Fener'de tohum dağıtımı ve çiftçiye desteğe devam eden Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, üretim, birlik ve dayanışma mesajları verdi.
Değirmenköy, Gazitepe, Çayırdere, Beyciler, Sayalar Mahallelerinde “Yerli ve Milli Tohumluk Arpa Dağıtım Töreni” ile çiftçilere destekte bulunan Silivri Belediyesi, dün Fenerköy'deydi. Törene Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Başkan Yardımcıları, muhtarlar, STK ve parti temsilcileri ile çiftçiler katıldı.
Ülkemizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizin manevi huzurunda Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'mızın okunmasıyla başlayan tören, konuşmalarla devam etti.
EREN: BİR DEDİĞİMİZİ İKİ ETMEYEN BİR BELEDİYE BAŞKANIYLA ÇALIŞMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ
Silivri Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve Fenerköy Muhtarı Muharrem Eren, konuşmasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün şu sözüyle başladı: “Eğer milletimizin büyük çoğunluğu çiftçi olmasaydı biz bugün dünya üzerinde olmayacaktık.” Bugün Belediye Başkanımız Silivri çiftçisi için üretip geliştirdiği ve ücretsiz dağıttığı tohumlar için toplandık. İstekleriniz doğrultusunda bir dediğimizi iki etmeyen bir belediye başkanıyla çalışmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Fener mahallemizde geçmiş yıllarda yapılan stada şu anda 400 kişilik tribün, hakem ve soyunma odaları, ışıklandırma çalışmaları başladı. Maçlar oynandığında her hafta köyümüze 400 kişi gelecek.
Eski sağlık ocağının olduğu yere yeni sağlık evi yapımına kısa sürede başlayacağız.
Yaklaşık 3 yıllık çuval desteği 100 bin TL. Fenerköy Kalkınma Kooperatifimize ve diğer tüm kooperatiflere belediyemizin desteği sürmekte.
Başkanımız Volkan Yılmaz, çiftçilere, spor kulüplerine, okullara, camilere, tarihi değerlerimize, çevremize hizmet vermeye devam ediyor. Bize ne mutlu ki doğru adımla, doğru kişinin yanında olmuşuz. Onunla beraber çok mutluyum. Huzurlarınızda kendisine çok teşekkür ediyorum.
Saman, silajlık mısır, Ayçiçek, arpa tohumu için Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'a tüm çiftçilerimiz adına bir kez daha teşekkür ederim.
Silajlık mısır dağıtıyoruz. Maliyeti yaklaşık 1 Milyon'a denk geliyor. Dağıtılın samanın bedeli yaklaşık 1 Milyon 300, Ayçiçek 1 Milyon 200, arpa tohumu 2.5 Milyon TL. Bu arpa tohumunu eken çiftçi yaklaşık 30 Milyon gelir elde edecek. Belediyemize ait daha önce ekilmeyen, başkalarına peşkeş çekilen yerleri çalışarak, elde ettiğimiz ürünlerini sizlere dağıtıyoruz.
Bölgemize ve çiftçimize yaptığı desteklerden dolayı Belediye Başkanımız Volkan Yılmaz'a teşekkür ediyorum.”
YILMAZ: SİZLERE DESTEK OLMAYA, SİZİN İÇİN ÜRETİP TÜRKİYE İÇİN GELİŞTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ
Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada şu sözlerine yer verdi: “Köylüler, çiftçiler, hayvancılarla beraber olmaktan her zaman çok mutluyum.
Silivri, çarşı meydanından ve sahilden ibaret değil. Köylerimiz ve çiftçilerimiz var. İki yılı geçkin bir süredir sizlerle beraber olmaya, sizlere destek olmaya, sizin için üretip Türkiye için geliştirmeye devam ediyoruz. Ülkemizin en ücra köşesinden bile Silivri Belediyesinin tarımsal hizmetleri takip ediliyor. Bilgi alma noktasında Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kendileriyle istişare ediyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, “Köylü milletin efendisidir” dedi. Bu sıradan, hamasetle söylenmiş bir söz değil. Cumhuriyetin ilk yıllarında nüfusun yüzde 80'nin üzerindeki kısmı köylerimizde yaşıyordu. Tarımsal üretimin ne kadar önemli ve stratejik olduğu esasında pandemi döneminde hepimizin malumu oldu. Onun için biz Türkiye olarak tarıma, tarımsal üretime en az turizm ve sanayi kadar önem vermeli, göçü köylere çevirip üretimi sağlamalıyız.
