Yılmaz: 30 yıl yapılmadığını iddia edip, 4 yılda her şeyi benden bekleyeceksiniz!

Yılmaz: 30 yıl yapılmadığını iddia edip, 4 yılda her şeyi benden bekleyeceksiniz!

09.06.2023 18:35:19

Çanta Balaban Mahallesi, 734 Ada 60 Parsele Ait 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı mecliste iktidar ile muhalefeti karşı karşıya getirdi.
Haziran meclisi ikinci oturumunda Çanta Balaban Mahallesi, 734 Ada 60 Parsele Ait 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planına ilişkin İmar Komisyon Raporunu Başkan Celalettin Yazıcı şöyle okudu:
1. Çanta Balaban Mahallesi, 734 ada 60 parsel, 15.06.2004 onaylı “Çanta 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı” içerisinde kısmen “Kırsal Karakterli Konut Gelişme Alanı” ve kısmen “Park Alanı” olarak planlanmış olup; plan notlarında; “II. Derece Konut Gelişme Alanları: Emsal:0.25, Yapı Düzeni: Serbest, Hmaks:7.00 (2 kat), TAKS kullanımı serbest, min. İfraz şartı: 1000 m2, min. cephe şartı: 20m. …” yapılaşma şartları belirlenmiştir.
2. Söz konusu 1/1000 ölçekli imar planı teklifi ile Çanta Balaban Mahallesi, 734 ada 60 parsel, kısmen “Ayrık Yapı Nizamında, KAKS (Emsal):0.25 ve 2 Kat” yapılaşma koşullarında “Konut Alanı”, kısmen “Park Alanı”, kısmen “Belediye Hizmet Alanı” ve kısmen “Yaya” ve “Taşıt Yolu” olarak planlanmıştır.
3. Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği'nin “Mekânsal Planlama Kademeleri ve İlişkileri” başlıklı 6. maddesinin 2. fıkrasında “Mekânsal planlar, plan kademelenmesine uygun olarak hazırlanır. Her plan, planlar arası kademeli birliktelik ilkesi uyarınca yürürlükteki üst kademe planların kararlarına uygun olmak, raporu ile bütün oluşturmak ve bir alt kademedeki planı yönlendirmek zorundadır.” denilmekte olup; imar mevzuatı gereği, alt ölçekli imar planlarının üst ölçekli imar planlarına uygun olarak hazırlanması gerekmekte olduğundan, söz konusu 1/1000 ölçekli uygulama imar planı teklifi, üst ölçekli imar planına aykırılık teşkil etmemektedir.
4. Planlama alanı olan 734 ada 60 parsel, 144359.54 m2 alana sahip olup; bu alanın %63.23'ü olan 91272.09 m2'si, Konut Alanı olarak, %36.77'si olan 53087.45 m2'si ise, Belediye Hizmet Alanı, Park Alanı ve Yol Alanı olarak yeniden düzenlenmiştir.”
Ve komisyon görüşünün oy çokluğu ile uygun bulunduğunu ifade etti.
KIRKICI: PLAN TADİLATI KAMU YARARINI TEŞKİL ETMEDİĞİNDEN GÖRÜŞÜMÜZ OLUMSUZ
Plan konusunda grubu adına söz alan CHP Meclis Üyesi Süheyl Kırkıcı, görüşlerini şöyle açıkladı: “Plan değişikliği komisyonumuza havale edildikten sonra ilgili belgeleri inceledik, teknik heyetimizi ve başkanımızla bilgilendirme amaçlı sunumunu dinledik. Bu görüşmelerin sonucunda plan değişikliğinin kamu yararını teşkil etmediğine kanaat getirdik ve görüşümüz olumsuz.
