Muhalefetin rayiç bedel artışı eleştirisini yanıtlayan Başkan Volkan Yılmaz, “Sizin yapmadığınız artışları, çözmediğiniz sorunların hepsini çözmek bana nasip oluyor. Halının altına süpür, popülizm yap, oy kaygısıyla belediyeyi yönet, ondan sonra gel m2'si 1000 lira olan arsanın 10 lira olan rayiç bedelini savun. Bu mu vatandaşın yanında olmak? Ben popülizm yapmayacağım. Herkes zenginleşme ölçüsünde bu şehrin kaynaklarına katkı sunacak” dedi.
Muhalefet rayiç bedel artışı ile ilgili sorularını Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz'a yöneltirken Eylül Meclisi konuyla ilgili ayrıntılı bir değerlendirme ve tartışmaya sahne oldu.
YILDIZ: ARTIŞLAR FAHİŞ
Eylül meclisi ikinci oturumunda söz alan CHP Grup Sözcüsü Melih Yıldız, rayiç bedel artışlarındaki oranı şöyle sorguladı: “İlçe gündemimizi yaklaşık 1.5 aydan beri meşgul eden rayiç bedel artışlarıyla ilgili bir konumuz var. Takdir Komisyonu arsa m2 birim fiyatlarındaki fahiş artışları sessiz sedasız bir gece yarısı operasyonuyla muhtarlara tebliğ etti. İnanın biz meclis üyesi olarak da rayiç bedel artışlarını geç öğrendiğimizi itiraf etmeliyiz. Arsa m2 birim değerlerinin Takdir Komisyonunca nasıl takdir edileceği yasayla hüküm altına alındı. Ancak belediyemizce takdir edilen arsa m2 birim değerleri çok fahiş olup incelendiğinde en az yüzde yüz ile yüzde altı yüz arası artış yapıldığı görülecektir. Bu artışı sadece emlak vergisi artışı olarak düşünmemek gerekir. Alım satım yaparken de yatırılacak harçlar da bu artan rakamlar üzerinden değerlendirilecek.
“TAKDİR EDİLEN BEDELLER BİR DAKAHİ BEYAN DÖNEMİNE KADAR ARTACAK”
Genel beyan dönemi haricindeki yıllarda, ayrıca emlak vergisi bir önceki yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı kadar Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından emlak vergisi genel tebliğleriyle arttırılmakta. Dolayısıyla takdir edilen bedeller bir dahaki genel beyan dönemine kadar artacak.
1-Bu artışları hangi kriterleri esas alarak belirlediniz?
2-Emlak Beyan Değerlerinin bu denli artıracak ilçemize ne yatırım yaptınız?
3-Nisan ayı meclisinde aldığımız kararla 18 mahallemizin imar harçlarının bir kısmını sıfırlamış, bir kısmını da yüzde elli indirim yapılacağı müjde olarak kamuoyuna duyurmuştunuz. Bu yapmış olduğunuz uygulamayla ‘vatandaşa kaşıkla verip kepçeyle geri almış' olmuyor musunuz?
4-Esnafının, emeklini, çiftçinin ekonomik dar boğazda olduğu, pandemi kaynaklı kapalı kalan esnafın hala ekonomik anlamda yaralarını saramadığı ve hayat pahalılığının her geçen gün artarak can yaktığı bu dönemde siz de yapmış olduğunuz bu fiyat artışlarıyla vatandaşa bir darbe daha vurmuş olmuyor musunuz?
5-İBB Meclisinde İSKİ'nin suyun m3 birim fiyatında talep ettiği yüzde 30'luk artışa ret verirken burada yaptığınız yüzde altı yüzlük artışı kamuoyuna nasıl izah edeceksiniz?”
