Yılmaz’dan İmamoğlu’na güç birliği çağrısı

Yılmaz’dan İmamoğlu’na güç birliği çağrısı

29.03.2022 14:33:31

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımı ile ilçemizde gerçekleştirilen Yağlık Ayçiçeği Tohumu Desteği töreninde konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz tarım ve hayvancılığın canlanması için yaptığı çalışmaları anlattı, İBB'nin katkılarına teşekkür ederken bu yönde daha etkin bir destek için önerilerini de dile getirdi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun katılımıyla Müjdat Gürsu Spor Tesislerinde gerçekleştirilen "Yağlık Ayçiçeği Tohumu Desteği" programına katılan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz önemli mesajlar verdi. Yapılan destekler için teşekkür eden Başkan Bey, bazı noktalarda uyarılarını dile getirirken, iş ve güç birliği çağrısında da bulundu.

“BU TOPRAKLARA İNANMIŞ VE HİZMET ETMİŞ İNSANLARA TEŞEKKÜR BORCUMUZ VAR”

Yılmaz'ın törende yaptığı konuşma aynen şu şekilde: “Bugün burada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığımızın Tarım Hizmetleri Müdürlüğü marifetiyle yapmış olduğu son derece anlamlı ve güzel bir proje için hep bir aradayız. Bu kadim toprakların, belki de Türkiye'nin, İstanbul'un en verimli topraklarının ve müthiş potansiyeli içerisinde barındıran bu toprakların gerçek sahipleriyle bir arada olmanın mutluluğunu sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu topraklara inanmış ve hizmet etmiş insanlara esasında teşekkür borcumuz var. Yapılan güzel işlerin teşekkürle taçlandırılmasının bu memlekete, bu kasabaya taş üstüne taş koyan herkese teşekkür edilmesi gerektiğine inanıyorum.

“ÖZCAN IŞIKLAR, TÜRAM VE TARIM LİSESİYLE SİLİVRİ'YE BİR VİZYON BELİRLEDİ”

Benden önceki Belediye Başkanımız Özcan Işıklar, Tarım Üretim Araştırma Merkezi ve Tarım Lisesiyle esasında Silivri'ye, burada yaşayan insanlara bir vizyon belirledi. Yaptıkları var, yapamadıkları var. Yapılanlar var, yapılamayanlar var. Silivri'nin tarım kenti olduğunun ve ne kadar önemli bir proje olduğunun esasında emareleri Tarım Üretim Araştırma Merkezi ve Tarım Lisemiz. Geçtiğimiz günlerde Tarım Lisemiz ilk mezunlarının diplomalarını Belediye Başkanım Özcan Işıklar'la beraber verdik.

“TARIM TOPRAKLARINI KORUYAN HERKESE SAYGI DUYUYORUM”

Bu memleket, bu milletin ufkunu ileri taşımada siyasetin önüne geçecek konular var. Bir tanesi milyar dolarların bu topraklardan ithalat marifetiyle yurt dışına çıkarılmaması. Onun için ben tarım, üretim diyen, biliyorsunuz Silivri'de tarım ovası ilan edilen arazilerimiz var, bu toprakları koruyan herkese saygı duyuyor, destekliyorum. Her zaman iddia ediyorum gün gelecek tarım toprakları, imarlı topraklardan daha değerli hal alacak. Bize miras değil emanet olan bu toprakları korumak namus ve vatan borcumuz.

“TEŞEKKÜR ETMEK İSTİYORUM”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Yağlık Ayçiçeği Tohumu dağıtımı için Ekrem Başkanıma teşekkür edeceğiz ama ben Tarım Hizmetleri Müdürüyle daha önce ilçemizde ve İstanbul'umuzda faaliyet gösteren çiftçilere ve hayvancılarımıza verdiği destekleri buradan paylaşıp kendisine huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.

2021 Yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi fide, silajlık mısır tohumu ve kuzu yemi desteği verdi.

2022 Yılında büyükbaş hayvan yemi, fide, Ayçiçek tohumu ve silajlık mısır tohumu desteğinin verileceği açıklandı.

“YERLİ MİLLİ TOHUM DAĞITALIM” ÖNERİSİ

Burada birkaç önerim olacak. Bu tohumlar dağıtılırken, gerek silajlık mısır, gerek ayçiçek tohumu, gerek sertifikalı arpa tohumu, bunların nasıl ki ithalat yapmamayı hedefliyorsak, bunların da yerli milli tohumlardan seçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Buna dikkat edersek yerli, milli üretimi desteklemiş oluruz.