“ÇANTA HALKININ UYGULAMA İMAR PLANI BEKLENTİSİ VARKEN YILLAR SONRA KİŞİYE AİT OLAN VEYA BİR PARSELE İMAR PLANI YAPILMAK İSTENİYOR”
Söz konusu parselin içinde bulunduğu bölgede 1 /5.000 ölçekli Nazım imar planı, yani üst plan mevcut. Yaklaşık 30 yıldır üst ölçekli plan var. Çanta halkı ihtiyacı olan uygulama imar planının yapılmasını bekliyor. 30 yıldır plan yapılmadığı için bölge hisseli parsel satıcılarının ve kaçak inşaat yapıcılarının baskısı altında kalmakta. Kendi ihtiyacına göre bu gibi yerlerde tamamı bir aşamada uygulama imar planı yapılabileceği gibi, sosyal ve teknik altyapı dengeleri gözetilerek etaplar halinde de yapılabilir. Ancak Çanta halkının genel olarak uygulama imar planı beklentisi varken, yıllar sonra yapıla yapıla yalnızca bir kişiye ait olan veya bir parsele imar planı yapılmak istenmesi, parsele özel plan, kişiye özel plan değil de nedir?
“PLAN TEKNİK OLARAK DA SORUNLU”
Plan teknik olarak da sorunludur. Uygulama imar planları, mekânsal planlama, plan kararlarına uygun yapılması gerekir. 144 dönüm büyüklüğünde bir yerde sosyal donatı alanlarının yetersizliği ortadadır. Şehircilik olarak yani eğitim, sağlık, çocuk bahçesi, otopark, kamu hizmet alanlarının olmaması nasıl bir yanlışlık yapılmakta olduğunu ayrıca gösteriyor. Ayrıca imar yasasında kamusal fonksiyonlar için yani otopark, çocuk bahçesi, okul, sağlık ocağı, yol gibi ihtiyaçlar için %45'e kadar terk oranının belirlenmişken, burada yalnızca %35 ile sınırlanmış olması da dikkat çekicidir.
Hepimiz biliyoruz ki imar planları halkın yararı amacıyla yapılır. Türkiye'nin her yerinde bir parsel için, bir kişi için yapılan plan sakıncalıdır. Gelin bu yanlıştan vazgeçelim. Bu parseli değil ihtiyaç olan geniş bir bölgeyi hep beraber imara açalım. Bir kişiyi değil, Çanta halkını mutlu edelim.Hepinize saygılar sunuyorum.”
YAZICI: BU, KANUNUN VERDİĞİ HAK HUKUK
Silivri Belediye Meclisi İmar Komisyon Başkanı AK Parti Meclis Üyesi Celalettin Yazıcı, Kırkıcı'ya cevap olarak şunları söyledi: “Şimdi ben burada; Bir plan nedir, nasıl yapılır? Hangi yollardan belediyeye gelir? Bu konularda, bu eğitimi almamış olanlar için de, hani belki bilenleriniz çoğunluktadır ama basınımızdan da ya da katılımcılarımıza da izleyenler var, bunu kısaca ve basitçe anlatmaya çalışayım. Ondan sonra da yorumlarımızı yaparız. Bir plan iki yolla bize gelebilir. Birincisi belediyenin ilgili müdürlüğüne, kendi belediye çalışanları, ilgili planlama müdürlüğü vasıtasıyla plan yapar veya dışarıya ihale eder. Belediye meclisimize gelir ve belediye meclisimiz bunu değerlendirir. İkinci olarak da, parsel sahipleri o bölgenin ilgilileri de kendileri özel olarak plan hazırlatıp belediye, müdürlük vasıtasıyla bize, meclisimize getirebilir. Bu kanunun verdiği bir haktır, hukuktur.
“BELEDİYE BEKLETME YA DA REDDETME HAKKINA SAHİP DEĞİL”
Plan geldiği zaman da hiçbir belediye bununla ilgili bekletme ya da reddetme hakkına sahip değildir. Belediyenin zorunluluğudur. Bunu meclise getirmek zorundadır.
