İBB bütçe görüşmelerinde konuşan MHP Grup Başkanvekili aynı zamanda Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Seymen Katı Atık Toplama Merkezine daha çok çöp getirerek ‘Dünyanın en büyük çöpten elektrik üreten tesisine sahip olmak' yerine ‘sıfır atık' ile yerinde ayrıştırmayı öncelemek gerektiği yönündeki görüşünü yeniledi. Bu yöntem ile üretilen elektrikten katbekat daha fazla katma değer sağlanacağını ifade etti.
19 Kasım 2020 Perşembe günü İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) 2020 Yılı Kasım Ayı 3. Oturumda Bütçe görüşmelerinde söz alan İBB MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Seymen Katı Atık Toplama Merkezi ile ilgili daha önce ilçe meclis toplantımızda dile getirdiği hassasiyetini yeniledi.
YILMAZ: İBB OLARAK DÜNYANIN EN BÜYÜK ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETEN TESİSİNE SAHİP OLMAKLA ÖVÜNEMEYİZ
Seymen Katı Atık Toplama Merkezinde açılan Çöp Gazı Elektrik Üretim Tesisinin %50'sinin AK Parti Belediyesi döneminde hazırlandığını ve hizmete girmesinde bir önceki yönetimin de büyük katkısı olduğunu hatırlatarak tesisin açılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Başkan Yılmaz, konuşmasında ‘Sıfır Atık' vurgusu yaparak şöyle konuştu: “Biz İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak dünyanın en büyük çöpten elektrik üreten tesisine sahip olmaktan övünemeyiz. Bundan utanmalıyız. ‘Sıfır Atık' ile biz o çöp tesisine daha az çöp getirmeliyiz. Siz oraya ne kadar çok çöp taşırsanız, o kadar çok elektrik üretirsiniz. Ama taşımadığınız her çöpten geri dönüşümden elde edeceğiniz rakam inanın ürettiğiniz elektriğin 5 katı katma değer katacaktır bu ülkeye. Bu kadar dar bakışla İstanbul'u yönetmek zor olacaktır.”
Silivri Belediyesi Kasım meclisi birinci oturumunda Seymen'de depolanan çöpten elektrik üretim sürecine değindiğinde Başkan Volkan Yılmaz, “Üretilen elektriğin miktarındaki artışı değil buraya gelen çöpün azalması ile övünmeyi hedeflemeliyiz” diyerek ortaya koyduğu bakış açısını İBB'de de yeniledi.
YILMAZ ‘SIFIR ATIK' İLE YERİNDE AYRIŞTIRMAYI SAVUNDU
Seymen'deki tesisin gelecek açılımını Başkan Yılmaz şöyle açıklıyor: “Bence Türkiye'deki hiçbir Katı Atık Tesisi dünyada dereceye giremez diye temenni etmek istiyorum. İnşallah 135 milyon TL'ye kurulmuş olan bu tesis, kapasitesini dolduramaz çünkü o kadar katı atığı biz oraya göndermeyiz.
Sıfır Atık kapsamında evinde ayrıştırırız. Oraya göndermeden ayrıştırma merkezlerinde camı, kâğıdı, plastiği ayrıştırırız ve tekrar ekonomiye kazandırırız. Ürettiğiniz elektriğin beş katı daha fazla değer Türkiye ekonomisine kazandırılır. Onun için hedefimiz Katı Atık Depolama Merkezi'ndeki elektrik üretim kapasitelerin yüksekliği ile değil, oraya götürdüğümüz çöpün miktarının azlığı ile övünmek. Asıl bu bizim gelişmişliğimiz, hem ülkemizi ne kadar sevdiğimizi gösterir.
“OLMASI GEREKEN ÇÖP MİKTARINI AZALTMAK,
ELEKTRİK MİKTARINI ARTTIRMAK DEĞİL”
Günlük 12 bin ton çöpün oraya gitmesi esasında hepimizin sorunu. Kendi evim için de söylüyorum. İçine kağıdın, cam ve pet şişenin, plastiğin, demirin atıldığı bir çöp düşünün. Götürülüp o güzelim Silivri'nin topraklarında depolandığını düşünün. Yer altı sularının kirlenmesine yol açıyor. Yaklaşık 700 tırın geçtiği ilçemiz yollarını hesaba katın. Yollar bozuluyor, çevremiz kirleniyor. İBB'de de söylemeye devam edeceğim, günlük, aylık çöp miktarını görev süresince nasıl azaltacağını, elektrik üretim kapasitesini nasıl düşürürse düşürsün biz bu konuda sonuna kadar destek vereceğiz.”
Sevginar SALİ