BAŞKAN YILMAZ: “RAYİÇ BEDEL ARTIŞLARI SADECE SİLİVRİ'DE OLMADI”
Silivri Belediye Meclisinin 2021 yılı Eylül ayı toplantısında muhalefetin rayiç bedel artışlarıyla ilgili sorularını yanıtlayan Başkan Yılmaz, “Artış oranlarının cari emlak piyasası dikkate alındığında birçok ilçede uygulanan rakamların altında olduğu görülecektir.” dedi.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz muhalefet sıralarından yöneltilen sorulara rayiç rakamlar ve örneklerle detaylı bir yanıt verdi. Silivri'deki rayiç bedel artışlarıyla ilgili bilgiler veren Başkan Yılmaz, “Yerel yönetimlerinin en önemli gelir kaynaklarının başında emlak vergileri geliyor. Emlak vergileri sizin yatırımlarınızı yapabilmeniz için önemli bir gelir kaynağıdır. Yani sizin önünüzü görmenizi sağlayan en önemli sabit gelir emlak vergileridir. Vergi Usul Kanunu uyarınca her dört yılda bir asgari ölçüde arsa ve arazilerin metrekare birim değerleri Takdir Komisyonları tarafından tespit edilmektedir. Bu çerçevede, bütün belediyelerde olduğu gibi Silivri Belediyesi tarafından da 2021 yılında bina, arsa ve araziler için 2022-2023-2024 ve 2025 yıllarında uygulanacak emlak vergisine esas değerler için metrekare birim miktarları Takdir Komisyonu eliyle belirlenmiştir. Takdir Komisyonlarınca 4 yılda bir belirlenen emlak vergisi değerleri, tespit yılını takip eden 3 yıl boyunca Yeniden Değerleme Oranının yarısı kadar artırılarak uygulanmak zorundadır.
Geriye doğru bakıldığında, Silivri ilçesi için Emlak Vergisine ilişkin değer tespitleri 2005, 2009, 2013 ve 2017 yıllarında yapılmıştır. 2022-2025 yıllarında uygulanacak değerler için ise 2021 Haziran ayında Takdir Komisyonunca tespitler yapılmıştır. Takdir Komisyonlarının, arsa ve arazi birim değerlerinin tespitlerinde dikkate alınan en önemli kriter, yerleşim alanındaki gayrimenkul fiyatlarında son yıllarda meydana gelen artışların dikkate alınmasıdır. Başka bir kriter ise sokak, cadde ve mahallelerdeki değişiklik ve gelişmişlik oranlarının adil ve eşit bir şekilde yansıtılmaması nedeniyle birbirine yakın ve benzer özellikler taşımasına rağmen bina, arsa ve araziler için farklı emlak vergisi değerlerinin oluşmasının önüne geçilerek eşit ve adil bir uygulamanın yapılmasını sağlamaktır.
“GEÇMİŞ DÖNEMLERDE GERÇEKLEŞTİRİLEN TESPİTLER MAALESEF İLÇEMİZİN GELİŞİMİNDEKİ KAZANIMLAR DİKKATE ALINMADAN YAPILMIŞ”
Silivri Belediyesi sınırları içerisindeki arsa ve arazi birim değerlerine ilişkin geçmiş dönemlerde gerçekleştirilen tespitler maalesef ilçemizin gelişimindeki kazanımlar dikkate alınmadan yapılmış, sonraki yıllarda ise aynı oranlardaki artışların uygulanması ile de eşitlik ve adalet kavramlarından uzak bir durum ortaya çıkmıştır.
Silivri ilçemiz, gelişime açık bir coğrafyaya sahiptir. Nüfusumuz her yıl yaklaşık yüzde 3,5 oranında artış göstermektedir. 2000 yılında 108.155 kişi olan nüfusumuz 2020 yılı sonu itibariyle 200.215 kişiye ulaşmıştır. Nüfusumuz artarken ilçemizin sosyal, kültürel ve ekonomik hayatında farklılıklar oluşmaktadır. İlçemizde yaşayan insanların ihtiyaçları da artmakta ve farklılıklar da ortaya çıkmaktadır. Kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetim eliyle hayata geçirilen yatırımlar ve yürütülen hizmetler ile yaşam kalitesi her geçen gün yükselen ve çekim merkezi haline gelen Silivri ilçemizde yaşamakta olan hemşehrilerimizin hayat standartlarının daha da iyileştirilmesi için gereken hizmetlerin sürdürülebilmesi, sahip oldukları bina, arsa ve arazi değerlerindeki reel artışlar ile doğru orantılı bir şekilde tespit edilecek ve ödenecek emlak vergilerine bağlıdır.
