Seymen'de üreticilere ücretsiz 100 Bin balya yem bezelyesi ve saman dağıtımını başlatan Başkan Volkan Yılmaz, tarım ve üreticiye desteklerinin devam edeceğini kooperatifleşme müjdesi ile duyururken, “Biz laf üretip, icraat zamanı ortadan kaybolanlardan, söz verip arkasını dönüp, kulaklarını, gözlerini kapatanlardan da, yapmadıklarını yaptı gibi gösterenlerden de, algıyla şov yapanlardan da olmadık. Biz icraat yaptık, alın teri döktük, emek harcadık. Öncü, örnek, önder projelere devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Silivri Belediyesi tarımsal ve hayvansal üreticilerin maliyetlerine ortak olmak amacıyla desteklerine devam ediyor.
Yine bir ilk olan proje kapsamında, Silivri Belediyesi kendi arazilerinden elde ettiği 5 Milyon TL değerindeki 100 Bin balya yem bezelyesi ve samanı üreticilere Sayalar'da düzenlenen programda dağıtmaya başladı.
ECE: TARIM DESTEKLERİ SİZİNLE BİRLİKTE ALIŞKANLIK HALİNE GELDİ
100.000 Balya Saman ve Yem Bezelyesi Dağıtım Töreninde konuşan Sayalar Mahalle Muhtarı Hüseyin Ece, “Başkanım, sizinle birlikte verilen tarım destekleri alışkanlık haline geldi. Önümüzdeki yıllarda da devam etmesini ümit ediyoruz. Göreve geldiğiniz günden beri sunduğunuz bu destekten dolayı Sayalar köyü halkı adına size çok teşekkür ediyor saygılar sunuyorum. Sağ olun var olun” dedi.
KULOĞLU: BU KADAR GÜZEL İŞLERE İMZA ATAN BAŞKANIM VE EKİBİNE TEŞEKKÜRLER
Tarım ve Kredi Kooperatifi Müdürü İskender Kuloğlu, “Belediye Başkanımız göreve geldiğinden beri her zaman tarımın ve çiftçinin yanında oldu. Bu desteğini sözde bırakmadı. Özellikle dünyanın ve ülkemizin içerisinde bulunduğu ekonomik durum bize tarımın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Başkanımızın 300 dönümle başlattığı örnek davranış şu anda 3 bin 600 dönümde devam ediyor. Bu kadar büyük bir alanda bu kadar güzel işlere imza atan başkanım ve ekibine teşekkür ediyorum. Ülkemize ve çiftçilerimize yapmış olduğu katkılardan dolayı teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum” ifadelerine yer verdi.
ÖZER: BİTMEK ÜZERE OLAN ÇİFTÇİLİK VE HAYVANCILIĞA ÖRNEK OLUNDU
Silivri Ziraat Odası Başkanı Sabri Özer, törende yaptığı konuşmada, “Sayalar, bölgede en çok süt üreten köyümüz. Sanayi sektörü geliştikten sonra vatandaşlarımız fabrikalarda çalışmaya gitti ve buradaki hayvan yetiştiricilerimiz ve süt üreticilerimiz azalmaya başladı. Ancak biz o kadar şanslıyız ki belli bir süreden sonra, Volkan Başkana teşekkür ediyorum, burada bitmek üzere olan çiftçilik ve hayvancılığa bir nebze de olsa örnek olması yetti. Umut edelim ki hayvancılık çoğalsın. Bu bizim olmazsa olmazımız. Devam edemezsek sağdan soldan hayvan almak zorunda kalacağız. Tarım ve hayvancılık milli beka. Hepinize saygılarımı sunuyorum” dedi.
ERTUĞRUL: KÜÇÜK AİLE İŞLETMELERİNE BORÇLUYUZ
Silivri İlçe Tarım Müdürü Nuri Ertuğrul, “Ülkemizde tarım ve hayvancılığın bu güne kadar gelmesinde küçük aile işletmelerimizin varlığı tartışılmaz. Kadim bilgi ve tecrübeyle kendi kendine yetebilen bazı ürünlerde de ihracat yapabilen bir ülke haline geldiysek biz bunu küçük küçük aile işletmelerimize borçluyuz. Küçük aile işletmelerimiz Cumhuriyetimizin kuruluşundan itibaren varlığını sürdürmüş, atadan dededen gelen muhteşem tarım bilgisini nesilden nesle aktararak tarım ve hayvancılıkta büyük bir rol oynadığını herkese ispatlamış. Birçok ziraat mühendisimiz, veteriner hekimlerimiz kitaplarda yazmayan bilgileri, sizlerin tecrübesi, sizlerin ahırlarında edinmiş ikinci okulu olmuş. Bu kadim bilgi ve tecrübelerin en önemli olanlarından biri şu anda sıkıntısını çektiğimiz çoban kardeşlerimizin eksikliği. Bu küçük işletmelerimizin varlığı Silivri için de çok önemli.
