Bengü TV'de İsa Kalender'in konuğu olarak deprem gündemini değerlendiren Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, yaşadığımız felaketin büyüklüğünün anlaşılması için önemli bilgiler paylaştı çalışmalar ve olası İstanbul afetine yönelik hazırlıklar hakkında bilgi verdi.
Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, geçtiğimiz günlerde Bengü Türk TV'de İsa Kalender'in canlı yayın konuğu oldu.
YILMAZ: DEPREMDEN ETKİLENEN BÖLGE, BAZI ÜLKELERİN YÜZ ÖLÇÜMÜNDEN BÜYÜK
Başkan Yılmaz, katıldığı programda yaşanan depreme ilişkin şu açıklamada bulundu: “Büyük Türk milletinin başı sağ olsun. Hepimizi üzüntüye boğan bir doğa afetiyle karşı karşıyız. Kahramanmaraş merkezli depremle ilgili kamuoyunda oluşan; “AFAD, Kızılay, Belediyeler, Bakanlıklar, devlet yetkilileri yok, köylere ulaşılamıyor, yardımlar dağıtılamıyor” gibi spekülasyonlar ve bilgi kirliliği var.
Bizim şu anda karşı karşıya kaldığımız felaketin, doğa afetinin büyüklüğünü ve çapını anlatmak üzere bir takım bilgileri paylaşmak istiyorum; Türkiye'de depremden etkilenen 10 ilin yüz ölçümü 108.812 km2. Bu Bulgaristan, Güney Kore, Azerbaycan, Avusturya, Gürcistan, Danimarka, İsviçre, Hollanda'nın yüz ölçümünden büyük.
DEPREMDEN ETKİLENEN İNSAN SAYISI 13.5 MİLYON
Depremden etkilenen insan nüfusu 13.5 milyon. Yine birçok ülkenin nüfuslarından fazla.
YER YÜZÜNE YAKINLIĞI 7 KM
Dünyada çok büyük yıkımlara neden olan depremler var. Mesela Alaska depremi yerin 25 km altında, Rusya'nın Kamçatka bölgesinde yer alan büyük deprem 21 km altında, yine Japonya'nın Tokyo depremi 30 km altında ama bizim yaşadığımız depremin yer yüzüne yakınlığı 7 km.
“KARADA OLUŞMUŞ EN BÜYÜK DEPREMDEN BAHSEDİYORUZ”
Dünya depremlerinde fay uzunlukları var, depremin etki alanını belirlerler. Kaliforniya depreminde 360 km'lik fay kırılmış, San Francisco depreminde 400 km, Çin'in 300 km ama bizim yaşadığımız depremde tam 500 km'lik fay kırıldı. Belki de dünyada, karada yaşanan en büyük fay karılması Kahramanmaraş'ta gerçekleşti. Japon bilim insanları geçenlerde televizyonda açıkladılar, dünyada karada olmuş en büyük depremde bahsediyoruz.
EN FAZLA EKİBİN ENKAZLARDA ÇALIŞTIĞI DEPREM
“Arama kurtarma ekipleri nerede?” diye feveran ediyorlar. Tüm dünyadaki deprem örnekleriyle kıyasladığımızda Japonya'nın Tokyo depreminde 100 bin, Endonezya'da 14 bin, Şili'de 10 bin, Pakistan'da 50 bin Arama Kurtarma personeli çalışmış. Oysa ki bugün Türkiye'nin Arama Kurtarma personeli 103 bin 800. Bu da dünyadaki en fazla ekibinin görevli olduğu, enkazlarda çalıştığı deprem.
DEPREMLERİN ŞİDDETİ
Depremlerin ortaya çıkardığı enerji büyüklüğü esas alınır. 6 Şiddetindeki deprem 1 atom bombası şiddetine eşit. 7 şiddetine çıktığında depremdeki logaritma nedeniyle 32 atom bombasına eşit oluyor. Kahramanmaraş depremi 7.7 ile 132 atom bombası enerjisini ortaya çıkarıyor. 6 Şubat'ta ilk depremin akabinde gün içerisinde 7.6 şiddetinde ikinci bağımsız depremi yaşadık. Bu, dünyada çok ender ve çok olağan dışı görünen bir olay.
