Silivri'nin 26 Eylül'de 5.8 şiddetinde sallanması ile deprem gerçeğiyle yüzleşmesini değerlendiren Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “1999 yılından sora Deprem Yönetmeliğine uygun yapılan binalarda hiç bir sorun yok” derken, acilen eski bina stokundan kurtulmamız gerektiğinin altını çizdi.
Silivri'nin deprem gündemini Küpe FM'de katıldığı programda değerlendiren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Kentsel dönüşüm önceliğimiz. Buradan bir rant elde etmek değil, tamamen Silivri'mizdeki hemşerilerimizin esenliği ve can güvenliğini sağlamayı amaçlıyoruz. Teknik ekiplerimiz bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Deprem akşam mı, sabah mı olur olarak düşünmekten ziyade yaşadığımız konutları Deprem Yönetmeliğine uygun dönüştürmek zorundayız. Mahalle mahalle olarak çalışmalarımızı yapıp bina stokunu çıkaracağız ve vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. Bu konuda vatandaşlarımıza elimizi uzatacağız, onlar bu eli tutsunlar beraber bu sorunu çözelim. Öncelik maddiyat olmadan, kentsel dönüşümü yani kötü bina stokunu iyiye çevireceğiz” şeklinde süreci özetledi.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Küpe FM'de Turhan Alyakut'un sunduğu Sabah Haberleri Programına katılarak ilçemizde Marmara açıklarında yaşanan 5.8 şiddetindeki depremin ardından durum değerlendirmesinde bulundu.
“DOĞAL AFET KONULU PANELLERİMİZİ PLANLAMIŞTIK”
Çarşamba akşamı Atatürk Meydanında düzenlenen Deprem Panelinin nasıl gündeme geldiği sorusunu yanıtlayan Başkan Volkan Yılmaz şu açıklamalarda bulundu: “Panel esasında seçim çalışmalarımızın planıydı. Deprem ve diğer doğal afetlerle her zaman yüz yüze olan ilçemizde “Depreme veya doğal afetleri ne kadar hazırlıklıyız?”a cevap bulmak için bir ay önce Doğa Hareketleri Araştırma Derneği ile somutlaştırdık.
Silivri'de Selimpaşa, Çanta, Gümüşyaka ve Mimarsinan Mahallesi'nde Basınkent'tekiyle birlikte 4 Deprem Gözlem İstasyonumuz var. 7/24 yer altı hareketleri izleniyor. Bir ay önce yaptığımız toplantıda, Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu da vardı, Silivri'de bir Çalıştay planladığımı paylaştım. Deprem çok öncelikli olduğu için ilk gününde depremi, diğer doğal afetlerden sel ve heyelanı da ikinci gün konuşalım diye planladık. Ondan sonra da Afet Yönetim noktasında neredeyiz? Arama kurtarma çalışmaları veya afetlerden sonra yapılması gerekenler, sivil savunma v.s. bu konuları da toplantıda masaya yatıralım diye konuştuk.
Silivri'nin de Mahalle Gönüllülerinden oluşan Arama Kurtarma Ekipleri kurulmalı. Sırf Silivri'de değil, İzmir'de, Kocaeli'de, Van'da bir deprem olduğunda Silivri'deki Arama Kurtarma Ekipleri oraya gidebilsin. Bizler de gönüllü olalım.
PARTAL'A TEŞEKKÜR ETTİ
İlçe Kaymakamımız Ali Partal'la çok uyumlu bir çalışma içindeyiz. Sizlerin aracılığıyla kendisine teşekkür etmek istiyorum. Vatandaş odaklı düşündüğümüz için bu paneli planlamıştık. Yaşadığımız deprem farkındalığı ve ilgiyi arttırdı.
Panelde bizlerle beraber olan Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği Başkanı Fuat Agalday hocalarımıza teşekkür ederim. Önümüzdeki hafta Afet Yönetimi ile ilgili bir panelimiz olacak.”
SAYISAL VERİLER
Turhan Alyakut'un, “1999 depreminde Silivri'de 1300 bina orta hasarlı olarak tespit edilmiş. Bina sayısı ise 25 bin dolaylarında ve bunların %5'i risk grubunda olduğu bilgisine ulaştık. 1995 yılından bu yana Silivri'de hazır beton kullanılıyor. Dolayısıyla ilçemizdeki bina stoku kalitesi açısından Türkiye standartlarının üzerinde olduğu söyleniyor. Depremde bunun sonuçlarını gördük. Kamu binalarının güçlendirildiği bilgisi var. Geçen hafta yaşadığımız 5.8 şiddetindeki depremde Silivri'de neler oldu? Kaç bina hasar aldı? Hasar tespiti için kaç kişi müracaat etti?” sorusunu yanıtlayan Volkan Yılmaz, şu verileri aktardı: “17 Ağustos 1999 Gölcük ve 12 Kasım 1999 Düzce depremlerinin üzerinden 20 yıl geçti ama inşaat sektörü, kamu, vatandaşlar esasından bu depremlerden bir ders çıkarıp, devletimizin yasal düzenlemeleri neticesinde 1999 yılından sora Deprem Yönetmeliğine uygun yapılan binalarda şu an hiç bir sorun yok. Silivri'de eski bina stoku var.
Deprem olur olmaz Belediyeden hemen çıkıp şehir merkezine indim. Alibey ve Piri Mehmet Paşa Mahallelerimizde eski binalarımız var. Muhtarlarımıza ulaştık. Köylerimizdeki durumun iyi olduğu bilgisini aldık. Piri Mehmet Paşa'da bacaların yıkıldığını gördüğümde yaralanma olabilir mi diye düşündüm. İlk etapta kamu binalarıyla irtibata geçtik; devlet hastanesi, okullarımız ve kamuya hizmet veren binalarımız. İnsanlarımız ve çocuklarımız orada yoğunlar. Allaha şükür oradan iyi haberler aldık.
