malı üretimi ve tüketimi konusunu farklı yönleri ile değerlendirdi. Panelde yerli malı üretim ve kullanımı konusundaki bilincin küçük yaşlardan itibaren oluşturulması, tasarruflu olma, yerli üretim, üretim kalitesi ve kaynakların etkili kullanımının toplumun tümünde içselleştirilerek bir yaşam tarzı haline getirilmesi ana fikir olarak ortaya kondu.
Panel, soru-cevap bölümüyle sona erdi.
Hazal BAŞARAN