İstanbul Valisi Başkanlığında Marmara Denizinde yaşanan müsilaj sorunu ile ilgili başlatılan acil eylem hareketine dair Silivri Belediye Meclisini bilgilendiren Başkan Volkan Yılmaz, “Her şerde bir hayır var. Çevre konularını konuşup toplantı bitiminde unutuyorduk. Şimdi acil ve etkin bir önlem ile temizlik planı devrede” dedi.
Silivri Belediyesi Haziran Ayı ikinci oturumu Cuma günü gerçekleştirilirken açılış konuşmasını yapan Başkan Volkan Yılmaz, bir gün önce katıldığı İstanbul Valisi Ali Yerlikaya Başkanlığında müsilaj kirliliğine karşı düzenlenen Marmara Denizi Koruma Eylem Planı İstanbul Koordinasyon toplantısı hakkında bilgi verdi.
“MARMARA DENİZİ'NDE ÇEVRE FELAKETİ YAŞANIYOR”
Yılmaz şöyle konuştu: “Malumunuz Marmara Denizi'nde müsilaj (deniz salyası) olarak tabir edilen bir çevre felaketini yaşıyoruz. Her ne kadar Silivri kıyılarımızda biraz az gözükse de İstanbul, Kadıköy, Adalar'da, bir miktar Ege'ye doğru inen yerlerde çok yoğun bir çevre felaketi yaşanıyor.
“EYLEM, FİKİR VE HEDEFTE BİRLİK OLAMADIĞIMIZ İÇİN MAALESEF GELİNEN NOKTA BU”
Esasında ‘geliyorum' diyen bir felaketti. Gerek İBB'de, gerek Çevre Bakanlığı'nda yapılan toplantılarda evsel atık suların ve endüstriyel atıkların İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri'nden geçirildikten sonra denize bırakılması gerektiği söylenip dururdu. Eylem, fikir, hedefte birlik olmadığı, siyasi münazaalardan kopup bir hedefe varamadığımız için, o parti bu parti, o çekişme bu çekişme dediğimizden maalesef ki Marmara Denizi'nde gelinen nokta bu.
“ÇEVRE VE DOĞA MİRAS DEĞİL, BİZE EMANET MANTIĞI İLE HAREKET EDERSEK ÇÖZERİZ”
Bunun suçlusu x, y, bugünkü yönetim veya iktidar demeden bir sağ duyu, çevre ve doğa miras değil, bize emanet mantığı ile hareket edersek, çocuklarımıza bırakacağımız miras olarak algılarsak bu sorunu çözeriz diye düşünüyorum.
“BÜTÜN BELEDİYELER OLARAK BİR MASA ETRAFINDA BULUŞUP SORUNU ÇÖZMELİYİZ”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu konuyla ilgili hızlı harekete geçti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi çok hızlı bir şekilde temizlik faaliyetlerine başladı. İstanbul, Marmara Denizi'ne evsel ve endüstriyel atıkların yüzde 60'ını bırakıyor. Yalova, Bursa, İzmit, Tekirdağ var. Marmara Denizi'ni çevreleyen bütün belediyelerin siyasi partileri ne olursa olsun bir masa etrafında buluşup Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinasyonunda bu sorunu çözmeliyiz. Belki beş yıllık bir eylem planı dahilinde oluşacak.
“MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ BU AMAÇLA KURULMUŞ”
Marmara Belediyeler Birliği'nin kuruluş misyon ve vizyonu Marmara Denizi'ni korumak. Çevresindeki iller ve ilçeler bu Belediyeler Birliğine üye. Marmara Denizi'ni bu çevre felaketlerinden korumak amacıyla kurulmuş. İstanbul olarak üzerimize düşen görevi her ne kadar yapsak da İzmit, Tekirdağ, Bursa bu işi yapmadığı zaman yine aynı felaketle karşı karşıyayız.
“KADIKÖY'DEN START VERİLDİ”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kadıköy'den start verdi. Farkındalık oluşturmak adına orada temizlik ve bilgilendirme çalışması yapıldı.
“EYLEM PLANI ÜZERİNDE MUTABIK KALINDI”
Önceki gün de İstanbul'daki Marmara'ya kıyısı olan ilçelerin Belediye Başkanlarına, İstanbul Valiliğimizin koordinasyonunda toplantı düzenlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, İl Tarım Müdürümüz, İl Çevre Müdürümüz, İSKİ Genel Müdürü, üniversite temsilcileri, bilim insanları katıldı. Valimizin koordinatörlüğünde yapılması gereken 23 tane maddeden oluşan bir Eylem Planı üzerinde mutabık kalındı.
“SİLİVRİ BELEDİYESİ OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞEN HER ŞEYİ YAPMAK ADINA VALİMİZE SÖZ VERDİK”
Bu süreçte Silivri Belediyesi olarak üzerimize düşen her şeyi yapmak adına Valimize söz verdik. Siyasi münazaalardan uzaklaşmaz isek bu konuda başarılı olabilme şansımız yok. İleri Biyolojik Arıtmalar İSKİ'nin görevi. Bunu İSKİ yapsın dersek, bu arıtmalar için 6 katrilyonluk bir yatırım öngörülüyor. İSKİ bunun için finansman bulsa da ne kadar sürede yapılacak, hepsi tartışma konusu. Onun için hükümetimizin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının desteğinin, ilçe ve illerde yapılacak İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri'nde önemi çok. Ben o kararlılığı yaptığımız toplantıya katılan bütün yöneticilerde gördüm.
“BEŞ YIL SONRA MARMARA KIYILARININ EGE KIYILARININ SEVİYESİNE ÇIKACAĞINA İNANIYORUM”
Esasında bu deniz salyası hadisesi, bir şeyin de başlangıcına vesile oldu. Hani her şerde bir hayır vardır derler ya, ben bu konuda esasında seviniyorum çünkü kirlilik hep konuşuluyordu ama eyleme gelince herkes günlük işlerine dalıp o işleri takip ediyordu. Artık bir Eylem Planımız var ve bundan geri dönülmeyeceğini düşünüyorum. Hayata geçirildiğinde beş yıl sonra Marmara Denizi'ndeki bütün kıyıların Ege'deki kıyıların seviyesine çıkacağına inanıyorum.
Her ay bu toplantıların Valiliğimizde yapılması kararlaştırıldı. Verilecek mücadelenin hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Sevginar SALİ