Şu ana kadar vatandaşlarımızdan bize 457 adet yapı inceleme talebi geldi. 328'ini inceledik. Tamamını neredeyse kendi ekiplerimizle yaptık. Teknik ekibime, mühendislerime çok teşekkür ederim. Gece gündüz çalışıyorlar.
“21 YAPI MÜHÜRLENDİ”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı teknik personeli ve kendi ekibimiz koordineli çalışmalarıyla 21 yapının kullanımında sakınca görüldü ve mühürlenerek tahliyeleri sağlandı. 4 Tanesi okul binası; Çeltik Anasınfı ve İlkokulu, Ortaköy Sezin Öztaş İlkokulu ve Değirmenköy Fevzipaşa İlkokulu.
İki adet cami Semizkumlar'daki Nevşehir Cami ve Büyükçavuşlu'daki merkez cami ve Yolçatı'daki cami lojmanı mühürlendi. Silivri Stadı kapatıldı. Orada ayrıntılı inceleme yapılacak.
“152 VATANDAŞIMIZ EVLERİNDEN TAHLİYE EDİLDİ”
152 vatandaşımız güvenlik sebebiyle evlerinden tahliye edildi. 52 vatandaşımıza Kaymakamlığımız tarafından Selimpaşa İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Uygulama Oteli'nde konaklanmaları sağlandı. Her türlü ihtiyaçları Kaymakamlığımız ve Belediyemiz tarafından sağlanıyor. Mühürlenen okullarımızdaki öğrencilerimiz, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün uygun gördüğü okullara serpiştirerek, ulaşımları Belediyemiz tarafından sağlanıyor. Gelen diğer taleplerin de kontrolleri Belediyemiz tarafından yapılıyor.”
“DEVLET HASTANESİ EN GÜVENLİ BİNALARDAN BİRİ”
Silivri Devlet Hastanesi'nin durumuna da açıklık getiren Yılmaz, “Hastanemiz 2008 yılında kazıklı sistemle Deprem Yönetmeliğine uygun yapıldı. Silivri'de deprem çok şiddetli hissedildi. Binada yaşanan devetasyon nedeniyle, üstü de boya ile kapatıldığı için sıvalar patlayınca kolonlar patladı diye vatandaşlar arasında panik hali oluştu. Hem bizim teknik ekip, hem Şehircilik ve Planlama Bakanlığı yetkilileri tarafından yapılan inceleme sonucunda belki Silivri'deki en güvenli binalardan biri Silivri Devlet Hastanesi binası olarak ortaya çıktı. Endişe etmeye gerek yok” dedi.
“KÖTÜ BİNA STOKUNU İYİYE ÇEVİRECEĞİZ”
Yılmaz yerel yönetim olarak deprem ile ilgili çalışmalarının özetini şu şekilde aktardı: “Kentsel dönüşüm bizim önceliğimiz. Buradan bir rant elde etmek değil, tamamen Silivri'mizdeki hemşerilerimizin esenliği ve can güvenliğini sağlamayı amaçlıyoruz. Teknik ekiplerimiz bu konuda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Deprem akşam mı, sabah mı olur olarak düşünmekten ziyade yaşadığımız konutları Deprem Yönetmeliğine uygun dönüştürmek zorundayız. Mahalle mahalle olarak çalışmalarımızı yapıp bina stokunu çıkaracağız ve vatandaşlarımızı bilgilendireceğiz. Bu konuda vatandaşlarımıza elimizi uzatacağız, onlar bu eli tutsunlar beraber bu sorunu çözelim. Öncelik maddiyat olmadan, kentsel dönüşümü yani kötü bina stokunu iyiye çevireceğiz.”
“BİZ HİÇ Mİ DERS ALMAYACAĞIZ?”
Alyakut'un, “İmar Barışından faydalanan binaların sayısına ve depremden sonra durumuna ilişkin bir veri elinizde var mı?” sorusunu yanıtlayan Başkan Yılmaz, “Böyle bir veriye ulaşma şansımız yok, çünkü bunlar internet ortamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığına yapılan başvurular. Belediyeye ulaşan var, ulaşmayan var. Devlet bir mekanizma ve kontrol etmekle görevli ama ‘hırsızın hiç mi suçu yok' diyorlar ya? Vatandaşın hiç mi suçu yok? Yaşadığımız sokak, semt, kent, ülkeye, çocuklara, geleceğe karşı sorumluluğumuz yok mu? Biz hiç mi ders almayacağız? Suçu devlete mi atacağız?
Volkan Yılmaz olarak iletişim yollarını her zaman açık tutacağım. Vatandaşlarımız bu uyarıdan sonra rehavete kapılıp depremi akıllarından çıkarmamalılar” dedi.
“ÇOCUKLARIN EĞİTİLMESİ ÖNEMLİ”
“Deprem eğitimi konusunda bir çalışmanız olacak mı?” sorusuna Yılmaz, şöyle yanıt verdi: “Temel bilgilerimizde eksiklik var. Bunları eğitimle aşmamız mümkün. Okul çağındaki çocukların eğitilmesi önemli. Eğitim programlarında yer alacak. Afet halinde nasıl davranmaları gerektiğiyle ilgili yetiştirilecekler.”
“Silivri'deki Toplanma Alanları ne durumda?” sorununa Yılmaz, “En güvenli yerler kapalı spor salonları ve okullar…” diye yanıtlarken, açık alanların hava koşullarına bağlı olarak kurtarıcı olmayacağının altını çizdi.
Renginar SALİ