“Yeşilay varsa, hayat var!'

“Yeşilay varsa, hayat var!'

03.03.2024 13:35:57

Silivri Yeşilay Şubesi, Uğur Mumcu Meydanı'nda stant kurarak, basın açıklamasında bulundu.

Silivri Yeşilay Şubesi, Hüsna Yaşar Yalman'ın Başkanlığında, 1 Mart 2024 Cuma günü Silivri Uğur Mumcu Meydanı'nda stant kurup basın açıklamasında bulundu. Standı ziyaret edenler arasında geçmiş dönem Belediye Başkanı Hüseyin Turan da yer aldı.
YEŞİLAY'IN KURULUŞ HİKÂYESİ
“Bağımlılıklardan uzak, daha sağlıklı bir gelecek için var gücümüzle çalışıyor, "Yeşilay varsa, hayat var!" diyen, Yeşilay Silivri Şubesi, yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Yeşilay'ın kuruluş hikayesi, Sepetçiler Kasrı'nın tam karşısında bulunan Karaköy Limanı'nda başlamıştı. Milli mücadele yıllarında, özellikle de Birinci Dünya Savaşında, Çanakkale cephesinde genç nüfusun vatan savunmasında etkin rol aldığını görerek, bu toprakları topun tüfeğin gücüyle değil, farklı yöntemlerle elde edebileceklerinin farkına vardılar. Bunun sonucunda en az top tüfek kadar güçlü olan "alkol" silahını kullanmaya karar verdiler. Özellikle İngiliz işgal kuvvetlerinin gemilerinden Karaköy limanına kasa kasa alkollü içki indirilerek özellikle İstanbul ve çevresinde bulunan genç nüfüsa ücretsiz olarak dağıtılmaya başlandı. Bunun üzerine istenmeyen durumlar artmaya başlamış ve Yeşilay'ın kurucusu Prof.Dr. Mazhar Osman şahit olduğu bir olay karşısında (genç bir delikanlının işlediği cinayet) dönemin önde gelen 30 ismiyle birlikte Şeyhülislam Haydarizade Efendi'ye giderek durumun vehametini anlatmış ve Sultan Vahdettin'in onayı ile 5 Mart 1920'de Hilal-i Ahdar kurulmuştur. Başlangıçta alkol ile başlayan mücadele 1921 yılında "Alkol Aleyhtarı Gençlik Hareketi" olarak devam etmiştir. Yani Yeşilay kurulduğu günden bugüne kadar geçen sürede özellikle gençleri bağımlılıklardan uzak tutmak için çalışmış ve çalışmaya devam etmiştir.
ATATÜRK, YEŞİLAY'A KAMUYA FAYDALI DERNEK STATÜSÜ VERDİ
1934 yılına gelindiğinde Mustafa Kemal ATATÜRK, Yeşilay'a Kamuya Faydalı Dernek statüsü verilmiştir. Bu statü, sadece kurulduğu yerde değil ülke genelinde yararlı işler yapan dernek anlamına gelmektedir. O günden bugüne geçen sürede, 81 ilde 120 şubesi, 158 üniversite Genç Yeşilay kulübü, 107 Yeşilay Danışmanlık Merkezi YEDAM, 2 rehabilitasyon merkezi, 97 ülkede kurulan ülke Yeşilay'larıyla bağımlılıklarla mücadelesine devam etmektedir"
Şu anda 5 ana başlıkta devam eden mücadele alanlarımız Tütün - Alkol-Uyuşturucu -Kumar-Teknoloji Bağımlılığı'dır.
Yeşilay'ın tüm çalışmalarının bilimin ışığında ve bilimsel verilerle gerçekleştiği vurgulanıp, Yeşilay'ın bir bilim kurulu olduğu söylenebilir.
YEDAM
Bağımlılıklardan kurtulmak isteyen bireyler için Türkiye ve KKTC'de 107 şubesi bulanan Yeşilay Danışmanlık Merkezleri'nde bağımlılara, bağımlı yakınlarına ve bağımlılık riski taşıyanlara uzman klinik psikologlar, sosyal hizmet uzmanları tarafından ücretsiz olarak hizmet verilmektedir. Ayrıca 115 numarası üzerinden de ücretsiz olarak bu hizmetler alınabilir.
Milli mücadele yıllarında kurulan ve bu toprakları korumak için faaliyet yürüten Yeşilay 103 yıldır insan sağlığı, insanlık onuru için mücadelesini sürdüren Türkiye'nin en köklü kurumlarından birisidir. Siz de bu anlamlı mücadelede bizimle birlikte olmak istersen Yeşilay gönüllüsü olarak katkı sunabilirsiniz.”
Seda ŞİMŞEK

YORUM YAP