“BU KONUDA HİÇ BİR ELEŞTİRİ ALMADIK”
Belediye konuda bir çıkarcı tercihte bulunuyorsa, bunlarla ilgili kanunun izin vermediği şekilde davranıyorsa bu bir suçtur ve şimdiye kadar bizim dönemimizle ilgili hiçbir eleştiri almadığımızı söyleyebilirim. Sanki bu plan belediye tarafından bir parsele yönelik hazırlanmış gibi bir algı oluşmasını istemiyorum. Belki Süheyl Bey bunu söylemek istememiştir ama.
“YETERLİ İSTİŞARE VE ARAŞTIRMALARI YAPTIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”
İkinci olarak da bu planın bu bölgede ‘'1 /5.000'' dediğimiz zaman büyükşehrin planının olduğu anlamına gelir. Yani burası tarım alanı ya da başka bir alan değil. Burada aslında bir plan var arkadaşlar ama büyükşehir hazırladığı plan vardır. Üst ölçekli plan mevcut. Binlik, bizim hazırlayacağımız plan. Komisyona geldiği zaman biz neye bakmalıyız, bunu neye göre reddetmeliyiz ya da neye göre kabul etmeliyiz? Bir planı tekniği açısından değerlendirebiliriz. Oradaki kesintiler bölgesel olarak yapılan kesintilerden az mı ya da çok mu diye değerlendirebiliriz. Bölgeye baktığımız zaman bununla ilgili zaten belediye başkanımızın da katılımıyla yeterli istişareleri ve araştırmaları yaptığımızı düşünüyorum. Yani kesinti olarak bölgeyle kıyasladığımız zaman yüksek oranda bir kesinti aldığımızı ifade edebilirim. Başkaca şeyler varsa onu belediye başkanımız zaten kendisi açıklayacaktır.
“BU, BELEDİYE VE MECLİS KOMİSYONUN GÖREVİ”
Bu, Türkiye'nin her tarafında defalarca yapılan bir şeydir. Bu belediyenin ve belediye meclis komisyonun da görevidir. Bunun arkasında başka bir şeyler varsa bu komisyonumuz ile alakalı değil. Yeni öğrendim, mazisi olan bir arsa, bu da bizim konumuz değil.
“BU AHLAKIN TEMSİLCİLERİ DEĞİLİZ”
Bizim tanıdığımız, bildiğimiz ilişkiler de değil. Bunu sanırım Silivri'nin büyük bir kısmı ya da bu işle ilgilenenler buranın nasıl olduğunu biliyorlar. Ben dün akşam itibariyle öğrendim işin doğrusu. Biz hiç bu konuda da bu tür ilişkilerin ne dahiliz, ne sahibiyiz, ne de bu ahlakın temsilcileriyiz. Burada onu da ifade etmek isterim.
“HUKUKİ BİR SÜREÇ VE HAK”
Bu hukuki bir süreç ve hak. Türkiye'de yüzlerce, binlerce kişinin bir vatandaşın kendi mağduriyetini gidermek üzere kanunun verdiği bir hak. Zaman zaman büyükşehir meclisimize de 1 / 5000'lik vatandaş teklifleri geliyor. Meclis yüzlerce binlerce 1 / 5000'lik pafta bazında, parsel bazında teklifi değerlendiriyor. Bu tekliflerde bizim baktığımız, kamu yararı var mıdır? Kamu yararının ne olup ne olmadığını, bir mağduriyet var mı? Vicdanen aslında biz doğru bir şey mi yapıyoruz? Bunun varsa, bir rant kaynak kamuya mı aktarılıyor? Bunlardan emin olduktan sonra ve kanuni, hukuki her şeyi düzgün olduktan sonra bu anlamda bizim komisyon görüşümüz oy çokluğuyla olumludur.”
YILMAZ: EN BÜYÜK HAKEM VATANDAŞLARIMIZ
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz da konuyla ilgili söz alarak şöyle konuştu: “Konuları şahsileştirmeden, burada ne oldu, ne yaptık, neyi amaçladık ve bunun sonunda Silivri Belediyesi, kamu, vatandaş ne kazanıyor, ne kaybediyor bunları dilimin döndüğünce anlatacağım. Zaten yine en büyük hakem, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımız.