“TÜRKİYE'NİN EKONOMİSİNE ETKİ EDECEK”
10 Büyükşehir etkileniyor. Türkiye'nin de ekonomisinin önemli bir kısmının cereyan ettiği; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa. Bu on ilin Türkiye'deki ihracatta payı 20 milyar dolar. Yine esnaf sanatkarlar olarak 304 milyonluk bir hacme, iş yeri sayısı 320 milyon 453 bin. Türkiye'nin ekonomisine de etki edecek bir depremden bahsediyoruz. Yaşadığımız felaketin büyüklüğünün anlaşılması için bu verileri dikkate almak gerek.
“BİLİMİN IŞIĞINDA YARALARIN EN KISA SÜREDE SARILACAĞINA EMİNİM”
Türkiye Cumhuriyeti devleti ve milleti çok büyük. İlk günden itibaren Türk Milletimizin feraseti, yardımlaşma ve her şeyi paylaşma duygusuyla birlikte çok önemli. Can kayıplarımız ve yaralılarımız çok. Bilimin ışığında deprem yaralarının en kısa sürede sarılacağına eminim. Türk devletine ve milletine güvenimiz tam.”
“SİLİVRİ ARAMA KURTARMA EKİBİ İLK BÖLGEYE ULAŞANLAR ARASINDAYDI”
Başkan Yılmaz, bölgede yaşanan çalışmalara şöyle değindi: “6 Şubat sabah 04.17'de deprem olduğunda, saat 04.30 gibi Zabıta Müdürümüz ve Silivri Arama Kurtarma ekiplerinin şefi Uğur Tozlu aradı. Deprem haberini verdi. AFAD tarafından arandığını söyledi. Biz Silivri olarak Türkiye'de 1300 belediyesi içerisinde AFAD'a 2. akredite olan kurumuz. Bölgeye sevkimiz sabah saat 06.00'da THY uçağı ile gerçekleşti. AFAD'la birlikte uçağı binen ilk Arama Kurtarma ekiplerinden biri bizimki oldu.
BÖLGEDE ÇALIŞAN EKİPLERİMİZ
12 profesyonel Arama-Kurtarma personelimizle Adıyaman'da çalışmaya başladık. Sonra Elbistan, Maraş'ta devam ettiler. 14 kişilik Silivri Belediyesinin teknik ve gönüllü ekibi, 5 mühendisimiz İslâhiye'de Çevre Bakanlığının görevlendirmesi neticesinde depremsellik kontrolleri yapıyor.
Destek AFAD gönüllüsü olarak 96 personelimiz Malatya ve Adıyaman'a hareket etti. 84 Teknik personelimiz bölgede ve 356 gönüllü vatandaşımız var.
Kaymakamımızla AFET Koordinasyon Merkezi'mize oturduğumuzda birçok teknik arkadaş geldi. Jeoloji Mühendisi de, inşaat işçisi de, kepçe operatörü, kamyon şoförü de. Belediyemizin ve gönüllü araçlarla; minibüs, kamyonet, kepçe, jeep, karavan gibi 246 araçla afet bölgesindeyiz. İki adet mobil mutfağımızı hızlı bir şekilde bölgeye sevk ettik. Hatay Kumlu ve Belen Belediye Başkanlarımızla istişare ettik. Oraya Mobil mutfaklarımızı kurduk. Şuan bölgede sıcak çorba, çay kahve ikramlarımızı personellerimizle yapıyoruz.
“DAHA FAZLASINI YAPACAĞIZ”
Bununla yetinmeyeceğiz, daha fazlasını yapacağız. Yardımlar o kadar çok arttı ki, bölgeden fotoğraflar geliyor giyişiler şuan yollara saçılmış. İstanbul Valimiz geçen gün ihtiyaç listesini paylaştı. Giyim, ayakkabı gibi ihtiyaçlarla dolmuş depolar. Hatay'ın girişinde 50 km'lik yardım konvoyu oluştu. Biz Hatay'ın ilçelerinin kaymakam veya belediye başkanlarına ulaştık, ihtiyaçlarını sorarak yardımlarımızı gönderdik. Ekmek sıkıntısı vardı. Civar illerdeki un fabrikalarını arayarak un karşılığı ekmek satın aldık. 15 Tır unu 4 saat içerisinde bölgeye ulaştırdık. 140 Tıra yaklaştık. Silivri'nin güzel insanlarına, iş insanlarına, siyasi partilerimize, sivil toplum örgütlerine katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum.”
