Yılmaz: Tek yürek olduk

Yılmaz: Tek yürek olduk

09.02.2023 11:35:08

Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, Küpe FM'de Turhan Alyakut'a deprem gündemini değerlendirirken yardımlar konusunda tek yürek olan Silivri halkına teşekkür etti ve kentsel dönüşüm hususunda açık çek çağrısını yineledi.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, 8 Şubat 2023 tarihinde Küpe FM'de Turhan Alyakut'un yayın konuğu oldu. Yılmaz, “Yüzyılın Felaketi” olarak adlandırılan ve 10 ili etkileyen depremi değerlendirdi.
YILMAZ: TÜRK MİLLETİNİN BAŞI SAĞ OLSUN
Başkan Volkan Yılmaz şöyle konuştu: “İki gündür uykuları bize haram eden bir doğa afeti, belki Yüzyılın Felaketiyle karşı karşıyayız. Türk milletinin başı sağ olsun.
“SOLUKSUZ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDİYORUZ”
Silivri Belediyesi olarak depremin ilk oluş anından beri yaptığımız aksiyon ve aldığımız reaksiyonlarla deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın yaralarını sarmak, beraber ve bir olduğumuzu hissettirmek adına soluksuz bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz.”
“DEPREM BÖLGESİNE İLK İNTİKAL EDEN EKİBİMİZ OLDU”
Turhan ALYAKUT: Silivri Belediyesi deprem bölgesine ilk yardım malzemelerini gönderdi. O süreci anlatır mısınız? Haber nasıl geldi, nasıl böyle hızlı organize oldunuz?
Volkan YILMAZ: Pazartesi sabahı saat 04.30 sularında telefonum çaldı. Zabıta Müdürümüz ve Arama Kurtarma Ekibimizin takım lideri Uğur Tozlu aradı. O an aklında karla mücadele çalışmalarında olağanüstü bir şey, kaza olduğunu düşünerek tereddütle açtığımda kendisi bana deprem haberini iletti. Hızlı bir şekilde AFAD tarafından arandığımızı öğrendim. AFAD'a akredite olan Türkiye'deki 1300 küsur belediyeler içirişindeki 2 belediyeden biriyiz. Akredite olduğumuz için AFAD hemen bizim Arama Kurtarma ekiplerimize haber vermiş. Bu konuda bir kırmızı hattımız var. ‘AFAD'tan aldığınız talimatı yerine getirin' dedim ve 12 kişilik profesyonel ekip, üç araçla İstanbul Havalimanı'na yola çıktı. Oradan arkadaşlarımızın bir kısmı uçakla, bir kısmı da kargo uçağıyla yola koyuldu. İstanbul Valimiz Ali Yerlikaya'nın hakkını ödeyemeyiz. Çok ciddi bir çalışmayı yüksek performansla yürütüyor. O uçakla ekibimiz bölgeye ilk intikal eden ekip oldu.
Bölgedeki yoğun kar yağışı ve kış şartları ulaşımda sıkıntı yarattı. Ekibimiz şu anda Adıyaman'da, en zor ulaşılan bölgede arama-kurtarma faaliyetlerini sürdürüyor. Üç vatandaşımızı sağ salim enkazdan çıkarmış durumdalar. Tabi istemediğimiz görüntüler yok değil. Onlar da oluyor.
“EN FAZLA DESTEK AFAD EKİBİNİ EĞİTEN VE SERTİFİKASINI VEREN BELEDİYEYDİK”
İstanbul'da en fazla destek AFAD ekibini eğiten ve sertifikasını veren belediyeydik. Valiliğimizin uçağıyla 52 tane AFAD destek ekibimiz, dün gece de 32 tane yollayabildik. Havalimanlarında seferlerde de sorun var. Yaklaşık 90 tane AFAD destek gönüllümüz şuan Malatya'da arama kurtarma çalışması yapıyor. Yine Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın İmar Müdürlüğümüzden istediği beş tane personelimiz, iki aracımızla Gaziantep'te şuan depremsellik ve binaların kontrollerini yapıyorlar. Üç adet arama-kurtarma aracımız, yine iş makinelerimiz, tır ve kamyonlarımız, bu depremde bence en fazla iş gören mobil ikram araçlarımızı ulaştırdık. Biri şuan Hatay-Belen'de, diğeri Adana'dan ulaşmaya çalışıyor. 115 arkadaşımız, çok sayıda iş makinemiz, iki tane de mobil mutfağımızla deprem bölgesinde hizmet veriyoruz. Vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalışıyoruz.