“BAŞKANIMIN ÇOK BÜYÜK KATKISI VAR”
Küçük aile işletmelerine, tarım ve hayvancılığa verdiği desteklerden dolayı Belediye Başkanıma teşekkür ederim. Hala Silivri'nin adı bu anlamda duyuluyorsa Başkanımın çok büyük katkısı var.
Tarım Müdürlüğü ve Bakanlık olarak bu yıl 50 Milyonluk TL yatırımla Tarım ve Hayvancılık noktasına destek vermeye devam ediyoruz. Bu sene Tarım Bakanlığı üreticilere 400 bin fide verdi.
Çayırdere, Sayalar, Danamandıra bölgesinde 15 tonluk yem dağıtımı gerçekleştirildi. Sonbahar için projelerimizi hazırladık. Üreticilerimizden rica ediyorum vereceğimiz tohumlara göre yerlerini hazırlasınlar.
Başkanıma üreticilere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyor, tüm üreticilerimize bol kazançlı günler diliyorum” şeklinde konuştu.
YAYLA, ÇİFTÇİLER ADINA TEŞEKKÜR ETTİ
Üreticiler adına Kemal Yayla söz alarak, “Üreticimize verdiği saman balyası ve yem bezelyesi için huzurlarınızda Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
YILMAZ: ÖNÜMÜZE BÜYÜK BİR VİZYON VE UFUK KOYAN GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü MİNNETLE ANIYORUM
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Bugün Silivri Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü marifetiyle üç yıldır alın teri ve sabırla sürdürdüğü çalışmalardan sadece bir tanesi olan 100 bin saman ve yem bezelyesi balyalarını hayvancılıkla uğraşan çiftçi kardeşlerimizin ahırına kadar teslim törenini gerçekleştiriyoruz.
Bizlere çok büyük vizyon ve ufuk koyarak, “Köylü, milletin efendisidir. Milli ekonominin temeli tarımdır” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü rahmet ve minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun. Bu sözleri hamaseten söylememiş. Bunlar lafta kalmamış, onlarca yıl savaş, Kurtuluş Savaşı'nın bitimi, Cumhuriyetin ilanı, 1925'te Gazi Paşa İzmir İktisat Kongresi'nden sonra Türkiye'nin kalkınma temelinde tarımsal, hayvansal üretimin yapılacağından hareketle tarım akademisyenlerini bir araya toplar ve Atatürk Orman Çiftliğinin fikriyat olarak temellerini atar. O alanda bütün akademisyenlerin ortak fikri çorak, bataklık, kartal akbabaların olduğu alanda bir çiftliğin kurulamayacağı yönündedir. Gazi her zamanki kararlılığıyla bu çiftliğin buraya kurulacağı ve görenlerin yeşilden gözünü alamayacakları bir çiftliğin olacağını iddia eder ve çalışmaya başlar.
Akabinde 1925'te Mersin ziyaretinde narenciye bahçeleri ve Gazi Çiftliğinin kuruluşu gerçekleşir. Gazi, “Türkiye tarımla kalkınacak” der. Cumhuriyetin 100. yılına geldiğimizde tarım paydaşlarını da içine koyarak Atatürk'ün çizgisini başarılı bir şekilde sürdüremediğimizin özeleştirisini de yapmamız gerekir. Türkiye bugün tarımsal üretimde dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer alabilirdi. Çok çok daha fazla katma değeri yüksek ürünlerle dünyada en önde olan ülkelerden biri olabilirdi.
Biz de Atatürk'ten aldığımız ilhamla 2019 yılında göreve geldiğimizde şunu söyledik, ‘Silivri'yi yönetenler ve burada yaşayanlar potansiyellerinden haberdar olmalı.' Biz yönetenler bu potansiyelleri ıskalayarak günlük çekişme ve rantların peşine takılarak yol alırsak esasında hem yaşadığımız coğrafyaya hem memleketimize ihanet etmiş oluruz. 2019 yılında geldiğimizde ‘Silivri'de tarım olacak' dedik. Silivri tarım ve hayvancılığıyla İstanbul'u besleyecek, 20 milyonluk nüfusun hayvancılık ve gıda üssü olan potansiyellere sahip bir ilçe.