“ARSA DEĞERLERİNİ OLAĞANÜSTÜ YÜKSELTEN GELİŞMELER OLMUŞ, MAALESEF EMLAK VERGİSİ DEĞERLERİNDE YANSIMAMIŞ”
Çok gerilere gitmeksizin son 10 yıl içerisinde bakıldığında ilçemiz yerleşim alanları içerisinde yeni imar durumu, hastane, okul, yol, otoyol, köprü, kamu binası, özel site ve bina yapımı gibi arsa değerlerini olağanüstü yükselten gelişmeler olmuş, bu da gayrimenkul satış fiyatlarının yükselmesi şeklinde yansımış olmasına rağmen maalesef emlak vergisi değerlerinde aynı oranda olmamıştır.
Aksine eksik, yetersiz tespit ve takdirler ile oluşmuş bulunan eşitsizlik ve adaletsizlikler daha da artmıştır. Bunda şüphesiz siyasilerin oy kaygılarına dayanan sübjektif değerlendirmelerinin payı çok büyüktür. Bu durumun düzeltilmesi ve bir yerde eşitliğin sağlanabilmesi açısından Takdir Komisyonunca yapılan çalışmalarda sokak, cadde ve mahallerdeki gayrimenkullerin cari satış fiyatları tespit edilmiş ve ilke olarak bu rakamların 5'te biri oranında emlak vergisine esas olacak metrekare birim fiyatları tespit edilmeye çalışılmıştır. Yani gerçek bedelinin 5'te birinin, 6'da birinin rayiç bedeli olarak vergilendirilmesine karar verilmiştir. Yani bugün 6.000 TL metrekaresi olan bir arsaya 1.000 TL rayiç bedel belirlenmiştir. İlkesel olarak bu şekilde belirlenen yeni değerlerdeki artış oranları, var olan değerlerin çok düşük olduğu yerlerde rakamsal olarak çok yüksek gibi gözüküyor olmasına rağmen, cari emlak piyasası dikkate alındığı takdirde birçok ilçede uygulanan rakamların altında olduğu da görülecektir.” ifadelerini kullandı.
“İSTANBUL'UN 39 İLÇESİNDE BU ARTIŞLAR YAPILIYOR”
Yapılan rayiç bedel artışlarıyla ilgili popülist tavırlar takınıldığını ifade eden Başkan Yılmaz, “Rayiç bedel artışları sadece Silivri'de olmadı. Büyükçekmece Belediyesi de bunu yapmıştır, Şişli Belediyesi de, Maltepe de, Hakkari Yüksekova Belediyesi de. Örneğin Büyükçekmece Kamiloba Aydınlar ve Akça Caddelerinde 49 TL imiş rayiç bedel 550 TL yapılmış. Benim de arsamın bulunduğu bu bölgede yüzde 1.000 artış var. Bayrampaşa'da 400 TL olan rayiç bedel 5.000 TL olmuş. İstanbul'un 39 ilçesinde bu artışlar yapılıyor. Bu konuyla ilgili kamuoyunda algı yaratma çabalarını doğru bulmuyorum.” dedi.
Yıldız'ın artışın haksız şekilde yüksek gerçekleştiği yönündeki ısrarı üzerine Başkan Volkan Yılmaz ile aralarındaki diyalog şöyle uzadı:
YILMAZ: ELİNİZİ VİCDANINIZA KOYUN
Volkan Yılmaz: Elinizi vicdanınıza koyun. En kolay kısmı şuydu; enflasyon oranında bu işi yapın, geçin gidin. Nasıl olsa 2.5 sene sonra seçim var. Bu vatandaştan oy isteyeceğiz. Sizin daha önceki yönetimlerin yaptığı gibi… 1000 lira m2'si olan yere 12 TL rayiç bedel belirlediğiniz gibi! Alipaşa Caddesi'ndeki m2'si 3000 liralık fabrika arsasına rayiç bedel 12 TL!