“VATANDAŞLARIMIZA ŞÜKRANLARIMI SUNUYORUM”
Turhan ALYAKUT: Silivri'de hangi ekiplerle ne tür bir çalışma yürüyorsunuz?
Volkan YILMAZ: İstanbul Valiliği'nin başkanlığında ve AFAD'ın koordinasyonunda, Silivri Kaymakamlığı, Silivri Belediyesi ve Türk Kızılay Silivri Şubesi ile beraber bir çalışma yürütüyoruz. Yaptığımız eşgüdüm koordinasyonun yanında esasında hakkını teslim etmemiz gereken Silivrili vatandaşlarımızın duyarlılığı. İnanın iki gündür bizlerle beraber onlar da uyku uyumuyor. Öyle bir birlik beraberlik oluştu ki, iki salonumuz da dolup taşıyor. Şu an itibariyle 25 tır malzemeyi, içerisinde elektrikli soba, jeneratör, çocuk maması, kadın ve çocuk pedi, envayi çeşit battaniye, giyim malzemesinden oluşan araçlarımızı deprem bölgesine yolladık. Vatandaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. “Anımız bir, acımız bir, andımız bir” dedik.
“BU ÜRÜNLERE AĞIRLIK VERELİM”
Çok miktarda kıyafet oluşmaya başladı. Sakın beni kimse yanlış anlamasın, biraz daha nitelikli, amacına matuf yardımları bölgeye ulaştırma amacıyla bir duyuru paylaştık. Bundan sonraki yardım tırlarımıza ağırlıklı olarak hijyen malzemesi, su, konserve, kuru gıda, battaniye, uyku tulumu, çocuk maması, çocuk bezi, kadın pedi, ısıtıcı, powerbanc çok önemli. AFAD bu yönde bir açıklama yaptı.
“TEK YÜREK OLDUK”
Turhan ALYAKUT: Gönderilen malzemeler tamamıyla vatandaşların çabasıyla mı toplandı? Yoksa Belediye bütçesi ya da farklı yerlerden, iş insanlarından, derneklerden, başka kurumlardan toplanan yardımlar mı?
Volkan YILMAZ: Tek yüreğiz, acımız bir. İş insanları, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, ağırlıklı vatandaşlarımız, Silivri Belediyesi kaynakları var. Kızılay'ın ve Silivri Belediyesinin hesapları var. Sosyal medyadan bunlar takip edilebilir. Hepsini bir potada birleştirip bu yardımları yapıyoruz. Biz bu 25 tıra 12 tır daha ilave yardım yaptık, yani 37 tır Silivri'den gitti. 12 tırı Silivri'den çıkarmadık.
