Silivri Belediyesi ile hayırsever Nakıpoğlu Ailesi yeni ve örnek bir işbirliğine daha imza atarak 5 bin 100 zeytin fidanını 30 dönüm içerisinde toprakla buluşturdular.Gülten ve Nefus Nakipoğlu anısına Silivri Belediyesi ile Nakipoğlu Ailesi işbirliğinde oluşturulan zeytinliğin fidan dikim töreninde konuşan Başkan Yılmaz, emek ve katkısı bulunanlara teşekkür ederken, “Yaptığımız bu çalışma ile yağlık zeytin bahçesinden 3. yıl itibarıyla ürün almaya başlamayı, 5. yılın sonunda bu bahçeden aldığımız verimi optimum seviyeye çıkararak yıllık 7.000 litre zeytin yağı elde etmeyi hedefliyoruz. Bu proje sayesinde bölgemizin tarımsal ürün çeşitliliğini artırarak geleneksel olanların yanına alternatif bir ürünü de Silivri'ye kazandırmış oluyoruz. Bunun bir AR-GE çalışması olduğunu da söyleyebiliriz” dedi.
Silivri Belediyesi'ne ait 30 dönüm arazide Gülten ve Nefus Nakipoğlu anısına ailenin tedarik ettiği 5 bin 100 adet Yağlık Zeytin fidesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Selimpaşa Mahallesi Gülkent Mevkii 600. Cadde üzerinde toprakla buluşturuldu.
NAKİPOĞLU: YAŞAMIN DEVAMLILIĞI İÇİN TARIMA DESTEK VERİYORUZ
Projeyi Nakipoğlu Ailesi adına yürüten Feyzan Nakipoğlu yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Nakipoğlu ailesi olarak geleceğe nefes olmak, yaşamın devamlılığı için tarıma destek vermeye devam ediyoruz.
“SİLİVRİ BÖLGESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR TARIMSAL DEĞER OLUŞTURACAK”
Silivri Belediyesi öncülüğünde 5 bin 100 adet İspanyol cinsi Yağlık Arbequina ve Arbosana zeytin fidanını toprakla buluşturduk. Zeytincilik konusunda dünyanın zirvesinde bulunan İspanya'da doğal olarak yetiştirilen bu cins zeytin ağaçları, ikinci yılında ürün vermeye başlamakta. Silivri bölgesi için önemli bir tarımsal değer oluşturacak.
TÜRAM LİSESİ ÖĞRENCİLERİ, ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNİ YAPARAK VE YAŞAYARAK ÖĞRENECEK
Ayrıca Özel TÜRAM Meslek Lisesi öğrencileri, bu zeytin bahçesinde bitki gelişiminden, gübrelemeye kadar tüm uygulamaları yaparak ve yaşayarak zeytin yetiştiriciliğini öğrenecekler.
“AMACIMIZ DİKİLİ TARIM ARAZİLERİMİZİN VARLIĞINI ARTIRMAK”
Amacımız ülkede dikili tarım arazilerimizin varlığını artırmak. Toplumda ağaç ile orman sevgisini geliştirmek, doğaya duyarlı nesiller yetiştirebilmek.
Toprağa gönül vermiş bir ailenin ferdi olarak 15 yıldır zeytin ile ceviz yetiştiriciliği ile uğraşmaktayız. Böyle değerli bir projede bulunmaktan çok mutluyuz.
“AİLE BÜYÜKLERİMİZİN ADINA PROJELERDE YAŞATMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Değerli büyüklerimiz rahmetli anneannem ve babaannem adını çeşitli projelerde yaşatmış ve yaşatmaya devam etmekteyiz.
TEŞEKKÜR
Bu projeye vesile olan, maddi manevi desteklerini esirgemeyen sevgili babam Ökkeş Nakipoğlu'na, aile büyüklerimize ve Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'a teşekkür ediyorum. Silivri'mize hayırlı uğurlu olsun.”
NAKİPOĞLU: BİR NEVİ CİNAYET…
Hilmi Nakipoğlu, yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “1969 Yılında ana kucağından Balıkesir'e asker ocağına gittim. Çanakkale'den Edremit'e giderken sağ sol olmak üzere tamamen zeytin ağaçları vardı. Edremit'te 15 aylık askerliğim süresince zeytin ağaçların arasından sürünemiyorduk. Sonraki yıllarda oralara betonlar döküldü, villalar yapıldı. Böyle bir efsane kesilerek binalar yapıldı. Bir nevi cinayet…
TEŞEKKÜR
Bizlere bu fırsatı verdiğiniz için Başkanım ve ekibine çok teşekkür ediyoruz.
