İSKİ'nin köyler ile ilgili su tarifesi ve son gelişmeler Silivri Belediyesi'nin Haziran Meclisinde kapsamlı bir iktidar-muhalefet tartışmasına sahne olurken, Volkan Yılmaz'ın “İSKİ, İBB'nin yumuşak karnı oldu” sözleri ile aynı saatlerde İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu'nun emeklilik duyurusu akıllarda yer etti.
İSKİ'nin kırsam bölgede uyguladığı su tarifesi ile ilgili CHP Grup Sözcüsü Bora Balcıoğlu'nun açıklamalına yanıt veren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Yasa çıkmasına rağmen siz niyetinizi belli ediyorsunuz. Yok köyde ikamet ediyor, yok etmiyor… Kırsal yerleşik alanı çizmişiz, o alan içerisindeki bütün ikametgahlara ¼ oranında indirimli, bütün iş yerlerine de yarı yarıya indirimli su faturasını kesmek zorunda İSKİ. Aksi takdirde suç işler. Siz köylüye eşeğini kaybettireceksiniz, ondan sonra eşeğini buldum diye köylüyü sevindirmeye çalışacaksınız. Kimse bu numaraları yemez. Bu nasıl bir akıl tutulması?” diyerek tepkisi ile köylere ucuz su kullandırma kararlılığını ortaya koydu.
YILMAZ: BU KADAR ZOR MU KÖYLÜYE UCUZ SU VERMEK!?
CHP Grubu adına Bora Balcıoğlu'nun İSKİ'nin köylüye indirimli su vermesi ile ilgili süreci özetlemesinden sonra söz alan Başkan Volkan Yılmaz, “Köylü pahalı kullandığı suya ve ödediği faturaya bakıyor. CHP onu dedi, MHP bunu dedi, AK Parti şunu dedi diye bakmıyor, baktığı tek şey cebinden çıkar su faturası parası. Burada kimin çaba harcadığı, kimin emek harcadığı, kimin bu konuyla ilgili can siperhane mücadele ettiğini Silivri'de yaşayan halkımız gerek kahve ziyaretlerinde, gerek toplantılarda bizlere ifade ediyor. Onun için CHP'nin, özellikle de İSKİ'nin bu konudaki katı tavrını, anlaşılmaz tavrını esasında buradan kınamak istiyorum. Bu kadar zor mu? 8300 abonesi olan kırsal mahalleye ucuz, daha doğrusu daha önce kullandığı su tarifesi üzerinden su verebilmek? Bu kadar mı tartışılması gereken bir şey?” diye sordu.
Yılmaz açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Büyükşehir Yasası çıktığında, büyükşehir sınırları içerisinde kalan ve köy tüzel kişiliklerini sona erip mahalleye dönen köylerimize hayatı kolaylaştırabilmek adına birtakım istisnalar getirdi. Bunlardan bir tanesi de Su ve Kanalizasyon İdarelerinin uygulayacakları tarife. Bu, Antalya'da da, İstanbul'da da, Hatay'da da geçerli. Köylerdeki çiftçiye ve hayvancıya, merkezde yaşayan insanın su tarifesinin dörtte bir oranında suyu faturalandırabilirsin. Hal böyle olunca beş yılla tanımlanmış yasa, bu süre dolunca İstanbul'da 900'ün üzerinde mahallemiz var, Silivri'de 18 köyümüzün, 6'sı bundan etkilendi. Diğer köylerimizde indirimli tarife devam etti. Onların beş yıllık süresi de bir sonraki takvim yılı içerisinde dolacak. MHP Grubu olarak, AK Parti'nin de imzasıyla meclise bir teklif verdik. Dedik ki elinizi vicdanınıza koyun, biz köylüyü çiftçiyi, kırsalı destekleme adına bu süreyi beş yıl daha uzatalım. Hukukçularla da konuştuk. İSKİ'nin tarifeler yönetmeliği gereği su tarifesini belirleme yetkisi var. İSKİ, köylüye, çiftçiye, bütün meclis üyelerinin de oy birliğiyle bir su tarifesini belirleyebilir. Meclise de kalmadan İSKİ'nin genel kurulunda bunlar yapılır ve meclis de bunları onaylar. Kimsenin buna itirazı yok, şerhi yok. Bir takım işgüzar hukukçular Ekrem Bey'in aklına girip, ‘Buradan size zimmet çıkar' dedi. Yalnız Ekrem Bey'e çıkmaz, 311 tane İBB meclis üyesi var, hepsine çıkar dediler. En sonunda TBMM'ye kadar bu konuyu bize taşıttırdılar. Orada da Bora Bey'in ifadesiyle Torba Yasasının içerisinde CHP, İYİ Parti ve HDP'nin ret, Cumhur İttifakının kabul oylarıyla yalnızca su tarifesi değil, kırsal mahalle statüsü yasası geçti.