“DAMIZLIK SIĞIRCILAR BİRLİĞİNE ÜYE ŞARTI ARAMAYALIM” ÇAĞRISI

Büyük ve küçükbaş hayvan desteğini çok çok önemli. Lakin Silivri'deki çiftçilerimizin bir şikayeti var. Damızlık Sığırcılar Birliğine üye olmayan hayvancımıza bu yem destekleri verilemiyor. 2.5 ton gibi yüksek destek veriyorsunuz. Gelin muhtarlarımızla, tarım müdürlüklerimizle dar gelirli hayvancıya, 2-5 ineği olan hayvancıya 500'er yüz kilo verelim ama bir köyde 10 kişi yerine 100 kişiye verelim. Bunu da değerlendirirseniz çok memnun olurum.

Seymen Kooperatifimize verdiğiniz tarım aleti destekleri için İstanbul Büyükşehir Belediyesine, meclisine teşekkür ediyorum.

Katı Gübre Serpme Makinesi ve diğer ekip ekipmanların desteğinin verileceğini memnuniyetle öğrenmiş bulunuyorum.

“SİLİVRİ'YE POZİTİF AYRIMCILIK YAPILSIN”

Yine bugün bir arada olmamıza vesile olan Yağlık Ayçiçeği Tohumunun Silivri'de 1000 kişiye yakın başvurunun olduğunu ve tamamına dağıtılacağını öğrendik. Ayçiçek dağıtılacak kişilerde ÇKS şartı aranıyor. Bu gayet doğal. Bir torbayla yaklaşık 25 dönüm ekilebiliyor. Silivri'deki sayının arttırılması, buradaki potansiyelin çok yüksek olduğunu düşünüyorum. 420 km ekilebilir alanı olan Silivri'ye pozitif ayrımcılık yapıp bu 1000 kişinin 3000 kişiye çıkarılmasını öneriyorum. Bu tohumu ekme iradesi olan herkese dağıtarak, tohum desteğini artırmanızı istiyorum.

“HİBRİT DEĞİL ATA TOHUMU TERCİH EDELİM”

Bir de tohumların yerli, milli, sertifikalı olmadığını, hibrit tohumu olduğunu biliyorum. Biz Tarım Üretim Araştırma Merkezimizde Silivri Belediyesi olarak Trakya Tohumcular Birliği, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Araştırma Enstitüsü, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü iş birliğinde 2'si yabancı, 8'i yerli olmak üzere 10 tane Ayçiçek tohumunu ektik. Bundan ürünleri aldık. Silivri Belediyesi olarak bu yıl 1000 dönüm Ayçiçeği yerli, milli tohumla ekip çıkaracağımız 100 bin litre Ayçiçek yağını da Silivri'deki ihtiyaç sahibi ailelerle paylaşacağız.

“KÖYLÜYE DAHA FAZLA DESTEK AYRILMASINI TALEP EDİYOR VE DESTEK SÖZÜ VERİYORUM”

İstanbul Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz. Lakin birçok ülkenin bütçesinden büyük bütçesinden tarıma, hayvancılığa, çiftçiye, köylüye daha fazla destek ayrılmasını talep ediyorum. Ben MHP Grup Başkanvekiliyim. Bu konuda Ekrem bey ve ekibinin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde atacağı her adımın arkasında olacağıma sizlerin huzurunda söz veriyorum.

