“Çiftçiye Tohum Desteği” projesi kapsamında Gazitepe Mahallesinde düzenlenen Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni Perşembe günü Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Gazitepe Muhtarı Secaattin Ildız, Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, AK Parti Meclis Üyesi Sefer Ölçer, Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, Önder Çiftçi Derneği Başkanı Metin Oral, çiftçilerimizden Süleyman Gencoğlu ve üreticilerimizin katılımında gerçekleşti.
ILDIZ: SİLİVRİLİ MUHTARLAR OLARAK ÇOK ŞANSLIYIZ
Törenin açılış konuşmasını yapan Gazitepe Muhtarı Secaattin Ildız, “Volkan Yılmaz gibi bir belediye başkanıyla çalıştığımız için Silivrili muhtarlar olarak bizler çok şanslıyız. Çünkü kendisi tarım ve hayvancılığa hem önem hem de destek veren bir belediye başkanı. Tarım ve hayvancılık giderlerinin bu kadar yüksek olduğu bir dönemde böyle desteklerin yapılması bizler için bulunmaz bir nimet. Yapılan tohumluk arpa, silaj ve saman desteği az da olsa çiftçilerimizin yüzünü güldürüyor. Bu destek ve katkılarından dolayı değerli başkanımız Volkan Yılmaz ve Silivri Belediyesi'ne çok teşekkür ediyorum” dedi.
KULOĞLU: BAŞKAN DESTEK VAADİNİ SÖZDE BIRAKMADI
Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu da törende söz alarak duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Pandemi koşullarının bize gıdanın, üretimin önemini bir kez daha gösterdi. Özellikle bu yıl dünyanın ve ülkemizin geçirmekte olduğu zor koşullarda belediye başkanımızın yapmış olduğu daha da önemli hale geldi. Başkan zaten her zaman “Köylünün, çiftçinin yanındayız” diyordu. Bunu sözde bırakmadı. Yapmış olduğu icraatlarla de gösterdi. 300 dönümle başladıkları üretim 3500 dönümle devam ediyor. Bugün benim diyen çiftinin bile zorlandığı büyük bir alanda bu kadar güzel neticeler elde etmek ve onları üretici ile buluşturmak çok güzel bir proje. Silivri bu sayede tüm Türkiye'ye örnek oldu. Bu konuda başta belediye başkanı olmak üzere ekibine de teşekkür ediyorum.”
ERTUĞRUL: ÇİFTÇİLERİMİZLE BİZLERİ BULUŞTURAN BELEDİYE BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUM
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nuri Ertuğrul, Gazitepe'deki törende şöyle konuştu: “Çiftçilerimiz ve tarım paydaşları ile Belediye Başkanımızın hazırladığı programlar sayesinde sizlerle buluşma fırsatı buluyoruz. Açıkçası bu toplantıların en önemli noktalarından birisi de dertlerimizi sıkıntılarımızı yüz yüze paylaşıyoruz. Açıkçası başkanımızın sizlere yapmış olduğu bu desteklerden ziyade bu buluşma hepsinden daha önemli. Başkanıma her köyle çiftçilerle böyle buluşmalara vesile olduğu için teşekkür ediyorum.
“ÜRETİMDE KENDİ KENDİMİZE YETEBİLEN, BİR ÜLKEYSEK KÜÇÜK ARİ İŞLETMELER SAYESİNDEDİR”
Hayvancılığımızın geçmişten bugünlere gelmesinde sizlerin, küçük ari işletmelerin önemi çok büyük. Biz hala daha et, süt, bitkisel hayvansal üretimde kendi kendimize yetebilen, üretebilen bir ülkeysek sizlerin önemi, varlığı ve geçmişten günümüze taşıdığınız kadim bilgi bu noktada çok önemli. Evlerinin yanında hayvancılık yapan sizlerin sayesinde ülkemizdeki hayvancılık devam ediyor ve kendi kendine yetebilen bir durumdayız. Bu sebepten varlığınız ve devamınız çok önemli. Gençlerimizi bu noktada teşvik etmemiz lazım. Küçük işletmelerimize Belediye Başkanımızın verdiği destek devamları açısından çok önemli. Başkanımızın bu desteğinden dolayı, Silivri'nin adını İstanbul'da ve tüm Türkiye'de tarım ve hayvancılıkta duyurulduğu. Silivri denildiğinde arık tarım ve hayvancılığın konuşuluyor olmasından dolayı Volkan Başkanıma, tüm çiftçilerimiz adına çok teşekkür ediyorum.
“BİZİM DESTEİMİZ DE SÜRECEK”
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak aynı şekilde bizim desteklerimiz de devam ediyor. Yıllık 50 Milyon TL'nin üzerinde desteğimiz devam ediyor. Geçen dönem 450 Bin sebze fidesi, 8 Ton yem bitkisi dağıttık. Önümüzdeki dönem Önder Çiftçi Başkanımızla görüştük 12-13 Bin dönüm kanola ekeceğiz. İnşallah tüm kurumlar olarak çitçilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Destekler bizden üretim sizden.”