Kriterleri anlattım. “Emlak vergilerini bu kadar artırdınız ne yatırıp yaptınız?” diye soruyorsunuz. Artırdık da bu paraları 2022 yılında toplayacağız. Toplamadığımız parayla nasıl yatırım yapabiliriz?
Derslerinize çalışmıyorsunuz.
“18 KÖYÜMÜZ EMLAK VERGİSİNDEN MUAF”
Kırsal Mahalle ilan edilecek 18 tane köyümüz var. Onlar zaten emlak vergisinden muaf. Onlara getirilen bir zam yok ki “kaşıkla verdiğimizi kepçeyle alalım”. Söylediklerinizi yalnızca muhalefet etmek için söylemeyeceksiniz! Silivri'de yaşayan köylülerimizin, hükümetimizin, Cumhur İttifakı'nın çıkardığı Kırsal Mahalle kapsamına aldığı hiçbir yerden emlak vergisi almıyor. Kaşıkla verdiğimiz orada kalacak.
“ARTIŞLARDAN ETKİLENEN ÇOK KISITLI BİR BÖLGE VAR”
Silivri'de bu artışlardan etkilenecek çok kısıtlı bir bölge var. 18 Tane köyümüz, tarımsal arazilerimiz etkilenmiyor. Tarım vasfında olanları Valilik belirliyor. Biz arsa konumuna dönüştürülmüş, artık üzerinde tarım ve hayvancılık yapılmayan, üzerinde fabrika, iş yeri veya konut yapılacak, son derece değerlenmiş yerler üzerinden fiyat çalışması yaptık. Arsa fiyatlarının beşte birinin altında bir bedelle bu vergileri toplayacağız.
YILMAZ ARTIŞLARI ÖRNEKLEDİ
Birkaç örnek vereyim; Cumhuriyet Mahallesi Tunalı Caddesi'nde 377 TL olan vergiyi 490 TL yapıyoruz, yüzde 30 artış var. Piri Mehmet Paşa Mahallesi'nde 1090 TL olan rayiç bedeli 1417 TL yapıyoruz, yüzde 30 artış var. Semizkumlar Mahallesi'nde SİMPAŞ, Silberya, Uyumkent gibi minimum 5 milyon TL'ye satılan yazlıkların arsa rayiç bedeli sizin döneminizde 69 TL imiş. Bu doğru mu? 400 TL yapıyoruz. Yüzde 479 artırıyoruz. Ben de oy alacağım oradan, 70 TL yapar geçerdim!
“BU PARA BENİM CEBİME GİRMEYECEK, BELEDİYE KASASINA GİRECEK”
Bu para benim cebime mi gerecek? Silivri Belediyesinin kasasına girecek. Silivri Belediyesi de bununla, yol, okul, sağlık ocağı, spor tesisi yapacak. ^
“POPÜLİZMLE SİYASET OLMAZ”
Selimpaşa'ya da geleceğim. Oradan oy çıkmaz size. Popülizmle siyaset olmaz. Büyükşehirde de aynısını yapıyorsunuz.
Alipaşa Mahallesi Trablusgarp Caddesi'nde şu an arsanın reel 3000 TL geliri var. 11 Lira 25 kuruş olarak belirlemişsiniz! 10 Dönüm arsanın değeri 30 trilyon, 600 TL vergi ödeyecek! Sanayi kuruluşlarının rayiç bedelleri 11 lira olur mu? Burada elini vicdanına koyan herkes, o arsanın sahibi dahil bunun adil olmadığını bilir… Takdiri kamuoyuna bırakacağım. Benim için 200 bin kişinin ne dediği önemli.
Selimpaşa'daki imarlı, ticaret yapılabilecek konut yapılabilecek, bir kısmı da fabrika yapılacak arazilerin olduğu yerde emlak rayiç bedeli 11 lira! 150 TL yapmışız.