“UN DESTEĞİNDE BULUNUP ÜCRETSİZ EKMEK DAĞITIYORUZ”
Deprem bölgesinde istenen en çok şey ekmek. Kuru bir ekmek bile olsa insan bir nebze de olsa karnını doyurabiliyor. Takdir ederseniz ki unun, ekmeğin Silivri'den lojistiği iki günde yenemeyecek hale gelmesinden dolayı şöyle bir yöntem geliştirdik; depremden etkilenen 10 ilin veya çevrelerindeki un fabrikalarını tespit ettik. Un fabrikalarıyla iletişe geçtik ve un satın aldık. Oradaki Kaymakamlıklara veya AFAD'a ulaştırıp bölgedeki fırınlara dağıtıp şuan ücretsiz ekmek ürettirip dağıttırıyoruz. 2 Kamyon Diyarbakır'a, 2 kamyon Adıyaman'a, 1 Kamyon Hatay, 1 Kamyon Kahramanmaraş Elbistan'a, 1 kamyon Malatya'ya, 1 kamyon Gaziantep İslahiye'ye, 1 kamyon Kahramanmaraş Göksun'a, 1 kamyon Hatay Belen'e, 1 kamyon Hatay Kumluğa un ulaştırdık. Bu çalışmamıza devam ediyoruz. Depremin yaraları sarılana, orada fırınlar kurulana kadar un destekli ekmekleri üretmeye ve ücretsiz dağıtmaya devam edeceğiz.
“ARAMA-KURTARMA İÇİN CİDDİ EĞİTİMLİ İNSAN KAYNAĞINA İHTİYAÇ VAR”
Turhan ALYAKUT: Gönüllü insan gücüne ihtiyacınız oluyor mu?
Volkan YILMAZ: Dün İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile bir telefon görüşmesi yaptık. Valimizle de sürekli görüşüyoruz. Arama-kurtarma faaliyetleri için çok ciddi eğitimli insan kaynağına ihtiyaç var. Hiçbir deprem tecrübesi ve eğitimi olmayan insanları gönüllü de olsa götürseniz, ne yapacağını bilmez, kolan kiriş nedir bilmez, gelen sese nasıl ulaşacağını bilmez. Burada AFAD'ın destek gönüllü ekipleri çok ciddi rol oluyor. 2022 yılı Afet Eğitim Yılıydı. Silivri Belediyesi, tüm Türkiye'deki belediyeler arasında en fazla eğitim veren oldu. Emek verirseniz, afetlerle ilgili dertlenirseniz, bütçe ayırırsanız, göreceksiniz ki o afetlerle mücadele çok daha iyi olacak. İlk 72 saat denir ya, mahalle ve yerelle berabersiniz. Dışarıdan size ulaşılması zor. Hep bir kurtarıcı beklenir ya… Doğal afetlerde böyle bir şey yok. Herkes ilk önce kendi ailesiyle, sonra mahallesiyle uğraşıyor. Doğal afetlerin oluşacağı coğrafyalar belli. Silivri'de su taşkını ve deprem riski var. Dolayasıyla artık bizim deprem öncesinde, sırasında ve sonrasında neler yapılacağını, iş bölümünü, toplanma alanlarının, mobil yemek yerimizin kurulacağı belli mi? Değil.
“AFET KOORDİNASYON MERKEZİNİ YAPAN İLK BELEDİYEYİZ”
Silivri'de bunun oluşabilmesi için çok ciddi adımlar attık. Atmaya da devam edeceğiz. Silivri Belediye Başkanı olarak afetle ilgili mücadelede Afet Koordinasyon Merkezi'ni İstanbul'da yapan ilk belediyeyiz. Arama-kurtarma ekipleriyle beraber, ekipmanlarına ve araçlarına bütçe ayıran belediyeyiz.
“BU DA BENİM PİŞMANLIĞIM”
Özeleştiri de yapayım, iki tane mobil ikram aracımız olmakla birlikte, bir büyük tır 15 bin kişilik yemek çıkarabilecek mobil mutfak projemiz vardı. Maddi kaygılar veya ötelemelerle ertelemiştik. Keşke ertelemeyip o mobil mutfağı yapsaydık. Bugün Hatay'da, İskenderun'da 15 bin kişiye yemek çıkarabilseydim. Bu da benim pişmanlığım. Bu işlere bütçe ayırmaya devam etmeliyiz çünkü Türkiye afetlerle mücadele edecek.
“TÜRKİYE'DE DALGA GEÇİLİYOR”
Yerelde hazırlıklı olmalıyız. Japonya'da bir tatbikat yapıldığında o kadar ciddiyetle olur sanki deprem olmuş gibi. Maalesef bunu Türkiye'de yapanlarla dalga geçiliyor. Siyaset de bir yere kadar.
