YILMAZ, MARMARA’DAKİ TEHDİDE DİKKAT ÇEKTİ “Endişe veren noktalara doğru ilerliyor”

YILMAZ, MARMARA’DAKİ TEHDİDE DİKKAT ÇEKTİ  “Endişe veren noktalara doğru ilerliyor”

01.06.2021 16:20:31

İSKİ Genel Kurulunda konuşan İBB'nin MHP Grup Sözcüsü ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Marmara Denizi'ndeki tehdide dikkat çekti.

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Marmara Denizindeki salya sorununu İSKİ Genel Kurul görüşmelerinde gündeme taşıdı.

YILMAZ: İSTANBUL'DAKİ BİR M3 SU BİLE İLERİ BİYOLOJİK ARITMA TESİSİNDEN GEÇMEDEN MARMARA DENİZİ'NE BIRAKILMAMALI

İSKİ faaliyet raporuna yönelik görüşmelerde yaptığı konuşmada Başkan Volkan Yılmaz, ciddi bir çevre sorunu ile karşı karşıya olduğumuzu ifade ederek şunları söyledi: “Marmara Denizi'nde birkaç aydır deniz salyası ile karşı karşıyayız. Bu durum ilk günlerde doğal bir olay olarak yorumlansa da her geçen gün endişe veren noktalara doğru ilerliyor. Buna bağlı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın yapmış olduğu çalışmalar var. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerimizin bazı bölgelerde yapmış olduğu temizlik çalışmaları var ama üzerinde durulması ve acil tedbirler alınması gereken bir konu olduğu ortada. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki Marmara Denizi'ne kıyısı olan yerleşim alanların yüzde 60'ını İstanbul oluşturmakta. Dolayısıyla evsel sular ve atık sular bakımından da Marmara Denizi'ni en fazla kirletme potansiyeli olan şehir. İstanbul'da tüketilen günlük su miktarı 2.8 -2.9 m3 olarak değişmekte. İstanbul'umuzu denize günlük ortalama 2.5 milyon ton m3 evsel atık su deşarj etmekte. Bunun operasyonu tamamıyla İSKİ'ye ait. İstanbul'da atık suların bazı bölgelerde fiziksel, bazılarında 1. bölge arıtma yapıldıktan sonra denize derin deşarj olmakta. Atık Su Arıtma Tesisleri'nin sadece bir kısmının karbon giderini yapan birincil arıtmalar. İstanbul'umuza Tuzla, Beykoz, Kadıköy, Üsküdar, Yeni Kapı, Baltalimanı, Küçükçekmece, Silivri-Selimpaşa, Silivri-Çanta bölgelerimizde İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri ve deniz deşarjı yapılmakta. Yine Biyolojik Arıtma olarak Üsküdar -Baltalimanı, Yenikapı-Küçükçekmece ön arıtmalar fiziksel arıtmalar yapıldıktan sonra denize derin deşarj yapılmakta. Diğer bölgelerde atık sular maalesef sadece karbon gideriyle 1. Arıtma yöntemiyle denize deşarj edilmekte. Halihazırdaki Baltalimanı'ndaki arıtma tesisi inşaatı devam etmekte. Endüstriyel tesislerin yoğun olduğu Küçükçekmece, Büyükçekmece, Tuzla ve Pendik'te endüstriyel atık su faaliyetleri de yoğun. İstanbul sahillerinin büyük bir bölümü hassas alan kapsamına alınmalı. Hassas alan değerlendirmesine göre evsel ve endüstriyel atık sular ileri kademeyle atılmalı. İstanbul'daki bir m3 su bile İleri Biyolojik Arıtma Tesisinden geçmeden Marmara Denizi'ne bırakılmamalı. İstanbul bölgesindeki Marmara Denizi'ne deşarj edilen tüm nehir havzaları hassas alan ilan edilmeli ve tüm atık sular ileri kademeden sonra deşarj edilmeli. İşte İSKİ'nin görevi de burada başlamakta.”

 

YORUM YAP