“ÇÖZMEDİĞİNİZ SORUNLARIN HEPSİNİ ÇÖZMEK BANA NASİP OLUYOR”
Sizin yapmadığını artışları, çözmediğiniz sorunların hepsini çözmek bana nasip oluyor. Halının altına süpür, popülizm yap, oy kaygısıyla belediyeyi yönet, ondan sonra gel m2'si 1000 lira olan arsanın 10 lira olan rayiç bedelini savun. Bu mu vatandaşın yanında olmak? Ben popülizm yapmayacağım. Herkes zenginleşme ölçüsünde bu şehrin kaynaklarına katkı sunacak. Sizin yaptığınız hatalara ben niye ortak olayım? Niye artırmadınız? Size üç defa artırma hakkı gelmiş. CHP Belediyesi olarak siz bunu makul bir şekilde niye artırmadınız? Hüseyin bey zamanı ve sizin üç döneminiz boyunca siz bu 11 liraları 100 liralara getirmiş olsaydınız, ben de bunu 150 lira yaptığımda kimsenin sesi bu kadar yükselmeyecekti.
“İNDİRİM KADAR ARTIRMAYI DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ YERLER DE VAR”
Tabi ki vatandaştan şikayetler aldık. Hata yaptığımız yerler var mı diye bakıyoruz. Bu konuda yetkililerle de görüştük. İndirim yapmayı düşündüğümüz yerler kadar artırmayı düşündüğümüz yerler de var.
YILDIZ: SİZDEN DUYMAK İSTEDİĞİMİZ BU
Melih Yıldız: İşte sizden duymak istediğimiz de bu. Vatandaşın getirdiği şikayet dilekçelerini almak istemediniz. Hataların olduğunu gördüğümüz için bu şikayet dileklerini belediyeye getirdik.
Volkan Yılmaz: Almadık mı?
Melih Yıldız: Aldınız, bize vergi mahkemesine gitmemizi söylediniz. Tekrar gözden geçirip revize edebilirsiniz. Bunu söyleyebilirdiniz.
Volkan Yılmaz: Dilekçeyi alan arkadaşın bunu söyleme yetkisi sizce var mı?
Melih Yıldız: Dilekçeyi aldı, bize cevaben verilen yazı sizin imzanız ve onayınızla gelmiyor mu? Vergi Mahkemesine gitmek vatandaşa külfet değil mi?
SARISALTIKOĞLU: VATANDAŞ HAK KAYBINA UĞRAMASIN DİYE MAHKEMEYİ İŞARET ETTİK
Emre Sarısaltıkoğlu: Öncelikle bu dilekçeleri kabul etmekle ilgili mevzuat gereği vergi itirazlarına yetki sahibi değiliz. Başvuru haklarını kaybetmeme adına söylenmişti bunlar. Evet, biz aldık ama asıl itiraz nokta vergi mahkemeleriydi. Vergi Mahkemesine toplu bir başvuru yapma şeklimiz olmadığı için vatandaş hak kaybına uğramaması için böyle bir öneride bulunduk. Son gün müracaat edildi.
Melih Yıldız: Tamam Emre hanım teşekkür ederim. Biz de zaten bu dilekçeleri vatandaşın Vergi Mahkemesine gitmemesi için verdik.
“BÜYÜKÇEKMECE İLÇE BAŞKANLIĞINIZIN BÜYÜKÇEKMECE BELEDİYESİNİN YAPMIŞ OLDUĞU İMAR ARTIŞLARIYLA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI VAR MI?”
Volkan Yılmaz: Siz ne adına itiraz ediyorsunuz? İlçe Başkanlığınızın bir basın açıklaması oldu. İtiraz süresinin bitmesine 4 saat kala bir açıklama yapıldı. Açıklamayı size okumak istiyorum: “Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu‘nun da dediği gibi, biz halka doğruları anlatmaya, söylemeye devam edeceğiz. Yine meclis kürsüsünde “2022'de yürürlüğe girecek su tarifesini kendi yetkisi olmadığı ve yetki alanına girmediği halde 6 ay önceden su indirimlerini yapma teklifinde bulunarak, ( İSKİ'ye zinmet çıkacağını bildiği halde ) politika yaparak halkın yanındayız” diyerek algı yaratacaksınız, aynı dönem içerisinde halkın bilgisi, görüşü, oluru olmadan, bölgesel çalışma yapılmadan rayiç bedelleri %700-800 artırarak halktan misliyle fazla emlak vergisi alacaksınız sonra da halkımızın yanındayız diyerek güzellemelerde bulunacaksanız. Halkın yanında olan, Su tarifesi kanun teklifinde olduğu gibi, rayiç bedel artışlarında da yaptığımız, yapacağımız çalışmalarla halkın yanında olan CHP politikaları ve CHP Silivri İlçe Başkanlığı olacaktır.”