“HAYIRLARA VESİLE OLSUN”
50 küsur yıldır şantiyeci, 30 küsur yıldır da “eğitim hovardalığı” yapıyorum. Ökkeş kardeşim tarımda, ben eğitim, kültür ve sanat alanındayım. Yakında inşallah Tevfik Onater Konağı'nda Yeşilçam ve Fotoğraf Müzesini açmış olacağız. Engelsiz Yaşam Merkezi'miz hazırlıkları da sürüyor. Hayırlara vesile olsun.
“CEBİMİZDEİ PARA BİZİM DEĞİL, EMANET”
Bu ülke hatt-ı müdafaa değil, sath-ı müdafaa denilerek bu Cumhuriyet bize armağan edildi. Biz de hatt-ı hizmet değil, sath-ı hizmet diyerek çalışıyoruz. Cebimizdeki para bizim değil. Bize emanet edildi. Bu dünyada kazandıklarımızı ihtiyacı olanlara ellerimizle harcamak istiyorum. Onu da yaratana biz borçluyuz.
Ökkeş kardeşime, Başkanımıza, emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”
YILMAZ: ÇALIŞMALARIMIZDA İNSAN VE DOĞA, EN ÖNEMLİSİ DE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM POLİTİKALARI VAR
5 bin 100 zeytin fidanının toprakla buluşturulması vesilesi ile düzenlenen törende son olarak kürsüye Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz çıkarak duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Bugün burada betonun değil fidanların, doğa ve yeşilin olduğu bir temel atmayı gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımızda insan var doğa var, en önemlisi de sürdürülebilir tarım politikaları var.
“ÇOK GÜZEL VE HERKESİN ÖRNEK ALMASI GEREKEN BİR İŞBİRLİĞİ”
Bu projenin hayata geçmesinde fikir öncülüğü yapan Feyzan Nakipoğlu hanımefendiye teşekkürlerimi sunuyorum. Tarım Lisemizin öğrencileri ve Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü mesai arkadaşlarıma emekleri için teşekkür ediyorum. Çok güzel bir işbirliği ile bugün 30 dönüm arazide 5 bin 100 zeytin fidanını toprakla buluşturduk. Çok güzel ve herkesin örnek alması gereken bir işbirliği. Bu dünya bize esasında miras değil emanet. Doğanın sürdürülebilirliği, gelecek nesillere temiz bir şekilde nakledebilmemiz için ona sahip çıkmamız gerekiyor. Dünya işlerine ve maddiyata kendimizi kaptırmadan bu alanlara da vakit ayırmamız gerekiyor. Silivri Belediyesi ve Nakipoğlu Ailesi işbirliğinin hayırlı olmasını dilerken, isimleri burada yaşayacak Gülten ve Nefus aile büyüklerinize de Cenabı Allah'tan bir kez daha rahmet diliyorum,ruhları şad, mekanları Cennet olsun. Kendilerini saygı ve sevgiyle yad etmiş olalım.
Peygamberimiz bir hadisinde şöyle buyuruyor: “Bir Müslüman, bir ağaç diker yahut bir şey ekerse ve ondan insan, hayvan ve bir şey yerse bu onun için sadaka olur.” Yine,"Kıyametin kopacağını bilseniz bile elinizdeki fidanı dikiniz” diye buyuruyor. Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'da kurduğu ve büyük bir vizyon olan Atatürk Orman Çiftliğini de bu anlamda muhakkak değerlendirmemiz gerekiyor.
“GELECEK NESİLLERE DAHA YAŞANABİLİR BİR SİLİVRİ BIRAKMAK İÇİN DOĞAYA YATIRIM YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir Silivri bırakmak için doğaya, yeşile, ağaca yatırım yapmaya devam ediyoruz. Bunları yaparken de onları toplumun tüm kesimleriyle buluşturmaya, özellikle de çocuklarımızı bu süreçlere dahil etmeyi hedefliyoruz. Gelecek nesiller bu bilinçle yetişirse insanlar başta olmak üzere, bu yerkürede yaşayan tüm canlılar, nesillerini devam etme şansı bulurlar.”