SİLİVRİ BELEDİYESİ AFET KOORDİNASYON MERKEZİ
Silivri'nin son deprem tecrübesinden çıkarak önlemler konusuna değinen Başkan Yılmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “ Eylül 2019'da 5.8 şiddetinde Silivri merkezli bir deprem yaşadık. Bizim için bir milat oldu. Silivrili vatandaşlarımızın derdiyle dertleneceğimize söz verdik. Afet Koordinasyon Merkezi'nin kurulması gerektiği diye düşündük. Kendi imkanlarıyla İstanbul'da ilk Afet Koordinasyon Merkezini kuran belediye olduk. 7/24 içerisinde bir Jandarma personeli, bir Polis ve Zabıtalarımızın görev aldığı, şehrin 7-24 kameralarla izlendiği, AFAD'la koordinasyon halinde, bütün doğal afetlerin izlendiği, içerisinde yatakhanelerin, ekip ekipman odalarının, eğitim odalarının ve kriz merkezinin olduğu bir Afet Koordinasyon Merkezi oluşturduk. AFAD'la çok ciddi çalışmalar yaptık.
“ARAMA KURTARMA EKİBİMİZLE GURUR DUYUYORUM”
Arama Kurtarma ekibimizle gurur duyuyorum. Manavgat yangını, Muğla-Milas yangını, Bozkurt seli, Sivrice depremi, İzmir depremi v.s. hepsinde çok aktif rol aldılar. Bu depremde de 5 tane vatandaşımızı enkazdan çıkaran ekiplerin arasında oldular. Ayrıca üst düzeyde eğitimi verebilecek donanıma sahipler.
“SOYLU'NUN BAŞARISI”
İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu'nun, terörle mücadelede sergilediği kıymetli başarısı kadar ülkemizde afet konusunda bilincin oluşmasında, AFAD'a yaptığı önemli katkıları da var. 2020 Yılı Türkiye'de Afet Eğitim Yılı ilan edildi.
“KENDİ GÖBEĞİNİZİ KENDİNİZ KESMEK DURUMUNDASINIZ”
Silivri Arama Kurtarma ekibimizle Türkiye genelinde en fazla eğitim veren Belediye olduk. Deprem olduğunda ilk 72 saat baş başasınız. Kendi göbeğinizi kendiniz kesmek durumundasınız. Size İzmir'den kimse gelemeyecek. Hele hele olası bir İstanbul depreminde herkes kendi ilçesiyle uğraşmak durumunda kalacak. İşte bu afet bilinci, tatbikatlar, eğitimler bunun için var. 2000'e yakın Destek Gönüllüleri ekibimiz ve eğitim sertifikalı personelimiz oldu. Rumeli Üniversitemiz bizimle iş birliği yapıyor. Genç kardeşlerimiz, sivil toplum örgütlerimiz var.
“SİLİVRİ'NİN AFET MASTER VE EYLEM PLANINI HAZIRLIYORUZ”
Silivri'nin Afet Master ve Eylem Planını hazırlıyoruz. Aile ne yapacak? Sitede oturuyorsanız, site ne yapacak? STK'lar ne yapacak? Toplanma alanları nereler olacak? Yemek yapılacak yerler neresi olacak? Seyyar tuvaletler nereye konacak? Arama Kurtarma ekipleri nerelere sevk edilecek? Afet Destek Gönüllüleri nerede toplanacak? Bunları bitirdiğimizde Silivri'de çok büyük bir tatbikat yapacağız. O tatbikatla bu Afet Master Planını hayata geçireceğiz. İnşallah bir doğa afeti yaşanmadan kentsel dönüşümü de bitiririz. İstanbul'un yapı stoku çok kötü.
Tüm Türkiye'de Çök Kapan Tatbikatı yapıldı. Bir kısım vatandaşımız oturdukları yerde gülüp eğlendiler. Bugün, Hatay'da, Kahramanmaraş'ta hayat kurtardı.
“ZEMİN ÜTÜDÜ YAPILMAYAN İMARA AÇIK ALAN YOK”
Silivri'nin 16 km2 imarlı alanı var, bunun 4.5 km 2'sinin zemin etütleri yok. Zemin etütleri yapılmadan buralara imar izinleri verilmiş. Verilmeye devam ediyordu. Bu benim değil İBB'nin yapması gerekin görev. İlk işimiz zemin etütlerini yaptırıp Bakanlığa onaylattık. Şu an Silivri'de zemin etüdü yapılmayan imara açık bir alan yok.