Saygı duymakla beraber Kemal Kılıçdaroğlu'nu da referans alarak halka doğruları anlatmaya devam edeceğiz diyorsunuz. Ben çok merak ediyorum. Kamiloba'lıyım. İlçemiz Büyükçekmece'de kaldı. Büyükçekmece İlçe Başkanlığınızın Büyükçekmece Belediyesinin yapmış olduğu imar artışlarıyla ilgili basın açıklaması var mı?
Melih Yıldız: Biz Silivri Belediyesinin meclis üyesiyiz. Silivri'de yaşayan vatandaşların hakkını savunmakla görevliyiz. Büyükçekmece'dekiler AK Partili meclis üyeleri savunsun vatandaşın hakkını. O benim görevim değil.
Volkan Yılmaz: Bu artışları yapınca siz halkın yanında, biz karşısında mı oluyoruz?
Melih Yıldız: O da böyle fahiş artışlar yaptıysa yanlış yapmıştır. Ben orada doğru, burada yanlış diyenlerden değilim.
Volkan Yılmaz: Bu açıklamayı oradan da bekliyoruz. Büyükçekmece Kamiloba Aydınlar ve Akçay Caddesi 49 TL imiş, 550 TL yapılmış, yüzde 1000 artış var. CHP'li Belediye Başkanınız benim de arsamın olduğu yere yüzde 1000 artış yapmış. Arsanın değeri 4-5000 TL. Şu an tüm belediyelerde artış yapılıyor. Bayrampaşa AK Partili belediye. Eşimin Bayrampaşa'da mülkü var 400 olan rayiç bedel 5000 TL olmuş. Mahkemeye gitmemesini tavsiye ettim, çünkü mahkeme bu rayiç bedellerini doğru bulacak. Hatta eksik bulacak.
Melih Yıldız: Hanımefendi de bizim gibi düşünüyor demek ki.
Volkan Yılmaz: Hanımefendi sadece kendini düşünüyor. Doğruları savunacaksanız Maltepe'de, Şişli'de de savunacaksınız. Yok bunları savunamayacaksanız Genel Başkanınızı referans alıp bir basın açıklaması yapmayacaksınız. Örgütünüz, Büyükçekmece'de de Hasan Akgün'ün yapmış olduğu artışlara, ki doğrudur, ben katılıyorum, cesaretle çıkıp söylesin. Bu rayiçler oy uğruna, şirin gözükmek uğruna, kimseyi kırmayayım diyerek 1000 lira olan yeri 12 lira yapılmış. Ben bu rayiçleri altıda bir fiyatına artırıyorum. O bile insanları mutsuz edecek. Bunu biliyorum ama bu belediyenin de ayakta durması, bu hizmetleri yapması, üzerine koyarak devam etmesi gerekiyor. İstanbul'un bütün ilçelerinde yapılan uygulamayı yalnızca Silivri Belediyesi yapıyor ve haksız bir şekilde yapıyor derseniz bize haksızlık etmiş olursunuz.