“HEPİMİZ SUÇLUYUZ”
Bugün burada Fenerköy'ün Kalkınma Kooperatifi'nin çatısı altındayız. Esasında kooperatifçiliğin ne kadar ihmal edildiği ve Türk tarımına ne kadar ihanet edildiği ortada. Bunun suçlusu hepimiziz. Çok uzun zamandır kooperatifleşme adına adımlar atılamamış çünkü kooperatif çatısında girdi maliyetler düşecek pazarlama kanallarını daha doğru bulacaksınız. Onun için ilçemizdeki kooperatifleri desteklemeye, yeni kuracak olanları cesaretlendirmeye devam edeceğiz.
Silivri Belediyesinin, köylere, tarıma yaptığı desteklerin bir bölümünü sizlerle paylaşmak için bir aradayız. Bugün yanılmıyorsam 75 çiftçimize yerli, milli ve sertifikalı arpa tohumu hibe edeceğiz. Daha önce yine saman dağıtıldı aynı şekilde.
“BİZ ÜRETEREK DESTEK VERİYORUZ”
Başka belediyelere bakıyorum, mesela fide satın alıp fide dağıtıyorlar. Arpa tohumu satın alıp arpa tohumu dağıtıyorlar. Tabi ki önemli işler, çiftçilerin maliyetlerini düşürme adına güzel şeyler ama biz Silivri Belediyesi olarak üretime inanan, üretken belediyecilik anlayışıyla bütün bunları üreterek yapıyoruz. Çiftçilik, zirai faaliyet yapıyoruz. Silivri Belediyesinin kasasından tek kuruş çıkmadan ve tek kuruş da sokmadan bütün kazanımlarımızı ilçemiz çiftçilerimizle paylaşıyoruz. 2 bin 500 dönüm arazide çiftçilik yaptık. Tarım Hizmetler Müdürlüğümüz, arıcılık, fidecilik, tıbbi aromatik bitkilerden tutun da silajlık mısıra, ayçiçeğe, buğdaya arpaya kadar üretti. Bir dönüm arazimize yerli, milli, sertifikalı, tohumluk arpa ektik. Sertifikalı olduğundan dolayı ektiğinizde devlet desteği alabileceğiniz bir arpa tohumu. 400 Dönüm arpayı bu yıl Silivri'deki çiftçi kardeşlerimizle 200'er dilim olarak paylaşacağız.
“ÜRETİME GÖNÜL VERMİŞ BÜTÜN KARDEŞLERİMİZİ BU DESTEKTEN FAYDALANDIRACAĞIZ”
Ayrı gayrı yok. A partili, B partili yok. Memleketi, dini inanç ayrımı yok. Hangi siyasi görüşün mensubu olursa olsun, üretime gönül vermiş bütün kardeşlerimizi bu destekten faydalandıracağız. Şeffaf bir yönetim anlayışıyla bu yardımları bütün çiftçi kardeşlerimize yapacağız. Herkese eşit mesafede Ar-Ge yönetim anlayışıyla çiftçiye, hayvancıya olan yatırımlarımız devam edecek. 500 Dönüm Ayçiçek ektik, geçen yıl 75 dönümde Ayçiçek üretimi yapıp, 10 ton Ayçiçek yağını 5'er litre olarak ihtiyaç sahibi ailelere dağıttık. Bu yıl 500 dönüm Ayçiçek ekilen alanda yaklaşık 50 ton Ayçiçek hasadı bekliyoruz. Bu 50 tonu da 5'er kiloluk dilimlerle 10 bin aileyle paylaşacağız. Silajlık mısırda 500 ton hasat bekliyoruz. Bunu da bin kişiye 500 kiloluk dilimlerle paketlenmiş halde büyükbaş hayvancılığın kaba yem ihtiyacını karşılamış olacağız. Her yıl ufuk çizgisini biraz daha ileriye taşıyarak dağıttığımız arpayı, samanı, Ayçiçek yağını, silajlık mısırı ve verdiğimiz desteği artırarak devam edeceğiz. Ekilen arazileri artıracağız.