YILMAZ: SİLİVRİ BÜTÜNCÜL BİR ANLAYIŞLA YÖNETİLMELİ
Volkan Yılmaz, Gazitepe'den üreticilere şöyle seslendi: “Bugün burada doğup büyüdüğümüz, Silivri'mizin verimli topraklarında üretimin var olduğunu, üretmeye, Silivri için üretmeye, Türkiye için geliştirmeye devam edeceğimizi haykırmak için bir aradayız.
Göreve geldiğimiz ilk günden beri hep şunu söyledik; ‘Silivri yalnızca cezaevi ile anılmayacak, Silivri deyince akla cezaevi gelmeyecek. Silivri'yi yönetenler Silivri'nin yalnızca çarşı meydanından, sahilden ibaret olmadığını anlayacaklar. Çünkü Silivri, köyleri ile beldeleri ile, verimli toprakları, ormanları ve doğasıyla, inci gibi kumsalları ile bütüncül bir anlayışla yönetilmeli.
“İLK GÜNDEN İNATLA TARIM ARAZİLERİNİN İMARLI YERLERDEN DAHA DEĞERLİ HALE GELECEĞİNİ SAVUNDUK”
‘Silivri her zaman içerisindeki marka kent çıkarabilme özeliği, en büyük potansiyeli olan tarım kenti özelliğinin farkına varmalı' dedik. Bu düşünce ve duygularla 2019 yılında yola çıktığımızda herkes bize “Bu ülkede tarım mı kaldı?”, “Türkiye'de hayvancılık mı kaldı?” diyerek imar ve sanayi yatırımlarını sordular. Biz de inatla her yıl karnımızı doyuran tarım arazilerinin imarlı yerlerden daha değerli hale geleceğini savunduk. Ve bu yönde çalışmaya başladık. Biz saman, Arpa tohumu, silajlık mısır dağıtırken alay edenden çıktı. Dünya ve Türkiye'deki gelişmeler bizi haklı çıkarttı.
“ÜRETİMİN VE KENDİ KENDİNE YETERLİLİĞİN NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU UNUTMAMAMIZ LAZIM”
Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde bugün ülkemizde bir tahıl koridoru açılıyor. Ne için? Avrupa'da ekmek üretilebilsin diye. Ne için? Ortadoğu'ya Ayçiçek yağ gidebilsin diye. Dünya tedarik zinciri kırıldığı zaman kıtlık yoksulluk ve savaşlar kapıya dayanır. Bunun için üretimin ve kendi kendine yeterliliğin ne kadar önemli olduğunu unutmamamız lazım. Bunun farkına vararak buna göre politika geliştirmeli.
“ÜRETİMİ ÖZENDİREREK KIRSALA, TERS GÖÇÜ DE SAĞLAMIŞ OLACAĞIZ”
Biz herkesin kendi kapısının önünü süpürmesi gerektiğinden hareketle ‘Yerel yönetimlerin tarım ve hayvancılıkla ne işi var, bu bakanlığın işi…' demeden bu yola baş koyduk ve dedik ki; Silivri'de üreten ve üretmeye devam eden, üretimden umudunu kesmeyen herkese bir soluk, nefes olup omuz verelim, çiftçilerimizin, hayvancılarımızın sayısını arttıralım. Genç ve kadın çiftçilerin sayısını arttıralım. Kırsaldan kente göçün önüne geçelim. 1950'lilerde Türkiye'de kırsalda yaşayan nüfus %80 civarındayken, durum tam tersine dönmüş kent nüfusu %85'lere kırsal %15'lere kadar gerilemiş. Üretimi özendirerek kırsala, ters göçü de sağlamış olacağız.
“HİÇ MÜTEVAZİ OLMAMIZA GEREK YOK TÜM TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDUK”
Göreve geldiğimizde 300 dönüm arazi ile belediyedeki üretim sürecini başlattık. Hayalcilik diyenler oldu ama biz bütün güzel şeylerin temelinde hayal kurmanın, emek harcamanın, çalışmanın yattığından hareket ettik. Ve hiç mütevazi olmamıza gerek yok tüm Türkiye'de örnek alınan, öncü gösterilen önder olan bir yerel yönetim tarım politikasının altına Silivri Belediyesi olarak imzamızı attık. Türkiye'nin birçok il ve ilçesinden tarım politikalarımız ile ilgili soru soranlar, danışanlar oluyor. Bizdeki bu çalışmaları görüp örnek alanlar oluyor bu bizi müthiş bir şekilde gururlandırıyor aynı zamanda şevklendiriyor. Her yıl daha ileriye desteklerimizi taşıyıp, yaratıcı ve çeşitlendirilmiş tarım projeleri ile sizlerin huzurunda olmaya devam edeceğiz.
