İBB meclisinde artış gösteren kaçak hafriyat tehlikesi ile ilçe belediyelerinin mali açıdan belini büken çöp toplama maliyetleri üzerinde duran Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yasal çözüm yollarını da sunmayı ihmal etmedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Mayıs meclisinde konuşan Başkan Volkan Yılmaz önemli bir çevre sorununa dikkat çekti.
Konuşmasında öncelikle kaçak hafriyat tehlikesine değinen Yılmaz evsel atık konusuna da çözüm gerekliliğine işaret etti.
YILMAZ: KAÇAK HARFİYATLA BAŞ EDEMİYORUZ!
“İstanbul'un kırsalında kalan ilçeler olarak kaçak hafriyatla baş edemiyoruz” diyen Yılmaz, oluşan şartların yarattığı tehlike ve boyutlarına şöyle işaret etti: “Ne zabıtamız, ne de teknik olarak yetmiyoruz. Şuan dere yatakları hafriyatlarla dolduruyor. Artan yakıt fiyatları ve döküm sahalarındaki uzun kuyruklar kaçak hafriyatın önünü açtı. Bununla ilgili İBB ile işbirliği yapmamız, önlemini almamız lazım. İstanbul'da 2009'da yaşanan sel kayıplarının yegâne sebebi dere yataklarının kaçak hafriyatlarla doldurulması ve bu derelerin tıkanarak taşmasıdır.”
“ÇÖP VERGİSİ ALMADAN ÇÖP TOPLUYORUZ”
Belediyelerin en büyük gider kalemlerinden birinin atık toplama işi olduğunu ifade eden Volkan Yılmaz, “İstanbul'da hizmet veren 39 belediye tek kuruş çöp vergisi almadan çöp topluyor. Borç içinde yüzen bütün belediyelerin en büyük gider kalemi çöp ihaleleri. 50-70-100 Milyon TL yıllık çöp ihaleleri yapılıyor.
ÇÖZÜM VAR YASALAŞAN YOK!
Bu konuda yasa şunu diyor, ‘Büyükşehir belediyeleri katı atık toplama merkezlerinin işletmesi, yeni teknolojileri koyabilmeleri için bir vergi alabilir.' İlçe Belediyeleri de evsel atıkları topladığı için bir vergi alabilir. Ve bunlar büyükşehirlerin su ve kanalizasyon idareleri marifetiyle toplanır ve ilçelere dağıtılır. Bunu yapan büyükşehir belediyeleri var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de artık böyle bir karar alması gerektiğini düşünüyorum. İBB her yıl atık toplama merkezinin giderleri için borçlanma yapıyor. 6 milyon abonesi olan İSKİ işyeri ve konutlardan ayda 15 lira alsa 90 milyon lira, yılda ise 1 milyar lira katık atık depolama vergisi alıp, bunu atık merkezinin rehabilitasyonunda, çevre korumada, sıfır atık projelerinde kullanabilir. Ancak ne hikmetse İBB borç almayı tercih ediyor. Ya İlçe Belediyeleri!?
“ÇÖP İŞİ BELEDİYELERİN BELİNİ BÜKÜYOR”
Silivri Belediyesi olarak kış aylarında 210 bin yaz aylarında gün oluyor 1 milyon kişiye hizmet veriyoruz. Yaz aylarında Silivri Belediyesi'nin çöp miktarı üçe katlanıyor. Bu da bizim gibi belediyelerin belini büküyor.
“İMAMOĞLU, 39 İLÇE BELEDİYE BAŞKANI İLE BİR ARAYA GELMELİ”
İBB'nin hem katı atık depolama tesisi vergisinin hem de evsel atık vergisinin bir komisyonla karara bağlanması gerekiyor. Bunun için de İBB Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu'nun 39 ilçe başkanına vakit ayırıp bir araya gelmesi lazım” dedi.
Sevginar SALİ