“AYNI PAYDADA OLAMIYOR VE AYNI AÇIDAN BAKMIYORUZ”
Tabii anlıyorum, ağır bir genel seçim yenilgisi, arkasından yaklaşan bir yerel seçim ve bu yerel seçim öncesi de sizin Silivri Belediyesi'nin elini rahatlatacak ya da vatandaşa hizmetini kolaylaştıracak önerilerimize, tekliflerimize kabul oyuyla gelmenizi de açıkçası çok beklemiyorum. Çünkü vatandaşa hizmet, eser, dokunma, yararına yapılacaklar konusunda aynı paydada olmadığımızı ve aynı açıdan bakmadığımız da üzülerek esasında müşahede etmekteyim.
“VATANDAŞIN BELEDİYEYE PLAN TEKLİFİ SUNMA HAKKI YASAL”
Öncelikle bu yapılan işlem yasal mı, değil mi? Bunun tartışması yapıldı. Burada, 1 / 1.000 imar uygulama planının belediye ile yapılabileceği gibi bir vatandaşın, yani o arsanın sahibi vatandaşın ya da şirketin, belediyeye bir plan teklifi sunma hakkı tamamen yasaldır ve belediyenin bunu cevaplaması, komisyonda görüşmesi, ret veya kabul etmesi de kaçınılmazdır. Dolayısıyla burada Çanta Mahallemizde 144.359,54 metrekarelik 4 tarafı yolla çevrili bir adanın içerisindeki bir hak sahibi, 1 / 1.000 uygulama planını çizmiş ve belediyemize sunmuştur.
“VATANDAŞI YANILTMAYA YÖNELİK BİR İFADE”
Yapılan plan da belediyemizin teknik ekipleriyle gerçekleştirilen istişareler sonucu belediye meclisimize gelmiştir. Şimdi bunun kişiye özel parsele, özel adaya yapılan bir uygulama olduğunu iddia etmek vatandaşı yanıltmaya yönelik bir ifadedir. Sonuçta Türkiye'de hem Silivri Belediyesinde hem diğer ilçe belediyelerinde 1 / 1.000 şekilde uygulama planlar yapılmıştır. Meclisten onaylanıp geçmiştir. Cumhuriyet Halk Partisi üyesi belediye başkanının yönettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde de çok fazla miktarda 1 / 5000'lik teklifler gelmiş ve mecliste görüşülmüştür. Reddedilmiştir, kabul edilmiştir. Bunun kişiye özel yapılan bir uygulama olduğunu iddia etmek esasında kamuoyunu yanıltmaktır. Bunun kişiye özel olduğunu iddia etmeniz için ‘'Ahmet'e yapıldı, Mehmet'e yapılmadı'' diye somut örnekle karşımıza çıkmanız gerekir.
“KAMUNUN ZARARI OLMADIĞI GÜN GİBİ ORTADA”
Biz bu gibi gelen önerileri ve teklifleri görüşmeye devam edeceğiz. Uygun olanları kabul ederiz, uygun olmayanları kabul etmeyiz. Bu meclise gelen teklifi Cumhur İttifakı uygun, Silivri'nin yararına bulmuş, sizler de (Millet İttifakı) uygun bulmamış, Silivri'nin zararına, kamunun zararının olduğunu düşünmüşsünüz. Peki burada bu hak sahibine ilave bir imar hakkı veriliyor mu arkadaşlar? Hayır. İlave bir kazanç sağlanıyor mu? Hayır. Peki burada haksız bir zenginleşme söz konusu mu? Hayır. O zaman bunun kişiye özel ve kişiye bir rant sağlayan, kişiyi zenginleştiren bir uygulama olduğunu iddia edebilir misiniz? Tabii ki de hayır. Peki bu uygulama etik mi? Meclis üyelerimizle veya belediye başkanıyla ilintili bir kişiye mi ait? Hayır. Dolayısıyla siyasi etiğe de uygun bir plan. Peki, kamunun ne zararı olabilir sizce? Burada kamunun bir zararı var mı? Nasıl bakarız? Kesinti oranlarına bakarız. Kamunun zararı olmadığı gün gibi ortada. Bu arsa 144.359,54 metrekare. Bu uygulamayla birlikte %36,77'lik bir kesinti yapılıyor. Bu kesintinin içerisinde %20'si yol alanı 28.950 metrekare, %14,24'ü park olarak ayrılmış.