“3 YILDA, 32 BİN AĞACI TOPRAKLA BULUŞTURDUK”
“Silivri'de park ve yeşil alanları, cadde ve sokaklarında görülmemiş bir ağaçlandırma seferberliği başlattık” diyerek sözlerini sürdüren Başkan Bey, “Son üç yılda Silivri Belediyesi olarak Park ve Bahçeler Müdürlüğümüzün marifetiyle, mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, 32 bin ağacı toprakla buluşturduk.Gelecek nesiller için bu anlayışımızdan vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
CUMHUR İTTİFAKI ÖNERİSİ İLE İLÇE BELEDİYELERİNE İBB'DEN AĞAÇ DESTEĞİ
“Bu tarz toplantılarda siyaset yapmayı hiç uygun bulmuyorum, tarzım değil, şahit de olmadınız ancak” diyerek İBB'ye alanla ilgili parantez açan Yılmaz, “Buradan yapıcı bir eleştiriyi dile getirmek istiyorum. Yapıcı eleştirilerimizden ders alındığında güzel işlere imza atılabildiğini biliyoruz. İBB 4 yıl da Silivri'ye kaç tane ağaç dikmiş ya da yollamıştır? Biz 3 yılda 32 bin ağaç diktiğimize göre İBB ne kadar dikmiştir? Defaten ağaç hibesi istememize karşın netice alınmadı. Bizde bundan yola çıkarak Cumhur İttifakı meclis üyeleri olarak İBB'nin Haziran Ayı meclisinde ilçe belediyelerine asfalt yardımı yanı sıra (5 yıl öncesine kadar yapılan) 150 milyon TL'lik ağaç hibesi gerçekleştirilmesi önerisini meclise getirip kabul ettirdik. İBB, bu yıl 39 ilçeye bu ağaç yardımını yapmak zorunda kalacak. Ağaç AŞ'nin depoları ağaçla, fidanla doluyken bunları toprakla buluşturmamak hangi akla hizmet yorumunu size bırakıyorum” şeklinde konuştu.
“ALTERNATİF BİR ÜRÜNÜ DE SİLİVRİ'YE KAZANDIRMIŞ OLUYORUZ”
“Yaptığımız bu çalışma ile yağlık zeytin bahçesinden 3. yıl itibarıyla ürün almaya başlamayı,5. yılın sonunda bu bahçeden aldığımız verimi optimum seviyeye çıkararak yıllık 7.000 litre zeytin yağı elde etmeyi hedefliyoruz” diyerek törenin esas konusuna dönüş yapan Başkan Yılmaz, “Tarım Lisemizin öğrencileri ile Tarım Müdürlüğü personelimiz bir Erasmus programı ile Zeytinin Kalbine yolculuk eğitimini deneyimlediler.Bu proje sayesinde bölgemizin tarımsal ürün çeşitliliğini artırarak geleneksel ürünlerimiz olan; arpa, buğday, ayçiçeği ve kanolanın yanına alternatif bir ürünü de Silivri'ye kazandırmış oluyoruz. Bunun bir AR-GE çalışması olduğunu da söyleyebiliriz.Ektiğimiz zeytin çeşidi yağ kalitesi nedeniyle de uluslararası pazarda oldukça önemli bir yere sahip” şeklinde konuştu.
“İÇİNDE İNSAN VE DOĞA OLAN HER PROJE BİZİ HEYECANLANDIRIYOR”
“Kıymetli hayırseverimiz Nakipoğlu ailesiyle, böylesine bir çalışmayı hayata geçirmenin mutluluğunu ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. İşbirliğimizi geliştirerek sürdüreceğiz.İçinde insan ve doğa olan her proje bizi heyecanlandırıyor” diyen Yılmaz, “Göreve başladığımız günden buyana; tarihiyle, doğasıyla, kültürüyle hayat var dediğimiz Silivri'mizin her bir köşesini güzelleştirmeye, yeşil alan sayısını artırmaya, gelecek nesillere temiz, ferah ve huzurlu bir marka kent bırakma amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu duygularla, her zaman olduğu gibi bu anlamlı projede de işbirliği yapan çok değerli Nakipoğlu ailesine şükranlarımı sunuyorum.Zeytinliğimizin hayırlı bereketli olmasını diliyorum” diyerek sözlerini noktaladı.
Nakipoğlu Aile fertleri, Başkan Yılmaz, protokol üyeleri, Silivri Belediyesi Tarım Lisesi öğrencileri ve törene katılanlar hep birlikte zeytinliğe ağaç diktiler, hazır olanlara can sularını verdiler.
Sevginar SALİ