“IŞIKLAR'IN BIRAKTIĞI YERDEN ÜZERİNE KOYA KOYA SİLİVRİ'DE ÜRETMEYE, TÜRKİYE İÇİN GELİŞTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Özcan Işıklar Başkanımızın bıraktığı yerden biz üzerine koya koya Silivri'de üretmeye, Türkiye için geliştirmeye devam ediyoruz. İlk yola çıktığımızda Silivri Belediyesinin çiftçi ve kırsal kalkınma için neler yaptığını çok hızlı bir şekilde anlatacağım. 350 dönüm araziyle ilk yıl yola çıktık. 2021 yılında 2.500 dönüm araziyi işledik. 1000 dönüm yerli, milli, sertifikalı arpa, 500 dönüm buğday, 450 dönüm Ayçiçek ektik. 75 dönüm silajlık mısır, 500 dönüm arazi ise özellikle kavun ve bamya ekimi için kadın çiftçilerimize bedelsiz dağıttık. Üretimin sonunda elde ettiğimiz ürünlerin tamamını partisine, dini inancına, hiçbir şeye bakmaksınız köy muhtarlarımızla kafa kafaya verip kim bu topraklara gönlünü verdiyse hepsine dağıttık. Yerli, milli, sertifikalı tohumluk arpa desteğini 1000 dönüm araziden 400 ton sertifikalı arpayı 2000 çiftçiye 200'er kg'lık dilimler halinde dağıttık. Bunun karşılığında 25 bin dönüm arazi yerli, milli arpa tohumu ile buluştu. Bu arpaları ektikten sonra elde ettiğimiz 50 bin balya samanı 50'şer dilimlerle 1000 hayvancımızın ahırına kadar teslim ettik. Yine 500 dönüm ayçiçekten elde ettiğimiz 50 bin litre ayçiçek yağını, tenekelerini Sarten Ambalaj'ın sponsorluğunda, Antalya Yağı da sıkımına sponsor ederek, belediye kasasından tek kuruş çıkarmadan 5'er kg'lık dilimleri 10 bin ihtiyaç sahibi aileye dağıttık. Hayvancı darda, zorda. Et arz- talep dengesi Uruguay'dan ve birçok ülkeden bizi et ithalatına zorluyor. Hayvancımızın kaba yem ihtiyacına destek olmak için 1000 hayvancımıza 500 kg silajlık mısır ulaştırdık.

“GENÇ ÇİFTÇİ BULMAK İMKANSIZ”

Köylerde genç çiftçi bulmak imkansız, hepsi 65 yaş üstü. Kadın çiftçi bulmak neredeyse imkansız. Selimpaşa Mahallemizde 500 dönüm arazimizi kadın çiftçilerimize bamya, kavun ekmeleri için tahsis ettik. Sürümü ve gübrelemesi bize ait. Onlara bu şekilde destek olduk.

“ÜRETİNCE OLUYOR”

Danamandıra'da 12 kadın üreticimizle bir toplantı yaptık. Barbunyanın alt ve üst gübresi, bütün maliyetleri Silivri Belediyesinden karşılanacak dedik. Alım garantisi de verdik. Ektik, biçtik. Danamandıra'ya gittiğimizde bize bir kasa bile kalmamıştı. Hepsi satılmıştı. Demek ki üretince oluyor.

350 dönüm yem bezelyesinin ekimini yaptık. Bunları balyalayacağız, 15-20 bin yem bezelyesi balyasını hayvancımızla paylaşacağız.

Hayvancımızın bir sorunu daha var; atıklarının gübrelenmesi. Bugün 20-25 ineği olan hayvancının gübresini atabilmesinin maliyeti yıllık 25 bin TL. Kepçe, kamyon kiralayacak. İBB'nin Katı Gübre Serpme Makinesinden üç adet Silivri Ziraat Odası'na hibe edecek olmasından memnuniyet duydum. Biz İzmir'den bu makineyi şuan almış vaziyetteyiz. Hayvancımıza gübre bertarafını düşünme diyoruz. Biz kepçe, kamyonumuzla geleceğiz, gübreni ahırından alacağız. Tek kuruş istemeyeceğiz. Alt gübre olarak kullanılan hayvansal gübreyi homojen bir şekilde, ücretsiz bütün çiftçilerimizin tarlasına serpeceğiz.

“SİLİVRİ, POTANSİYELİ BİLEN BİR YÖNETİM TARAFINDAN YÖNETİLİYOR”

Silivri, bu potansiyeli bilen bir yönetim tarafından yönetiliyor. Biz İstanbul'da bir hayvan pazarının olmadığını, belediyenin denetiminde bir mezbahanın olmadığından hareketle İstanbul'un ilk ve tek Hayvan Pazarını şuan inşa ediyoruz. Bir ay sonra açılışını yapacağız. İnşallah İBB Başkanımız da o açılışta bizlerle birlikte olur. Bu pazar yeri neden önemli?

“ÇATALCA'DAKİ MEZBAHANENİN BİR AN ÖNCE HİZMETE SOKULMASINI TALEP EDİYORUZ”

Hayvancı hayvanını satmak istediğinde alıcılar köylere gidiyor, mezbaha da burada olmadığından Esenyurt'taki mezbahanın maliyet şartlarından bir ineği 1500 -2000 TL'yi aradaki aracıya veriyor. Bizim hayvan pazarı üretici ile alıcının bir arada olacağı, aracının aradan çıkacağı bir yer olacak. Lakin İBB'de bunu defaten söyledim. İBB'nin daha önceki yönetimi tarafından Çatalca Kestanelik köyünde bir mezbaha yapımı vardı. Ekrem başkanımız orayı tamamladı, ihalesini yaptı ama teknik problemlerden dolayı açılamadı. Çatalca'daki bu mezbahanenin Silivri'ye çok büyük katkısı olacak. Onun için bu mezbahane işini bir önce takip edip hizmete sokulmasını talep ediyorum.

