Alipaşa'da Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreninde halka seslenen Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Belediye olarak Silivri'yi tarım, turizm, sanayi üçgeninde bir marka kent olarak planladık. Marka parametrelerinden en önemlisi esasında tarım potansiyeli. Silivri, 15 milyonluk İstanbul'u doyurabilecek hem potansiyele hem kapasiteye ayrıca da İstanbul'un gıda ambarı olabilecek niteliğe sahip” şeklinde konuştu.
“Çiftçiye Tohum Desteği” projesi kapsamında Alipaşa Mahallesinde Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni düzenlendi.
ŞAHİN: BAŞKANIMIZIN ÇİFTÇİYE VERDİĞİ DEĞERİ GÖRÜYOR VE DESTEKLİYORUZ
Burada konuşan Alipaşa Mahalle Muhtarı İlhan Şahin “Belediye Başkanımızın çiftçiye verdiği değeri tüm Alipaşa halkı olarak görüyor ve destek veriyoruz. Silivri Belediyesinin öncü durumuna getiren değerli Başkanımızın yaptığı çalışmalar neticesinde çiftçimize Tohumluk Arpa dağıtımı için toplanmış bulunmaktayız.
Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'a bizlere verdiği destekten dolayı teşekkür ediyor ve hepinizi selamlıyorum” dedi.
YILMAZ: SİLİVRİ, İSTANBUL'UN GIDA AMBARI OLABİLECEK KAPASİTEYE SAHİP
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Belediye olarak Silivri'yi tarım, turizm, sanayi üçgeninde bir marka kent olarak planladık. Şehrimizin tercih edilmesi ve ayırt edilmesi önemli. Marka parametrelerinden en önemlisi esasında tarım potansiyeli. Silivri, 15 milyonluk İstanbul'u doyurabilecek hem potansiyele hem kapasiteye ayrıca da İstanbul'un gıda ambarı olabilecek niteliğe sahip.
“GÖNLÜ HER ZAMAN KÖYLÜYLE OLAN VE BU ÜLKENİN TARIMSAL ÜRETİMİYLE ATAN BİR BELEDİYE BAŞKANINIZ VAR”
870 km2 coğrafi büyüklüğü, bunun 500 km2'si ekilebilir, tarım arazisi. Türkiye'nin en kıymetli topraklarından bir tanesi Silivri. Onun için biz Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü olarak, köylerimize tabi ki asfalt, kilit taşı, bordür, aydınlatma, sosyal ve spor tesisler yapacağız ama en önemlisi üretim ve çalışmak. Getirisi olan kazancı Silivri'ye sokabilmek. Tarımsal üretimdeki zorlukları girdi maliyetlerini biraz olsun düşürebilmek için sizlere destek olacağız. Gönlü her zaman köylüyle olan ve bu ülkenin tarımsal üretimiyle atan bir belediye başkanınız var. Bunu kendimize dert edindik.
Silivri Belediyesi binlerce dönüm arazisinin olmasına rağmen birçoğunun ekilmediğinin farkında değildi. Birçok arazisi de eşe dosta, arkadaşa, siyaseten partiliye kira almadan ektiriliyordu. Önce geçen yıl ekilmeyen arazilerde faaliyetlerimizi sürdürdük. Yaklaşık 800 dönümdü. Bu sene ekip diken arkadaşlarla irtibat kurduk ve bu arazileri bundan sonra belediye olarak ekeceğimizi söyledik.
Tarımsal faaliyetten kar elde etmeyeceğimizi, belediyenin kasasına tek kuruş sokmayacağımızı ama kasadan da tek kuruş çıkarmayacağız dedik. Bütün hasılatı ilçemizdeki dar gelirli, çiftçi, hayvancıyla paylaşacağız. Bugün 2 bin 500 dönüm arazi, 1000 dönüm arpa, 500 dönüm Ayçiçek, 500 dönüm buğday, 500 dönüm irili ufaklı aromatik bitkiler, nohut, fasulye ve benzeri ürünler ekildi. 500 dönüm araziyi de Selimpaşa'da gençlere ve kadın üreticilerimize 5'er dönüm dilimlerle dağıttık. Kavun ve bamya ekilmek üzere ücretsiz tahsis ettik.