“BELEDİYEMİZE HİZMET ALANI KAZANDIRILMIŞ”
Biraz önce Süheyl bey dedi ya “Çocuk parkı yok, parklar yok'' burada 20.560 metrekare park var ve belediyenin her türlü hizmeti yapabileceği, sağlık ocağından okuluna kadar 3.574 metrekarede “BHA'' yani belediye hizmet alanı var. Dolayısıyla burada belediyemize bir hizmet alanı kazandırılmış. Burada %36,77 terk ile bölgenin ortalamasında bir terk oranı var. Deniyor ki “%45 terk yapılmalıdır''. Kanun, “%45'e kadar yapabilirsiniz'' diyor. %5 de yapabilirsiniz, %15 de yapabilirsiniz. Burada yaptığımız gibi %36,77 yapabilirsiniz. Onun için kamuoyunu yanıltmaya gerek yok. %45 zorunluluk değil.
“ADALETLİ VE HAKKANİYETLİ BİR PLAN”
Aynı bölgede, çok yakın bir alanda, belediyenin kendi alanında %36 keserken buradan da %36. 77 kesmiş. Yani bölgedeki kesintilerin altında bir kesinti yapılmamış. Adaletli ve hakkaniyetli bir plan yapılmış arkadaşlar.
“TÜM BELEDİYELERİ SIKINTILI GÜNLER BEKLİYOR”
Şimdi burada kamunun yararı var mı? Kamunun yararı nasıl olacak? Silivri Belediyesi yapmış olduğu iş ve işlemlerle, yapmış olduğu planlarla arsa, arazi üretmesi lazım. Sanayi arsası üretmesi lazım ki Silivri Belediyesi, Silivri halkına hizmet edebilsin. Bakın size çarpıcı bir örnek vereyim. Bu ay, Silivri Belediyesi'nin, memur, sözleşmeli personel, işçi ve şirket personeline vergi, SGK ve maaşlar dahil 34.776.500 TL ödemesi var. İller Bankasından gelen payı merak ediyor musunuz arkadaşlar? 14.000.000 TL. Benim yalnızca maaşları ödemek için 20 milyon TL para bulmam lazım.
Bütün belediyelerde şu an bu yaşanıyor ve yerel yönetimlerde bir yasal düzenleme yapılmazsa CHP'li belediyeyi de, MHP'li belediyeyi, AK Partili belediyeyi de sıkıntılı günler bekliyor.
“YARATICI VE GELİR GETİriCİ İŞLEMLER YAPMALIYIZ”
Dolayısıyla bizim Silivri Belediyesinde yaratıcı ve gelir getirici işlemler de yapmamız lazım ve biz bu planı revize edip, bu şekilde getirdiğimizde bu arsanın sahibine “Silivri Belediyesine şartsız bir şekilde bu işlemlerden dolayı 5.000 metrekare bir arsa bağışlayacak mısınız?'' dedik. Ve yetkilileri bunu kabul ettiler. Ben arsa sahibi olsam isyan ederim bu adanın içerisinde bu kadar kesintinin yapılmasını kabul etmem. 5.000 m2 arsayı da hızlı bir şekilde Silivri Belediyesi'nin envanterine geçirip sonra da kasasına sokacağız. Bütün bunlar bir yana bu arsanın, Tosun Paşa'da bir yeşil vadi var ya, yeşil vadi hikayesi gibi. Şimdi, Süheyl Bey dedi ki “hisseli satışlar baskısı'' ve‘'1/1000'lik planlar hızlıca yapılsın''.