YILMAZ, İMAMOĞLU'NA MEZBAHA ÇAĞRISIN YENİLEDİ: “HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNİ VARIZ”

Gelin İBB ile iş birliği yapalım bizim Hayvan Pazarı içerisinde size bir yer tahsis edelim buraya bir mezbahaneyi siz yapın Başkanım. Beraber yapalım ya da “Görev yetki sorumluluk bizde ama sizin çabanıza karşılık bu yetkimizi size devredelim bu mezbahaneyi Silivri Belediyesi yapsın.” diyebilirsiniz. Biz her türlü iş birliğini varız. Siz yaparsanız beraber çalışırız. Yetki devrederseniz de yapmaya hazırız.

“TARIMDA YENİLİKLERİ TAKİP ETMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Silivri Belediyesi olarak tarımdaki yenilikleri takip etmeye devam ediyoruz. TÜRAM ve Tarım Hizmetleri Müdürlüğümüz Avrupa Birliği projelerinden 410 bin Euro hibe desteği kazandı. Bir tanesi Tarım Kooperatiflerinde Kadının Güçlendirilmesi ve Kadın Kooperatiflerin artırılması. Bir tanesi iklim değişikliği ve sulama ile ilgili tarımda yenilikçi projeler yapılması, bir tanesi de Tarım Lisesinden mezun kardeşlerimizin 20 tanesinin Zeytincilikle ilgili İspanya'da bir ay kurs görmesi ve döndükten sonra edindikleri bilgileri bizimle paylaşmaları. Yaklaşık 6.5 Milyon Silivri Belediyesi Tarım Hizmetleri Müdürlüğü Avrupa Birliğinden hibe almış durumda. Bu hibeyi genç çiftçilerimiz için harcayacağız.

2022 yılında Silivri Belediyesi geçen yıl ektiği 2500 dönüm araziyi 3600 dönüme çıkarıyor. 1500 dönüm de yerli, milli, sertifikalı arpa, 1000 dönümünde Ayçiçek, 350 dönümünde yem bezelyesi, 250 dönümünde silajlık mısır ekiyor, 500 dönümünü de yine kadın çiftçilerimize tahsis ediyor.

Kırsal kalkınmaya destek veren herkesle iş birliğini açığız. Dayanışma içerisinde olursak bunların daha iyi olacağına inananlardanım.

“İSTANBUL'UN HEMEN YANI BAŞINDAKİ İLÇELER İSTİLA HALİNDE”

1950-60'lı yıllarda köylerden İstanbul'a bir göç vardı. Sosyolojik çok büyük sorunlar yaşandı. Şimdi pandemiyle beraber ters göç yaşıyoruz. İstanbul'un hemen yanı başındaki ilçeler istila halinde; Şile, Çatalca, Arnavutköy, Silivri gibi. Tarım topraklarına, Hazine ve Orman arazisine hobi evi, çiftlik, yazlık, hafta sonu mangal yapmak için gelip kullandığı ve Türk tarımından koparılan araziler.

“TARIM VE HAYVANCILIK DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Türkiye'de tarım arazilerine yapılan yapıların en fazla yıkımını gerçekleştiren belediye başkanıyım. 500'ün üzerinde kaçak yapıyı yıktık. Yıkmaya devam edeceğiz. Muhtarlarıma sesleniyorum; tarım arazilerimize yapılan kaçak yapıları bize ihbar edin. Yapılmadan müdahale edelim. 870 km2'lik bir ilçede bunları tespit etmek çok zor oluyor. Tarım ve hayvancılık demeye devam edeceğiz.

“GÜÇ BİRLİĞİ YAPARAK DEVAM EDELİM”

Şehrimize gelerek bizleri şereflendiren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu'na, ekibine, Tarımsal Hizmetler Müdürlüğüne yapmış oldukları yatırımlar için çok ama çok teşekkür ediyorum. Bundan sonraki yatırımları da beraberce güç birliği yaparak devam edelim.”

YORUM YAP