Kazı izinleri daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Altyapı Koordinasyon Müdürlüğü tarafından takip edilip tahsilatları yapılıyordu. Bu işlem artık ilçe belediyeleri tarafından yapılacak. Başkan Yılmaz kararı yararlı bulduğunu vurgularken, CHP'den manidarlık ve geç kalınmışlık ile ilgili görüş belirtildi.
Silivri Belediye Meclisi Cuma günkü oturumunda Belediyemizce tahsil edilecek altyapı kazı izni ve ücret bedelleri ile ilgili Fen İşleri Müdürlüğümüzün 2021 yılı ücret tarifelerine ek ücret tarifesinin belirlenmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporunu görüşerek oybirliği ile karara bağladı.
KOMİSYON GÖRÜŞÜ
Gündemle ilgili Komisyon Görüşü Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Salim Çavdar tarafından şöyle okundu: “Bahse konu Fen İşleri Müdürlüğü İBB AYBİS Harç Bedelleri ile ilgili olarak, 2021/4 sayılı Genelge ile yayınlanan 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunun 7'inci 8'inci ve 27. maddeleri, 2560 sayılı İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Kuruluş ve Görevleri Hakkındaki Kanun, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun Mükerrer 79'uncu maddesi ile Büyükşehir Belediyeleri Koordinasyon Merkezleri Yönetmeliği uyarınca alınan karaların 6. maddesinde ‘İlçe Belediyelerinin sorumluluğuna bırakılan yerlerde yapılacak tüm kazılarda tahsil edilecek bedeller bu yerlere izin veya ruhsat veren İlçe Belediyesince gelir olarak kaydedilecek ve bu bedeller sadece cadde, bulvar meydan ve sokaklardaki asfalt ve kaldırımların yapım, onarım ve bakımında kullanılacaktır.
Bu doğrultuda; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) 04/12/2020 tarih ve 2020/1-1 sayılı Meclis Kararları ile alınan 2021 yılına ait Altyapı Yatırım Fonu Bütçesi'ne istinaden Belediyemizce tahsil edilecek Altyapı Kazı İzni ve ücret bedellerinin alınabilmesi için, Fen İşleri Müdürlüğü'nün 2021 yılana ait AYKOME'nin belirlemiş olduğu birim fiyatlar üzerinden harç bedellerinin ruhsatlandırılarak takibinin yapılması ve tahakkuk edilmesi konusunun komisyonumuz tarafından oy birliği ile uygun bulunmuştur.”
YILMAZ: YETKİNİN İLÇE BELEDİYESİNE VERİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ
Başkan Volkan Yılmaz, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: “Bu kazı izinleri daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Altyapı Koordinasyon Müdürlüğü tarafından takip edilip tahsilatları yapılıyordu. Bu, artık ilçe belediyeleri tarafından yapılacak. Komisyon, Büyükşehir Belediyesinin halihazırda uyguladığı ücret tarifesini uygun görmüş. Aynı şekilde devam ettireceğiz. Esasında bu yetkinin ilçe belediyelerine verilmesi benim için çok önemli. Kurumlar maalesef ki ilçelerde bir prestij bulvar, kaldırım, cadde yapıyorsunuz x kurum oraya giriyor, özene bezene yaptığınız imalatı kazıyla bozuyor ama tabiri gerçekleştirilmeden kabulleri yapılıp gidiyor. Ondan sonra çökmelerde veya çarpık imalatlarda ilçe belediyesine tekrar bir iş yükü çıkıyordu. Gerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi, gerek diğer kurumlarla yaptığımız toplantılarda bunu özellikle vurguluyorum. Kimsenin Silivri Belediyesi ile istişare etmeden başına buyruk imalatlar yapmaması gerektiğini söylüyorum. Bunların üzerinde duruyorduk. Bu konuda bizim elimizi kolaylaştıracak. İnşallah önümüzdeki günlerde de şehrimizin güzelliği için yapılacak işler Silivri Belediyesinin kontrolünde olacak. Kararın ilçemize hayırlı olmasını diliyorum.”
YILDIZ: KARARIN ÖNEMLİ BÜYÜKŞEHİRLERİN CHP TARAFINDAN KAZANILMASINDAN SONRA ALINMASI MANİDAR
CHP Grup Sözcüsü Melih Yıldız, gündem maddesi ile ilgili söz alarak, “Ücret bedellerinin ilçe belediyesi tarafından alınması konusunda biz de sizinle aynı fikirdeyiz. İlçe Belediyesine bu bedellerin tahsis edilmesi anlamında doğru bir karar alındığını düşünüyoruz. Son yapılan yerel seçimlerden sonra böyle bir kararın hükümet tarafından alınmasına, birçok ilçenin CHP tarafından kazanıldıktan sonra böyle bir uygulamaya geçilmesinin manidar olduğunu ifade etmeliyim” açıklamasında bulundu.
YILMAZ: SORUNLAR YERİNDE YEREL YÖNETİCİLER TARAFINDAN ÇÖZÜLMELİ
Başkan Yılmaz, “Ben size bu konuda katılamayacağım. Buradan gelecek gelirlerin Büyükşehir Belediyesinin gelirlerinde çok ciddi düşüşler yaşatacak bir şey değil. Biz Silivri'de hep beraber yaşadık. Köy muhtarları sizin yakanıza ‘Buraya x kurum girdi, buraları dağıttı, eski hale getirmedi ve gitti. Muhatap bulamıyoruz.' diye yapışmıyor mu? Benim burada baktığım nokta; sorunların yerinde yerel yöneticiler tarafından çözülmesi ve müdahale edilmesi. Mimarsinan Mahallesi, Alipaşa Caddesi'nde BEDAŞ bir imalat yapmış. Elektrik hatlarını yer üstünden götürmüş ve kaldırımlara çapraz şekilde direkleri dikip hava hatlarını onun üzerinden geçirmiş. Bir aydır BEDAŞ ile mücadele ediyorum. O imalatları Silivri Belediyesinden hiçbir görüş almadan, hiçbir fikir alışverişi yapmadan şehrin göbeğine böyle bir imalatı yapmaya hakkınız yok. Sizin ifade etmek istediğiniz işte Büyükşehrin geliriz 3-5 kuruş azalır artır. Ben o pencereden değil, Silivri'ye bunun faydası olacak mı olmayacak mı o açıdan bakıyorum. Bence Silivri'ye faydası olacak. Dolayısıyla Silivri'ye faydası olacak bir kararın arkasında Büyükşehrin geliri azaldı, Silivri'nin geliri arttı, bunun tartışmasını doğru bulmuyorum.”
YILDIZ: GEÇ ALINMIŞ BİR KARAR
Melih Yıldız, “Ben sanırım kendimi ifade edemedim. Biz CHP olarak yerelden yönetimin, yerel yönetimin her zaman yanında ve arkasında olan bir siyasi çizgiden geliyoruz. Benim ifade etmek istediğim bu kararın geç alınmış olmasıyla ilgiliydi. 20 Yıldır alınmayan karar, 2019 yerel seçimlerinden sonra mevcut iktidarın Büyükşehri kaybettikten sonra alınan kararın manidar olduğunu ifade etmek istiyorum.”
Başkan Yılmaz, “Büyükşehrin gelirlerini kısmak, onları köşeye sıkıştırmak…!? Yerel seçimlerden sonra birçok karar alındı, alınmaya devam edecek. Bu kadar ufak tefek kararlara da o tarafa bağlarsak kısır döngünün içinden çıkamayız.”
Karar oy birliği ile kabul edildi.