“HİSSELİ SATIŞLARA ONAY VEREN BELEDİYE YÖNETİMİ HANGİSİYDİ?”
Peki, bu Silivri'de hisseli satışlara onay veren belediye yönetimi kimdi arkadaşlar? Biz göreve geldikten sonra tapudan gelen hiçbir yazıya olumlu cevap vermedik. Hepsine ret verdik. Ret verdiğimiz yetmedi, mücadele ettik. Arşivler yalan söylemez. Ayhan Otlatıcı imzalı bir yazı gidiyor tapuya. Bakın, 300 m 300 m bölmüşler. Yol bile yok! Bırakın okulu, park yok. Küçük küçük bölmüşler. Alın size hisseli satış. Ve tapu demiş ki “böyle böyle bir hisseli satış talebi var, ne yapalım?'' Silivri Belediyesi “Yapamazsınız'' dememiş. Sizin ifade ettiğiniz, şikâyet ettiğiniz hisseli satışlara ne demeniz lazım? “Kesinlikle satışa izin vermiyoruz.'' demeniz gerek. Ne demişsiniz? “Söz konusu parseldeki hisseli satışın ilgili yasa, yönetmelik ve genelgeler doğusunda müdürünce değerlendirilmesini rica ederim''demişsiniz. Belediye Başkan Yardımcısı rahmetli Ayhan Otlatıcı, tapuya “yapma'' demiyor. “Yapamazsın''demiyor, “sana bırakıyorum'' diyor. Çok güzel paslaşmalar olmuş. Biri pas vermiş, öbürü orta yapmış, öbürü kafayla gol atmış.
“4 YILDA HER ŞEYİ BENDEN BEKLEYECEKSİNİZ”
Ve sizin bu yazınıza istinaden bakın, öyle demek zorunda değildiniz. Nasıl diyeceğinizi ben size söyleyeceğim. Ben nasıl demişim izleyin. Göreve geldik, Harun Bey'le bir toplantı yaptık. Burada hisseli satışlara izin vermenin veya tarafsız kalmanın, Silivri'nin geleceğiyle oynamak olduğuna, “Yasa yönetmeliğe bakın'' deyip tarafsız kalmanın, top çevirmenin ne kadar Silivri'ye ihanet olacağından hareketle imzamla tapuya yazı yollamışım ve ‘‘Balaban Mahallesi 4.677 parselde hisseli satış yapılmaması hususunda gereğini bilgilerinize arz ederim'' demişim. Ve biz bugün ‘'kesinti az, parka az, yol az'' dediğinizde hiçbir kesinti olmadan 300 m 300 m gecekonduların yapılmasına ve hisseli satışla buranın paçavra edilmesine engel olmuşuz. Kötü mü yapmışız? Şu an kötü bir şey mi yapıyoruz? Çıkıp “Bu 1/1000'likleri tamamına yapın'' diyebilirsiniz. 30 yıldır yapılmamış. Siz diyorsunuz ki “30 yıl yapılmayan Kültür Merkezini yap. 30 yapılmayan kapalı spor salonu yap. 30 yıl yapılmayan kreşleri yap''. Ya arkadaşım 30 yıl yapılmadığını iddia edip, 4 yılda her şeyi benden bekleyeceksiniz, kamunun yararına olan Silivri Belediyesi'ne 3.750 m2 belediye hizmet alanı 5.000 metre de satılabilecek arsayı kazandıran ve hiç kimseye hiçbir şekilde bir rant yaratmayan, üstünde hiçbir sis perdesi olmayan bu plana ‘'hayır'' diyeceksiniz. Siyaseten ‘'hayır'' diyebilirsiniz. Ama bunu ne olur, bir şeyleri temellendirmeden, çürük bir temele dayandırmadan yapın.”
Gündem maddesi devam eden tartışmaların ardından oyçokluğu ile meclisten geçti.
Sevginar Sali

YORUM YAP