“TEK ELDEN İDARE EDİLMELİ”
Yardımlarda spor kulübü, yöre derneği, siyasi partiler, kim nerede ne yardımı topluyorsa toplasın. Bunun tek bir elden idare edilmesi lazım. O da İçişleri Bakanlığı ve AFAD'tır. AFAD'ın merkezine toplanıp tek bir yürekle dağıtılsın.
“AKLIN VE BİLİMİN GERÇEĞİNDE YAŞANANLAR”
Turhan ALYAKUT: Belediyemizin deprem konusunda tecrübesinin olması insanlara güven veriyor. Silivri'deki riskli binaların durumu nedir?
Volkan YILMAZ: Bu ciddi bir soru. Dün Hatay eski Milletvekilimiz Turan Çetin'le sohbet ederken Hatay'ın deprem tarihini sordum. 1100 yılında Hatay'da bir depremin meydana geldiğini ve o günkü nüfusu düşünün 40 bin insanın hayatını kaybettiğinden bahsetti. Yine 1400'lü yıllarda büyük bir deprem yaşanmış. Dolayısıyla doğa size her şeyi ifade ediyor. İstanbul'u yoğun etkileyecek bir deprem yaşayacağız. Temennim, mümkün olduğu kadar geç yaşamamız ve bina stokunu yenileyebilmemiz. Silivri Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Üzerimize vazife belki değildi ama göreve geldiğimizde bir şirket kurduk. Yalnızca kentsel dönüşüm, sevkle idare edebilmek adına, Saral İnşaat'la ortaklaşa bir örnek olsun, rol model olalım diye Varnalı Konutları diye bilinen ilçemizin en eski yapısını yeniledik. Mart ayı içerisinde 120 anahtarı vatandaşımıza dağıtacağız. Çok cüzi bir katılımla yaptık. Vatandaşları ikna etmek 1.5 yılımı aldı. Vatandaşlarımıza artık şunu söylüyorum, lütfen artık 1 m2'nin hesabını yapmayalım. Ekonomik gerçekler ve katılmamız gereken yükler neyse bunlara katılalım ve katlanalım. “İki balkonum olsun, Güney'e baksın, dairem 3 m2 küçüldü, vay efendim ben niye para veriyorum, vermemem gerekir” diye düşünmeyelim. Aklın ve bilimin gerçeğini ve yaşanan gerçeklerin ışığında oturalım, Silivri Belediyesi, özel sektör, İBB, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na hep açık çağrıda bulundum.
“KENTSEL DÖNÜŞÜME AÇIK ÇEK”
Silivri'deki kentsel dönüşüme siyasi mülazalardan açık çek veriyorum. Buyursun Ekrem İmamoğlu, Silivri'de kentsel dönüşüm yapmak istiyorsa, iş birliğini açığım. Kimse beni siyaseten yargılayamaz. Yargılasa da göğsümü yara yara karşısına çıkarım. “Oy kaybederim” gibi yaklaşımlarla kentsel dönüşümü ötelemek, üstünü örtmek gibi bir şansımız yok.
Vatandaşlarımızın da kamu idarecilerin de artık şapkalarını önlerine koyup kentsel dönüşümün önünü açmalarını ve katılım göstermelerini rica edeceğim.
“SİLİVRİ'DE BAŞARABİLECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM”
Deprem konusunda en fazla eğitim verilen seminer düzenlenen İstanbul. O kadar çok konuşulmuş ki artık eyleme geçip, nasıl daha hızlı yaparız diye konuşma vakti. Silivri'de başarabileceğimizi düşünüyorum.
Türk milletimizin başı sağ olsun. Acil ihtiyaç malzemelerin altını çizip, yapmış oldukları katkı, gösterdikleri ilgi alaka için tüm vatandaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum.”

Sevginar SALİ

 

YORUM YAP