“KIRSAL MAHALLEYİ YÜRÜRLÜĞE SOKAN İSTANBUL'DA TEK İLÇEYİZ”
Kırsal mahalle ilan edilen köylerde Emlak ve Çöp vergisi alınmayacak, yerleşik alan içerisinde yapılan inşaat için ruhsat, hafriyat, imar durumu harcı alınmayacak, su tarifeleri dörtte bir oranında olacak, bir de esnaf basit usulle defter tutacak. Bu yasa yürürlüğe Ocak 2022'de girdi. Yasa, ilçe belediyesi kırsal mahalleyi belirler diyor. Ondan sonra İBB onaylar, ret eder ya da düzeltir. Bir sonraki yılın ilk takvim ayında yürürlüğe girer. Biz Silivri'de 18 köyümüzü ve eski beldemiz Büyükçavuşlu'yu da dahil ederek 19 köyü kırsal mahalle ilan eden ve Ocak ayında yürürlüğe sokan İstanbul'daki tek ilçeyiz. Oradaki gelir kaybımızı düşünmüyoruz, oralara hizmet etmeye devam ediyoruz.
“İSKİ YASAYI DA TANIMIYOR”
Herkes bu yürürlüğe girecek ve biz köylülerimizi rahat ettireceğiz sandı. Baktık ki Ocak ayı faturası yine zamlı geldi. Yasa değişti ama İSKİ yasayı da tanımıyor. Yine zamlı faturayı çıkardı. Düştüğünüz bir yanılgı var ders çalışmıyorsunuz. İBB'deki arkadaşlarınız da dersine çalışmıyor.
Bora bey dedi ki Şubat ayında ret verdiniz. O tarifede genele yüzde 100'ün üstünde bir su zammıyla beraber, torba dedi ya, su tarifelerinden biri kırsal mahalle tarifesiydi. Biz dedik ki yüzde 100'ün üzerinde bir zam değil, X oranında bir zammı teklif ettiğimizde İSKİ Genel Müdürü ve Ekrem bey, “Bu zammı da istemiyoruz, zam da yapmıyoruz' deyip teklifi geri çekince kırsal mahalle tarifesi de İSKİ'nin genel kurulundan geçmemiş oldu. Burada ret yok, Ekrem beyin vetosuyla, köylünün faturaları zamlı gelmeye devam etti.
“DERSİNİZE ÇALIŞIN ÇALIŞMADIĞINIZ ZAMAN SİZE DERS VERMEK BOYUMUZUN BORCU OLUYOR”
CHP grubu, benim bu teklife ret oyu verdiğimi iddia etti. Doruk Bulut kardeşimiz bunu, “İşte gerçek” diye paylaşmış.
Aynı tarihte yaptığım başka bir paylaşımı da ben hatırlatayım… Zorunlu açıklama; “Oğlum Efe'nin sınıfında bulaşı neticesinde Covid-19 testi maalesef pozitif çıkmıştır. Şahsımın antijen testi negatif olmasına rağmen, temaslı sayılacağım için karantina sürecinin çalışmalarıma bugünden itibaren evden sürdüreceğimi kamuoyunun bilgilerine arz ederim. Bütün hastalara Allah'tan şifa dilerim.”
15 Şubat 2022 yani 16 Şubat tarihindeki o toplantıda ben yokum. Olmadığım bir toplantıda nasıl ret oyu verebilirim? Şahsımla ilgili ret oyu verdiğimi paylaşmışsınız. MHP grubu demiyor, Volkan Yılmaz ret oyu verdi diyor. O toplantıda olmadığımı, karantina sürecinde olduğumu buradan açıklayayım.