Tarım müdürlüğümüzle çiftçilik ve ziraat yapacağız, buradan kazandığımız ürünlerin tamamını fide, saman, Ayçiçek yağı olarak çiftçimizle paylaşacağız diye ilan ettik.
Silivri Belediyesinin hiç ekilmeyen arazilerini fark ettik. Birileri tarafından ekilen ve belediyeye kira bedeli ödenmeyen arazilerin olduğunu tespit ettik. Artık Silivri Belediyesi kendi arazilerine sahip çıkacak, ekecek biçecek, elde ettiği ürünleri dar gelirli ailelerle paylaşacak dedik. O gün bize gülenler oldu, “Bu ülkede çiftçilik, tarım mı kaldı? Tarım arazilerini ne zaman imara açacaksınız?” dediler. Şunu söyledim; Bir gün gelecek tarım arazileri imarlı arazilerden daha değerli olacak. Yine gülenler oldu. Pandemi, savaş, gıda zincirinin kırılmasına neden oldu. Kıtlığın kapıda olması vesilesiyle bugün çok şükür ki herkes tarımı konuşur oldu.
BAŞKAN YILMAZ, TARIMSAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜNÜN ÇALIŞMALARINI ANLATTI
Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü olarak neleri başardık, neleri hedefliyoruz onları da sizlerle paylaşıyorum.
350 dönüm arazimize ektiğimiz yem bezelyesi protein değeri yüksek ottur. 1500 dönüme ektiğimiz yem bezelyesi ve samanları dağıtma törenindeyiz. 550 ton üzerinde yerli, milli arpa tohumu dağıttık. 3 bin ve üzeri çiftçimizle paylaştık. Bu yıl üretim kapasitemizi 1500 dönüme çıkararak, hasattan sonra yaklaşık 3 bin ailemizle paylaşacağız. 50 bin litre Ayçiçek yağını ihtiyaç sahibi ailelerle paylaştık. Bu yıl 1200 dönüme yerli Ayçiçek tohumu ektiğimiz arazilerden alacağımız 100 bin litre aiyçiçek yağını 20 bin ailemizle paylaşacağız.
Tekirdağ Tarım Enstitüsü, Tekirdağ Valiliği, Silivri Belediyesinin, Trakya Tohumcular A.Ş'nin paydaş olduğu Tarım Üretim ve Araştırma Merkezimizde ektiğimiz 8 adet yerli ve milli tohumundan aldığımız sonuçlarla, risk alarak yerli ve milli Ayçiçek tohumu ektik. Yabancı tohuma dur demenin zamanı geldi. Türk tohumuna yatırım yapmaya, Ar-Ge yapmaya, geliştirmek için bütçe ayırmalıyız. Belediyeler bunun demo ve normal ekimlerini de yerine getirmeli. Türk tarımına destek olmaya, yeni projeler üretmeye devam edeceğiz.
Bu yaz ilk defa 50 bin ton unu, 10 bin aileye Gıda Bankamız aracılığıyla dağıtacağız.
Geçen yıl biliyorsunuz 75 dönüm araziye silajlık mısır ektik. Gübreledik, suladık, hasat ettik ve 1000 çiftçimizle paylaştık.
Hayvansal gübrelerin bertaraf edilmesinin bir maliyeti var. Yıllık 20 Bin TL gibi rakamlar var. Kepçe kiralanmalı ve taşınmalı. Silivri Belediyesi olarak Katı Gübre Serpme Makinesi aldık. Hayvancımız aradığında ahırına kadar gideceğiz, ücretsiz olarak gübresini alıp tarlasına serpeceğiz. Hayırlı uğurlu olsun.
Tarım Müdürlüğümüzle sürekli istişare halindeyiz. Bu kapsamda hayvancılıkla uğraşan tüm üreticilerimizin aşı maliyetlerini Silivri Belediyesi olarak karşılıyoruz.
Kurban Bayramına bir kampanya yapıyoruz. Kurban bağışı alıyoruz. Köylümüzün ve çiftçimizin ezdirilmemesini istiyoruz. Cambazın eline kalmamasını istiyoruz. Pazarlık yapılmasın. Silivri Belediyesi marifetiyle tüm mahallelerimizdeki hayvancının küçük baş hayvanını biz alıyoruz. Bunları kesip dar gelirli vatandaşlarımıza dağıtıyoruz.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ortaya koyduğu bir proje var; kooperatifleşme. Bizim en büyük sıkıntımız kadın ve genç çiftçilerimizi görememek. Yeni bir projeksiyon bularak gençleri ve kadınları tekrar toprakla buluşturmamız lazım. Hükümetimizin köyde yaşayan, hayvancılıkla uğraşan kadınlarımızın sigorta primlerinin ödenmesi konusunda bir çalışması var. Köylerdeki yaşamı canlandırmak için çalışılıyor.