Suyun m3'üne yüzde 30 zam istedik dediniz, yüzde 39 istediniz. Biz de yüzden 16'ya yakın bir zam revize ettik. İSKİ bize yalnızca su içirmek üzere kurulmuş bir şirket değil, çevreye ve doğaya sorumlulukları ve yapması gereken yatırımları var. İSKİ'nin bu yatırımcı tarafı dikkate alınarak yalnızca hesaplamalar içilen kullanılan suya göre yapılmamalı. İSKİ'nin zammının yetersiz olduğunu düşünmekle beraber, seçimlerden önce bir popülizmle yüzde 40 indirim yapılmasının da ne kadar mantıksız ve yanlış olduğunu ifade etmek istiyorum. Eğer o yüzde 40'lık indirim yapılmamış olsaydı, İSKİ bugün hiç sıkıntı yaşamazdı. İleri biyolojik arıtmaların yapılamamasının tek nedeni kaynak eksikliği. Ben nasıl ki köylünün yanında durduysam, bugün de duracağım. Geçen gün Yolçatı'ya okul çantalarının dağıtımına gittik. Bir eve gelen su faturası 528 TL. Yetkim olmadığını söylüyorsunuz, tabi ki vatandaşı, çiftçiyi savunmak görevlerim ve yetkim dahilinde. Popülizm için yapmadık. Bu yıl 7 milyonluk hibe desteği verdik. İSKİ'nin yapacağı su indiriminin bedeli 7 milyon lira tutmaz. Zimmet çıkar dediniz, çiftçiyi yarı yolda bıraktınız. 2022 Ocak ayında çiftçi artık yasayla birlikte suyu dörtte bir fiyatına kullanacak. Silivri Belediyesi imar harçlarını Mart ayında sizin de katkılarınızla niye sıfırladı? Biz de 2022 Ocak ayını beklerdik.
Rayiç bedellerin esasında düşük olmakla beraber uygulanabilir olması ve tahsil noktasında sıkıntı yaşanmaması noktasında böyle bir çalışma yaptık. Takdir kamuoyunun. Vicdanen veremeyeceğim hesap yok. Belediyenin haklı olduğunuz konuda da böyle muhalefet etmeniz esasında beni üzdü.
Melih Yıldız: Büyükçekmece Belediyesinin de yaptığı uygulamanın aynı şekilde olduğunu ifade ettiniz. Siz Cumhur İttifakı'sınız. AK Partili arkadaşlarımın da bu konudaki fikirlerini merak ediyorum. Büyükçekmece'deki Cumhur İttifakı Meclis üyesi arkadaşlarımızın da mecliste yaptıkları konuşmayla alakalı istişare edin. Siz burada neyi savunuyorsunuz, onlar orada ne şekilde bir savunma yapıyor?
Vatandaşın verdiği dilekçeleri ismen afişe ettiniz. Bunun doğru olmadığını düşünüyorum. Metehan Gürsu bizim Gençlik Kolları Başkanımız. Siyasi de söyleyebilirsiniz ama diğerlerini söylemeniz çok doğru olmadı.
Emlak vergilerinden gelecek bedellerle Silivri'de hizmet edeceğim diye savundunuz ve bu oranda zamlar yaptığınızı ve arkasında olduğunuzu ifade ettiniz. İSKİ gelecek zamlarla hizmet etmeyecek mi? İSKİ'nin istediği yüzde 39'luk zamma yüzde 15 takdir ettiniz, burada ise yüzde altı yüzlük zamlar yaparak aradaki çelişkiyi gözler önüne sermiş olmuyor musunuz?
KIRKICI: DİLEKÇELERİMİZİ BİLGİLENDİRMEK VE UYARMAK AÇISINDAN VERDİK
Süheyl Kırkıcı: Tabi ki devlet, belediyeler sınırsız ihtiyaçların karşılanması için vergi koyar ve bunu her yıl belli oranlarda da olsa arttırır. Tüm arazileri, arsaları alım satım değeri üzerinden vergilendirmeyi değerlendirirsek hata yaparız. 5 milyon dediğiniz bir arsa satışa giderken 10 bin lira gösteriliyorsa bu kusur vatandaşın değil, tamamen devletin o kuralı koymamasından kaynaklı. Biz de yıllardır bunu savunuruz. Burada ciddi bir rant var ve vergilendirilmesi esas olmalı. Devlet bu konudaki tedbirleri almalı. Siz vergi alıyorsunuz. Vergi ödemenin daha da zorlaştığı bir yerde bizim bu çıkışımızı popülizm olarak görüyorsunuz. Aslında öyle değil, herkesin canının yandığını görüyoruz. Bunun ifade edildiği oranda bu tepkimizi buraya taşıyoruz. Buraya taşımayacağız da nereye taşıyacağız? Ben de itiraz dilekçesi verdim. Amacım, belediyemiz bu gücü kendinde bulacağına eminim. Ciddi bir değerlendirmeye tabi tutulsun. Ciddi hatalar var. Yasayı biz de biliyoruz. Dilekçe vermek yerine, Vergi Usul Mahkemelerine gidilir, dava açılır. Davayla bu işin çok uzun süreceğini ve belediyemizi bu şekilde oyalamak istemediğimiz için dilekçelerle sizi bilgilendirmek ve uyarmak açısından verdik. Bu tamamen demokratik bir hak. Çok saygın bir şekilde kabul etmenizi bekleriz.