“İSTANBUL'U YÖNETEMİYORSUNUZ, ELİNİZE YÜZÜNÜZÜ BULAŞTIRIYORSUNUZ”
Bora Bey, dersinize çalışın. Dersinize çalışmadığınız zaman size ders vermek bizim boyumuzun borcu oluyor.
Bora Bey bir de şunu söylüyor; “Bir yanlışlık yapıldı. İSKİ'ye gittik yanlışı düzelttik.” Heyhat, Allah aşkına… Köylerden gelen su faturaları var. Beyciler, Sayalar'dan gelenlerde 8.24, oysa ki 1.39'a kullanıyorlardı. Faturaları düzenleyen kim? İBB'nin İSKİ'si. İstanbul'u yönetemiyorsunuz, elinize yüzünüzü bulaştırıyorsunuz. Sizi size bırakıyoruz, kendinize dolaşıyorsunuz. Yasa size emretmiş, suyu dörtte bir oranında faturalandırın diye. Daha köylüye suyu faturalandırmayı beceremiyorsunuz. Sonra da ne yapmışsınız? CHP İlçe Başkanı ve meclis üyeleri gidip İSKİ'den fotoğraf verip “Yanlışı düzelttik” demişsiniz. İnsan utanır bunu paylaşmaya. Yanlışı yapan sizsiniz. Şimdi bu zamlı faturalar ne olacak? Hepsini iade edeceksiniz.
Tüketici hakem heyetinde zamlı 2 yıllık tarife için mücadelemiz devam edecek. Muhtarlar Derneği Başkanımız burada. Şikayetlerimize devam ediyoruz.
“SİZ KÖYLÜYE EŞEĞİNİ KAYBETTİRECEKSİNİZ, SONRA EŞEĞİNİ BULDUM DİYE SEVİNDİRMEYE ÇALIŞACAKSINIZ!”
Yasa çıkmasına rağmen siz niyetinizi belli ediyorsunuz. Yok köyde ikamet ediyor, yok etmiyor… Kırsal yerleşik alanı çizmişiz, o alan içerisindeki bütün ikametgahlara ¼ oranında indirimli, bütün iş yerlerine de yarı yarıya indirimli su faturasını kesmek zorunda İSKİ. Aksi takdirde suç işler. Siz köylüye eşeğini kaybettireceksiniz, ondan sonra eşeğini buldum diye köylüyü sevindirmeye çalışacaksınız. Kimse bu numaraları yemez. Bu nasıl bir akıl tutulması?
“NİYETİNİZ KÖYLÜYE, ÇİFTÇİYE UCUZ SU VERMEK DEĞİL”
İSKİ'nin bir de usul kararı var. Oturmuşlar bir de ‘köylüden nasıl daha yüksek fatura çıkarırız, bir aboneye daha nasıl pahalı su satarız' diye usul kararı almışlar. Genel Müdür ve üç daire başkanının imzaları var. Böyle bir şey kabul edilir mi? Bunun siyasetini niye bize yaptırıyorsunuz? Kanun dediniz, kanun çıktı. Şimdi ikametgaha takıldınız. Niyetiniz köylüye, çiftçiye ucuz su vermek değil. İSKİ köylüye pahalı su vererek zengin olmaz. Köyden alacağı paralarla abad da olmaz.
“İSKİ, ARTIK İBB'NİN YUMUŞAK KARNI OLDU”
Bora Bey dedi ki, “İSKİ Gümüşyaka'daki çalışmalarına devam ediyor.” Maşallah, üç yıl oldu Gümüşyaka'daki bütün fosseptikler, kanalizasyon denize akıyor. Yazık değil mi? Ne Nisan bitti, ne Ağustos bitti. İSKİ, artık İBB'nin yumuşak karnı oldu.
“KÖYLÜ UCUZ SU KULLANMAYA DEVAM EDECEK”
Dolayısıyla bizi dinleyen çiftçilerimiz merak etmesinler İBB bu saatten sonra hangi yola başvurursa başvursun köylüye pahalı su satma hakkı da hukuku da yok. Köylü ucuz su kullanmaya devam edecek. Fazla kesilen faturaların iadesini en kısa zamanda yapacak.”