Danamandıra geçmişte barbunya üretiminde Türkiye'de nam salmış, İzmir halinin barbunya ihtiyacını karşılıyormuş. Maalesef barbunya üretimi durmuş noktada. Geçen yıl hanımefendilerle bir araya geldik. Alt ve üst gübreleriyle alım garantilerini sağladık. Ektiler, hasat festivaline gittik 2 kg barbunya bize kalmamıştı.
Selimpaşa Mahallemizde yine kadın çiftçilerimize bamya ve kavun ekmeleri için 5'er dönümlük dilimlerle araziler tahsis ettik. Kira almıyoruz.
Silivri Köy Pazarımızda hanımlarımızı yer verdik.
Kadir Has Üniversitesi ile tarım teknoparkı kuruyoruz. Bakanlıktan izinler bittikten sonra bu müjdeyi vereceğiz.
Tarım Hizmetleri Müdürlüğündeki mesai arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum, çok ciddi çalışmalar yapıyorlar.
Silivri'nin gıda ve tarım üssü olabilmesi için bu toprakların var olması, işgal edilmemesi lazım. Bu topraklar bize miras değil, atalarımızdan emanet. Onun için koruyup kollayacağız.”
“LAF ÜRETİP, İCRAAT ZAMANI ORTADAN KAYBOLANLARDAN OLMADIK”
Başkan Yılmaz, tarım araziler üzerine yapılan kaçak yapıları yıkma konusundaki kararlılığını bu törende de hatırlattı ve sözlerini şöyle tamamladı: “Biz laf üretip, icraat zamanı ortadan kaybolanlardan, söz verip arkasını dönüp, kulaklarını, gözlerini kapatanlardan da yapmadıklarını yaptı gibi gösterenlerden de, algıyla şov yapanlardan da olmadık. Biz icraat yaptık, alın teri döktük, emek harcadık. Öncü, örnek, önder projelere devam edeceğiz.
KOOPERATİFLEŞME MÜJDESİ
Yaptıklarımız size soluk ve omur vermek, moraliniz düştüğünde kolunuzdan tutmak ama daha fazlasını yapmalıyız. Aile işletmelerin çoğaldığı, daha fazla hayvancılık ve tarım yapılmalı. Ürün desteğimiz devam edecek. Üç yıllık birikimimiz artık başka bir safhaya doğru yelken açmalı. Sizinle beraber üretip kooperatifleşip ürünleri doğru pazarlama kanallarında çiftçinin ürününün satılıp satılmadığını düşünmediği bir yolculuğa yelken açtığımızın müjdesini sizlerle paylaşmak istiyoruz. Üniversitelerle, akademisyenlerle, çiftçilerle beraber olacağız. Çok önemli birlikler, kooperatiflerin kurulması hayal değil. Hep beraber başarabiliriz. Silivri için üretmeye, Türkiye için geliştirmeye devam edeceğiz. Hasadınız bol bereketli olsun.”
ERMİŞ: SİLİVRİ'NİN TARIM EKONOMİSİNİN GÜÇLÜ OLMASI BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR
Silivri İlçe Kaymakamlığına vekalet eden Çatalca Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş, ilçemizde tarıma yönelik destek çalışmalarının ilgiyle izlendiğini söyleyerek duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Volkan Başkanın tarım konusunda yaptığı çalışmaları biz de komşu ilçe olarak duyuyorduk. Bu toplantıya özellikle katılmak istedim. Silivri'nin tarım ekonomisinin güçlü olması büyük önem arz ediyor. Yanı başımızda 16 milyon nüfuslu bir metropol var. Verimi arttırmak gibi bir problemle karşı karşıyayız. Çok şükür Türkiye'de 123 noktada Meslek Liselerimizde tarım bölümleri açıldı. Eğitim şart. Verimi artırmak bilinçli tarımla mümkün.
“BELEDİYEMİZ ÇOK GÜZEL DESTEKLER SAĞLIYOR”
Kooperatifçilik ülkemizde hep sıkıntılı oldu. Belediyelerimiz önderlik, denetim ve gözetim yaparsa daha az maliyetli tarımsal üretim yapılabilir. Silivrili çiftçilerimize önerim birlik beraberlik içerisinde olsunlar, Belediye Başkanımızdan çok daha fazla istifade etmeye çalışsınlar. Belediyemiz çok güzel destekler sağladı. Başkanımızı kutluyorum.”
Sevginar SALİ