“SİLİVRİLİLİK RUHUYLA İLÇEMİZ SORUNLARI ETRAFINDA BİR ARAYA GELECEĞİZ”
Bunları yaparken destek olan çok değerli insanlar var. Silivri ruhu, hoşgörü kültürü birçok ilçede bulunmayan bir özellik. Biz Silivri'nin dertleri etrafında bir araya gelip kafa yorduğumuzda, gönlümüzü o derde, kedere verdiğimizde göreceksiniz o sorunu hem çözeceğiz, hem yan yana gelebilecekleri düşünülemez olan insanlar bir bakmışsınız ki üzerinde düşüp o sorunu çözüyorlar. Siyasi görüşü ne olursa olsun Silivrililik ruhuyla ilçemiz sorunları etrafında bir araya geleceğiz. Silivri'de biz bu faaliyetleri yaparken samanını, ayçiçek yağını belediyeye bağışlayanlar oldu. 20 Dönüm soğan ekip yemekhanemize soğan bağışında bulunanlar oldu. Fenerköy'den Bahattin Kaptan, Zeki Yılmaz, Muharrem Eren, Turgay Sakarya ve Sabahattin Kaptan'ın bu yönde bize bağışları, hibeleri ve katkıları olanlar oldu. Fenerköy'deki bütün vatandaşlarıma çok teşekkür ederim. Yardımlar gönülden yapılıyor. İnsanın gönlünüz zengin olması gerekiyor. Yardımları yapanlardan 100 kat daha büyük alanda çiftçilik yapan Silivrililer var. Çok küçük ölçeklerde onlardan bu kampanyaya destek istediğimizde veremeyeceğiz diyenler de oldu. Bunu üzülerek burada ifade ediyorum.
“BİZİM YÖNETİMİMİZ BU KAÇAK YAPILARA ASLA İZİN VERMEYECEK”
Ülke ve millet olarak daha fazla çalışmaya ve üretmeye ihtiyacımız var. Tarım kenti Silivri derken bizi bu yoldan alıkoyan bazı gelişmeler var. Şu an İstanbul'un çeperlerindeki ilçeler; Şile, Arnavutköy, Çatalca, Silivri çok ciddi bir sorunla karşı karşıya. Salgınla da hızlanan bir durum ortada. Şehrin gürültüsünden sıkılıp bağ evi, yazlık, çiftlik evi arayışıyla birlikte bu ilçelere hücum ettiler. Lakin bu ilçelerde imarlı arazilerden ziyade orman, hazine veya tarım arazisine kaçak yapılar inşa ediyorlar. Bizim yönetimimiz bu kaçak yapılara asla izin vermeyecek. Çok ciddi mücadele veriyoruz. 400'ün üzerinde binayı yıktık. Bu konuda sizlerden de destek istiyorum, bu kaçak yapıları gördüğünüzde çok hızlı bir şekilde bize başvurun. Biz bunları tespit etmekte zorlanıyoruz. Ormanların içerisine yalnızca helikopterle görülebilecek kaçak yapılar yapılıyor. Tespitlerimizden sonra mühürlemeden sonra yıkım işlemleri için mahkemelerden alınan yürütmeyi durdurma kararları elimizi kolumuzu bağlıyor. 2017 yılı İmar Affından önce yapılan binalar artık tescillendi. 2017 Yılından sonra yapılan kaçak binaların hepsini yıkacağız. Bu topraklar bize atalarımızdan miras değil emanet. Bu topraklar bizim namusumuz. Onları korumak bizim namus borcumuz. Siyasiler yıkım yapmayı tercih etmezler. Kaçak binayla ilgili bir işlem yapmazsam gelin yakama yapışın. Ben burada olduğum sürece, bedeli ne olursa olsun bu mücadele sürecek. Bu kararlılığı buradan herkesle paylaşmak istiyorum.
“BÜTÜNCÜL ANLAYIŞLA, SİYASİ BASKIYA DA BOYUN EĞMEDEN DİMDİK YÜRÜYEREK KENTİ YÖNETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Programımızın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Muhtarımız Fenerköy'le ilgili yaptıklarımızdan kısaca bahsetti. Geçen gün okuduğum bir yorumda az nüfusu olan köylere park yapıp, merkeze yapmamakla eleştirildim. Ben bu zihniyetle mücadele ediyorum. “250 nüfuslu köye park yapıyorsunuz, Silivri'ye park yapmıyorsunuz” diyor. Peki o 250 nüfuslu köyde yaşayan çocuklar bizim çocuklarımız değil mi? Hep unutulan ve görmezden gelen köyler bizim değil mi? Kaldı ki Cumhuriyet Mahallesi'ne yaptığımız hizmetleri sayarsam eleştiride bulunan arkadaşın insan içine çıkacak hali kalmaz. Bozok Park, Gündoğdu Parkı, şu an yapılan Suna Pekuysal Parkı v.s. Hiç girilmeyen sokakları asfaltladık. Ne zaman bu kadar bencil insanlar haline geldiniz. Yalnız kendi mahallenizi ve kapınızın önünü düşünmek ne demek? Biz bütüncül anlayışla hiçbir siyasi baskıya da boyun eğmeden dimdik yürüyerek kenti yönetmeye devam edeceğiz.