Bugün yerli, milli, sertifikalı, destekleme alabileceğiniz bir arpa tohumunu Gazitepe'de çiftçilerimize dağıtıyoruz. Bu yıl yaklaşık olarak 1 500 dönüm arazide ektiğimiz sertifikalı yeril milli tohumlarının yaklaşık 500 tonunu Silivri'de yaşayan, hiçbir ayrım yapmaksınız üreten herkese, muhtarlarımızın yaptığı listeler doğrultusunda ulaştıracağız. Dağıtacağımız arpa tohumun ekonomik maliyeti 8 Milyon TL. Gazitepe'de dağıttığımız arpa tohumun bedeli 250 Bin TL.
Ve bu yıl Sarı Tohumculukla yapmış olduğumuz proje neticesinde Systiva denilen bir ilaçla ilaçlanan arpa tohumlarına, kök boğaz ilacı atmak durumunda kalmayacaksınız. Sizi bir maliyetten daha kurtarıyoruz. Son teknoloji ile hazırlanmış yerli, milli, Systiva ile de ilaçlanmış tohumlarımızı sizlerle paylaşacağız.
Bu yıl 100 Bin balya saman dağıttık. 20 Bin balyası yem bezelyesi. 80 Bin'i de arpadan elde ettiğimiz saman.
Geçen yıl 50 Bin Litre Ayçiçek yağı ürettik. 10 bin aileye ulaştırdık. Bu yılki hedefimiz 100 bin Litre Ayçiçek ile 20 Bin aile.
50 Bin Ton buğdayı, 10 bin aileye ulaştırmayı hedefledik.”
YILMAZ, GAZİTEPE'DE ÜRETİCİLERE AYÇİÇEK TOHUMU MÜJDESİ VERDİ
Yeni bir destek çeşidini dana Gazitepe'den müjdeleyen Başkan Yılmaz, “Projelerimize yenisini ekledik; yerli ve milli tohum diyoruz ya. Ayçiçek tohumunda da dışarıya bağımlılığın önüne geçmek için 1200 dönüm arazide ektiğimiz, arge çalışmasını yaptığımız, ciddi miktarda yerli Ayçiçek tohumunu sizlerle paylaşacağız; buradan müjdesini vermiş olalım” dedi.
“MEZBAHANIN PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIM”
Yılmaz açıklamalarının devamında hayvancılık için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde sundukları ücretsiz aşı ve aşılama imkanına değindi bunun sağlıklı hayvansal üretim ve tüketim açısından önemine işaret etti. Belediye olarak üreticilerimize tamamen ücretsiz olarak Katı Gübre Serpme Makinası ile verdikleri desteği anlattı. İstanbul'daki ilk ve tek canlı hayvan pazarının 15 Ağustos'tan sonra Pazartesi günleri devamlı alıcı ile satıcıları doğrudan buluşturma süreci hakkında bilgi verdi.
Yılmaz mezbaha yatırımının peşini bırakmadığını da ifade ederken İBB'ye yüklendi ve “Ne yapıyorlar ne yetkiyi devrediyorlar… Konuşmak kolay yapacak irade lazım. Bu yatırımın peşini bırakmayacağım” şeklinde konuştu.
“YAPMADIKLARIMIZI YAPMIŞ GİBİ GÖSTERENLERDEN OLMADIK”
Yılmaz, Gazitepe'de “Biz hiçbir zaman yapmadıklarımızı yapmış gibi gösterenlerden olmadık. Sosyal medya hesaplarında algı çalışmaları ile yapılıyormuş gibi gösterenlerden olmadık. Biz emek harcayanlardan, alın teri dökenlerden, çiftçinin hayvancının yanında olanlardan olduk. Sözümüzün eri olduk. Verdiğimiz sözleri tuttuk. Verdiğimiz sözleri tutmaya devam edeceğiz.
Silivri'de üretim var demeye, Silivri için üretmeye Türkiye için geliştirmeye devam edeceğiz. Bu toprakları korumaya kollamaya devam edeceğiz” diyerek tarımsal desteklere yönelik kararlılığının altını çizdi.
“ZAMANDA AKSİYON ALMAK ZAYİATI ÖNLEDİ”
Ayçiçek ekili alanların karşı karşıya kaldığı tırtıl tehlikesine yönelik bölgemizdeki duruma ilişkin bilgi veren Yılmaz, “Ayçiçek tarlalarımız tırtırla mücadelede çok önce aksiyon alıp İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Ziraat Odasıyla başarılı bir mücadele sergiledik. Kendilerine teşekkür ediyorum çok az bir zayiatla Silivri'de bu tehlike atlatıldı” dedi.
Sevginar SALİ