Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, belediyenin mali durumunu iyileştirmek için devreye sokulan tasarruf tedbirlerini açıkladı.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, belediyeyi düzlüğe çıkaracak tasarruf tedbirlerine ilişkin açıklamasında, belediye tüzel kişiliğine ait kaynakların etkin ve verimli kullanılması, giderlerde tasarruf sağlanması, halka sunulan hizmetlerin kalitesinin attırılması amacıyla bazı değerlendirmeler yaptıklarını söyledi.
“EKONOMİK DAR BOĞAZDAN ÇIKMANIN İKİ YOLU VAR; BİRİ GELİRLERİ ARTIRMAK, İKİNCİSİ DE GİDERLERİ KISMAK”
Yılmaz, kemer sıkma politikası kapsamında atılan adımlara ilişkin bilgilendirmesinde şunları kaydetti: “Belediyemizin içinde bulunduğu şartlarla, borç yüküyle, gelir gider dengesiyle borcu büyütmeden sürdürülebilirliği noktasında imkansız görünen bazı şeyler. Her yıl bu borcun üzerine 30 milyon TL daha eklenmesi de Silivri'de yaşayanlar olarak içimize sindirebileceğimiz bir durum değil. Belediyemizin gelir kalemlerini artırmaya yönelik çalışmalar yapılıyor. Silivri'nin vadesi geçmiş alacakları konusunda da bir çalışma yapıyoruz. Kiralarla ilgili ciddi problemler var. 15 yıldır kira alamadığımız kiracılarımız var. Kiraların güncellenmesiyle ilgili meclis üyelerimizle değerlendirmede bulunacağız. Bu ekonomik dar boğazdan çıkmanın iki yolu var. Biri gelir artıracaksınız, iki giderleri kısacaksınız. Göreve geldiğimizden beri yaptığımız tasarruf tedbirlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.
“BELEDİYEMİZ ŞU AN AYDA 174 BİN TL TASARRUF ETMİŞ DURUMDA”
Destek Hizmetleri Müdürlüğü kapsamında kiraladığımız 7 tane binek aracı iade ettik. Aylık 9 bin 600 TL bununla alakalı tasarruf ettik. Her müdürün, başkan yardımcılarının altına bir araba bir şoför devrine son verelim istedik. Havuz sistemi yaptık. Araç ihtiyacı olan bu havuzdan araç talep ediyor. Şu ana kadar 9 aracı eksiltmemize rağmen işlerin aksadığı bir yön yok. Aylık 9 bin 600 TL artı KDV buradan bir tasarruf elde ettik. Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde hizmet yapan araçların bir ihaleden kaynaklı gerçek değerinden çok daha yükseğe kiralandığını tespit ettik. Temizlik Hizmetleri Müdürlüğü kapsamında 3 binek araç iade ettik. Bir tane kırkayak mercedes kamyon, iki tane mitsubishi 6 teker kamyon, bir tane hidrostatik, üç tane yol süpürme aracımız var minik olanını, bir tane de arazöz su tankeri iade etmişiz. 8 tane aracın iadesiyle bir ayda belediyemizin ettiği toplam tasarruf 138 bin 625 TL artı KDV. Arazöz tankere aylık ödediğimiz kira 27 bin 300 TL'ydi. Oysaki belediyemize ait 3 tane su tankerimiz var. Arazöz tankeri iade ederek, beşte kontak kapatan su tankerlerimizin pazarları yıkamasını kararlaştırdım. Zaten personel bizim personelimiz. Dolayısıyla 27 bin 300 TL de belediyemizin kasasında kalmış oldu. Kendi tankerlerimizle Pazar yerlerini yıkamış oluyoruz. Ayda 174 bin TL belediyemiz şu an tasarruf etmiş durumda. Bunun da yıl sonuna kadar bize getirisi 1 milyon 400 bin TL.
“AYLIK 200 BİN TL ARTI KDV DAHA TASARRUF EDECEĞİZ”
Temizlik Hizmetleri bünyesinde bu iade ettiğimiz kamyonların dışında hizmetlerin sürmesi için ihale kapsamında 10 adet 6 metreküplük kamyon, 2 adet kırkayak kamyon, 3 adet jcb kazıyıcı yükleyici kepçeye halihazırda kira ödüyoruz. Bu 15 aracın şoförü, personeli bize ait, yakıt müteahhit firmaya ait. Küçük 6 teker kamyonlara 21 bin 753 TL, kırkayak kamyonlara 35 bin 212 TL, jcb'lere 29 bin 900 TL artı KDV olarak kira veriyoruz. 10 tane kamyonun personel giderleri ve yakıt bize ait olmak üzere 7 bin TL civarında kiralayabiliyoruz. Kırkayakları 12-13 bin TL'ye, jcb kepçeyi de 7 bin liraya kiralayabiliyoruz. Şöyle ifade edeyim buradaki 15 adet kamyona biz her ay 377 bin TL kira ödüyoruz halihazırda. Yaklaşık 65-70 bin TL yakıt yakıyor bunlar. Bu 15 aracı başka bir ihaleyle şu anki güncel koşullarla alırsak yakıtı da bizden olursa aylık 200 bin artı KDV daha tasarruf edeceğiz. Yani ayda 350 bin lira.
“HARCADIĞIMIZ HER BİR KURUŞUN HESABINI VERECEĞİZ”
Biz çöp firmasının yakıt yok diye temizliğe çıkamadığı bir bayram yaşadık. Çöplerin neden toplanamadığını kamuoyuna basın açıklamasıyla anlatacağım. Şeffaf, denetlenebilir ama her şeyden önemlisi her kuruşun hesabının sorulduğu bir anlayışla belediyeyi yöneteceğimi söyledim. Ayda 350 bin dediğiniz zaman yılda 4 milyon 200 bin TL yapar. Çöpü toplanması hususunda da tasarruflarımız olacak. Önümüzdeki sene ihale etmeyerek becerebilirsem belediye bünyesinde çöpleri üçte bir fiyatına toplayacağız. Beceremezsem de Kavaklı güreşlerindeki gibi teneke yağları, kıspetleri alacağız herkes güreşecek. Bu işi hangi firma en uygunu alırsa ona verilecek. Belediyenin her kuruşunun denetlenebileceği bir yönetimle yolumuza devam edeceğiz.”
Başkan Yılmaz'ın tasarruf önlemleri, siyasi parti grupları tarafından takdirle karşılandı.
Hazal BAŞARAN