“FENERKÖY'YE STADI KISA ZAMANDA KAZANDIRACAĞIZ”
Fenerköy'de rahmetli İBB Başkanı Kadir Topbaş'ın yapmış olduğu bir stat var. Stadımızın soyunma odaları ve tribünleri olmadığından amatör maçların oynanmasına izin yoktu.
Değirmenköy'de profesyonel maçların oynanacağı bir stat yapılıyor.
KAVAKLI'YA BİN KİŞİLİK AMATÖR AYARDA STAT YATIRIM MÜJDESİ
Kavaklı'da bir sponsor firmanın iş birliği ile bin kişilik amatör maçların oynanacağı bir stadın temelini atacağız.
Köy takımların antrenman ve maç yapacağı stadın köylerde de olması lazım. Bunun için de en uygun köy Fenerköy idi. O yüzden sporsorla hakem ve soyunma odaları, 400 kişilik tribünü olacak ve amatör maçların oynanacağı bir stadın Fenerköy'e kısa zamanda kazandıracağız.
Sosyal Hizmetler Müdürlüğümüz Fenerköy'de çalışmaya devam ediyor.
“KÖY OKULLARIMIZI YENİLİYORUZ”
12 tane köy okulumuzdan 8.sini bitirmek üzereyiz. Kütüphanesi, tiyatro salonu, bilgisayar odası olmayan köy okulu kalmayacak dedik. Tuvaletleri yeniliyoruz. Fenerköy okulumuzun da baştan aşağı yenilenmesini planladık.
“YANAN FİDANLARI YERİNE KOYABİLİRİZ AMA BİRLİK BERABERLİĞİMİZİN YERİNE HİÇ BİRŞEYİ KOYAMAYIZ”
Sözlerime son vermeden önce bir konuya değinmek istiyorum. Son günlerde ülkemizde yaşanan felaketler; Artvin'de, Van'da, Rize'de yaşanan sel felaketlerin akabinde 150 bölgede aynı anda başlayan orman yangınları var. Ciğerlerimiz, börtü böcek, yaban ve evcil hayvanlar, köylerimiz yanıyor. Yanan fidanları yerine koyabiliriz ama birlik beraberliğimizi kaybedersek onun yerine hiçbir şeyi koyamayız. Tuz buz oluruz. Beni üzen budur. Hükümetimiz bütün gücüyle bu yangınları söndürmeye çalışırken provokatif ve ayrıştırıcı açıklamalar neyin nesi? Yapılan yorumları hayretle takip ediyorum. En önemli özelliğimiz birlik ve beraberliğimiz ihtiyaç olduğu yerde tek yumruk olabilmemiz. İşbirlikçiler nasıl ki daha önce bunu yaparken başarılı olamadılarsa yine olamayacaklar.
Bölücü Terör Örgütü sözde ele başısının bir açıklaması var, eski genel başkanlarının açıklaması var. Bunlar orta yerde dururken bizim de o yangına esasında benzin taşımamız değil mi yapılanlar?
“ET VE TIRNAK GİBİYİZ”
O yangınların çıkış nedenleri elbet bulunacak, o kişilerin cezalandırılacak. Milli birlik beraberliğe, dayanışmaya ve kardeşlik ruhuna vurgu yapmak istiyorum. İki ailenin tartışmasını Türk-Kürt eksenine oturtup bölücü bir anlayışla paylaşmak kime yarar? Faili yakalandı. Doğu ilimizde yaşayan vatandaşlarımız ne kadar Kürt ise, ben de o kadar Kürt'üm. Ben ne kadar Türk isem onlar da o kadar Türk. Bu ülke et ve tırnak gibi birbirine yapışmış. Ülkenin kaotik bir durumda olduğu havasını yaratmak isteyenler avuçlarını yalayacaklar. Onların yaktıkları ormanları sulayacak asil kanımız var. Tekrar yeni ormanlar yaratacak, yeni ağaçlar dikecek bir kutsal vatanımız var.
Biz Silivri Belediyesi olarak tarıma, hayvancılığa, çiftçiye, köylüye, destek vereceğiz. Bu kardeşiniz her zaman yanınızda olacak, sizin dertlerinizle dertlenecek. Bu vesileyle Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü personelime, mesai arkadaşlarıma ve destek veren bütün paydaşlara şükranlarımı sunuyorum.”
FENERKÖYÜ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİNDEN BAŞKAN YILMAZ'A TEŞEKKÜR PLAKETİ
Fener'deki tören Muharrem Eren'in, Fenerköyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Başkan Yılmaz'a teşekkür plaketi takdiminin ardından tohum dağıtımı ile devam etti.
Sevginar SALİ