Dört yıl önce benzer fahiş artırımlar yapıldığında kamuoyunda ciddi bir tepki oluşunca, yasa yapıcılar ek bir madde koymak suretiyle bunu yüzde elli ile sınırlandırdılar.
Volkan Yılmaz: 39 Belediyede de var.
Süheyl Kırkıcı: Yanlış. CHP'li belediyelerin de yaptığını söylüyorsunuz, varsa hepsi yanlış yapmıştır.
Volkan Yılmaz: Pandemi şartlarını öne sürdünüz, üç defa sizin de içinde bulunduğunuz yönetim rayiç bedellerinde yapması gereken artışları yapmasının kabahati de benim mi? En kolay yolu da benim de yapmamam ve böyle bir tartışmanın içine girmemem. Negatif riskleri de almadan yoluma devam etmem. Bunun adı popülizm. Silivri'de yüzde bin artış yok. Artış makul bir seviyede.
Belediyeler borç içinde, işçilerinin maaşlarını, sigortalarını ödeyemiyor. Bir belediyede 700 trilyon borç var, bir başkasında 2 katrilyon borç var. Devlet hepimizin devleti. Bu belediyelerin sürdürebilirliği yok. Şapkayı herkes önüne koysun. Şirket olmuş olsalar şuan çoktan iflas etmiş olurlardı. 10 milyonluk bütçeli belediyenin 40 milyon borcu oluyor. Zam çok soğuk bir kelime. Buradaki artışlar çok makul seviyede. Zamanında görevinizi yapmamışsınız, şimdi bana niye artırıyorsun diyorsunuz.
Melih Yıldız: Çok afaki yerinde olmayan artışlar yapmışsınız. Vatandaş adına sizden rica ediyorum tekrar gözden geçirirseniz vatandaşı mahkeme kapılarında süründürmezsiniz. Revize gedilmesi gereken yerleri arkadaşlarımız bilirler. Vatandaş ekonomik anlamda rahatlamış olur.
Süheyl Kırkıcı: Sene içinde imar harçlarında ciddi artışlar yapıldı. İkinci bir ceza anlamına gelecek verginin bu kadar artırılması adil değil. Bunun gözden geçirilmesini talep ediyorum. İki yıldır belediyemiz ciddi bir çalışma yaptı. Kararların tamamına yakını oy birliği ile alındı. Burada da sizin yanınızda yer almaya hazırız. Vergi, vatandaşın ekmeğinden suyundan kesilmesi anlamına gelir. Fabrikalarla ilgili verdiğiniz örnek çok sınırlı.
Volkan Yılmaz: Bizim derdimiz vatandaşın canını acıtmak, hanesine giren paraya göz dikmek değil. Adaleti savunacaksak hem şuan hem budan önce yapılanları bir T cetvelinin sağına soluna yerleştirmemiz gerekiyor. Popülizm yaparak, seçilemeyeceğim korkusuyla bu şehri yönetmeyeceğim. İki lira artmış diye mahkemeye başvuranlarda siyaset ve art niyet ararım. Görevinizi yapmamışsınız.
Süheyl Kırkıcı: Hatalar yapılmış.
Volkan Yılmaz: Hatalar zinciri yapılmış. Üç defa önünüze gelmiş, bir defa hata yapar insan, ikinci, üçüncü…”