“SİLİVRİ BELEDİYESİ ÇİFTÇİSİNE 7 MİLYON TL DİREKT DESTEK SAĞLAYACAK”
Silivri Belediyesi bu tarımsal faaliyetlerin sonunda bu yıl çiftçisine 7 milyon TL direkt destek sağlayacak. Bu yıl 400 ton 200'er kiloluk dilimlerle 2 bin çiftçimize, ayrım yapmaksızın, dağıtıyoruz. 50 bin balya saman dağıttık. 500 dönümlük Ayçiçek tarlamızdan 50 bin litre Ayçiçek yağı alacağız. 5 litrelik tenekelerle 10 bin ihtiyaç sahibi aileye dağıtacağız. Aromatik bitkilerden, fidelerden kazandığımız bütün parayı çiftçi ve hayvancıyla paylaşacağız. Tabi ki Tarım Bakanlığımızın sizlere verdiği destekler var. Ürün sertifikalı olması asabiyle devletten destek de alacaksınız. Biz 400 ton tohumluk arpayı dağıttığımız zaman şunu biliyoruz Silivri'de bizim dağıttığımız tohumlarla 20 bin dönüm arazi ekilecek. Dönüm başına 500-800 kg geçen sene aldılar.
“ÇITAYI DAHA YÜKSEĞE ÇIKARIYORUZ. DESTEĞE DEVAM EDECEĞİZ”
Geçen yıl 5 bin, bu yıl 50 bin balya saman dağıttık. Dar gelirli hayvancının kapısına kadar getirdik. Üretmeyip oturdukları yerden eleştirmeyi adet edinenler var. Onlara bakma lüksümüz yok. Ben hep öne bakıyorum. Koşmaya devam ediyorum. Geçen yıl 120 ton arpa, bu yıl 400 ton arpa dağıtıyoruz. Geçen yıl 800 dönüm ektik, bu yıl 2 bin 500 dönüm ektik. Önümüzdeki yıl bunu nasıl 5 bin'lere çıkarırım onun hesabını yapıyorum. Çıtayı daha yükseğe çıkarıyoruz. Desteğe devam edeceğiz.
“DESTEK VEREN HERKESTEN ALLAH RAZI OLSUN”
Tarımsal Hizmetler Müdürlüğümüzün marifetiyle çiftinin, hayvancının yanında olmaya devam edeceğiz. Destek veren herkesten Allah razı olsun. İBB, bizim arpa tohumu dağıtımımızdan sonra, kuzu yemi dağıtımına başlamış.
Büyükbaş hayvancının kaba yem ihtiyacını karşılamak için 75 dönüm silajlık mısır ektik. 5'er yüz kiloluk dilimlerle 1000 paket olarak dağıtacağız. 40 gün bekleme süresi var.
“SİLİVRİ İÇİN ÜRETMEYE, TÜRKİYE İÇİN GELİŞTİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Ar-Ge çalışmalarımız var. Sekiz tane yerli, milli tohum ektik. Tekirdağ Valiliği, Namık Kemal Üniversitesi ve birçok üniversitenin içinde bulunduğu belediyemizin de paydaşı olduğu Ar-Ge çalışmalarımız var. Biz Silivri için üretmeye, Türkiye için geliştirmeye devam edeceğiz.
Alipaşa Mahallesi'nde yaptığımız, yapacağımız birçok hizmet olacak. Amacım üreten bir kent yaratmak. Yolları, sosyal tesisleri, katık yapıp yiyemeyiz, üretmek durumundayız. Tüketim toplumundan elimizi kurtarıp gençleri, çocukları, bu köyde doğanları şehre göç ettirmeden topraklarda nasıl üretiriz'in çalışmalarını yapmalıyız.
Korumamız gereken altın değerinde topraklarımız var. Gerçek manada tarım kenti olduğumuzda arazileri imarlı olanlardan daha değerli olacak.
“BÜTÜN KAÇAK YAPILARI YIKACAĞIZ”
Çiftlik adı altında imarlı arazilerinden satın almayıp orman arazisi veya tarım topraklarımıza kaçak binalar yapılıyor. Mücadele edeceğiz. 400'ün üzerinde yıktık, ne pahasına olursa olsun yıkmaya devam edeceğiz. Hepinizden iş birliği istiyorum. Temel atılmadan bize haber verin. Bize şikayette bulunun. Bir şey yapmazsak yakama yapışın. Bu toprakların miras değil emanet olduğunun farkına varacağız. Emanet, namus bileceğiz ve koruyacağız.
Bir daha seçilebilir miyim korkusuyla veya bir daha seçilmem lazım arzusuyla hareket eden bir belediye başkanı değilim. Bu topraklara inancını yitirmemiş ve borcu olduğunu bilen bir siyasetçiyim.
“TARIM, HAYVANCILIK DEMEYE, ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Tarım, hayvancılık demeye, üretmeye devam edeceğiz. İş birliğini ihtiyacımız var. Üretmemiz lazım. Çok çalışmamız lazım.
Törenimizin hayırlı olmasını dilerken yurdumuzda yaşana yangın, sel felaketlerinde yaşamlarını yitirenlere Allah'tan rahmet diliyorum. Silivri Belediyesi olarak arama kurtarma ekiplerimiz Manavgat'ta yangın söndürme çalışmalarına katıldı. İki gündür Kastamonu Bozkurt'tayız. Allah onların da ayağına taş değdirmesin.”