Boğluca Deresi çevresinde 30 hektar yapı yasağı olan bir alanımız vardı. Taşkın meydana gelmiş ve 2009 yılında yapı yasağı gelmiş. Ben göreve 2019 yılında geldim. 10 Yıl boyunca dere ıslan edilmesine rağmen hiçbir şey yapılmamış. İBB'den yapı yasağını kaldırdık, bu da Silivri'ye çok büyük hizmet oldu. Yıkım yasağı olan yapılar yıkılıp yeniden yapılamıyordu.
Bizden önce depremle ilgili Silivri'de bir tek A4 kağıdına bir çalışma yapılmamış. Kentsel dönüşüme destek olmak, vatandaşlara omuz verebilmek için bir şirket kurduk. Şirketimiz, Saral İnşaat ile ortaklaşa, aynı m2, aynı kat, sadece vatandaşların 70 bin TL ödediği, kentsel dönüşüm kapsamında 122 konutu yeniledik. Mart ayında da anahtarlarını teslim edeceğiz.
Silivri Belediyesi olarak deprem, tatbikat, eğitim demekten usandık. Şimdi telefonlarımız susmuyor. AFAD, deprem bölgesine sertifikası olmayan, gönüllüleri almadı. Şimdi vatandaşlar arayıp, “Başkanım ilk iş sizin ekiplerinizden eğitim almak. Sertifikamızı cebimize koyup bir afette enkazın başına koşmak.” diyorlar.
“ÖNCE ÜLKEM VE MİLLETİM, SONRA PARTİM”
Genel Başkanımız Devlet Bahçeli, kendi hesabından AFAD'a çok ciddi bir bağış yaptı ve bütün il başkanlıklarımıza, Ülkü Ocaklarına, Belediye Başkanlarımıza talimat buyurdular. Afet bölgelerindeki çalışmalara katılım, lojistik destek dediler. Bunu yaparken, “Önce ülkem ve milletim, sonra partim, sonra ben” anlayışıyla hareket edildi. Ben de bu şekilde hareket ettim.
Hatay'ın haritasını önüme koyduğumda ilçelerin hiçbirinin MHP, AK Parti, CHP'li olduğuna bakmaksızın yardımlar götürdük.
“HATAY'IN BELEN VE KUMLU İLÇELERİNDE ÇADIR KÖYLERİ KURUYORUZ”
Silivri Kaymakamlığı ve Belediyesi olarak, Hatay Belen ve Kumlu ilçelerinde Çadır Köyleri kuruyoruz. 24 m2 tam izolasyonlu, Kızılay'ın standartlarında, içerisinde sobası, keçesi, yatağı, yorganı olan, “Anımız bir, acımız bir” sloganıyla kuracağız. Bir çadırın maliyeti 10 bin 500 TL. İlk etapta 300 çadır, sonra bir 300 daha kurulacak.
Şunu düşünebilirler Volkan Yılmaz MHP'li, Kumlu ve Belen MHP'li! Volkan Yılmaz, MHP'li ilçelere bu çadırları kuruyor! İlk başta böyle düşünebilirsiniz ama hem beni tanıyanlar, hem icraatlarımızı bilenler benim siyasetimde böyle bir şeyin olmayacağını bilmeleri gerekir. Silivri 210 bin nüfuslu bir belediye. Kumlu 15 bin, Belen 30 binlik. Ben bir hamilik yapacaksam, o belediyelere kol kanat gerebileceksem benim nüfusumdan düşük iki ilçeyi seçmem gerekiyordu. Çok hızlı aksiyon aldık. Şu an mutfaklar kuruldu, kanalizasyon giderleri yapılıyor, elektrik çekiliyor. Biz de çadırların siparişini verdik. Kampanyamıza çok yoğun talep var. Çadır yağıyor.
Defne, Samandağ ve Arsus Belediyeleri yanılmıyorsam CHP'li. Samandağ'a 3 tır, Kumlu'ya 1 tır, Payas'a 3 tır, Arsus'a 2 tır, Defne'ye 3 tır yardım yolladık. Belen ve Kumlu'nun tamamında MHP'ye oy veren arkadaşlar mı yaşıyor? Artık bu kadar sığ, hizasız, vicdansız eleştirilerden vazgeçin. Bölgeden hangi partiden olursa olsun bir belediye başkanı beni arasın, üçüncü çadır köyümüzü MHP'li olmayan o şehrin insanlarına kuracağız.
Genel Başkanımızın söylediği gibi o coğrafyadaki pergelin sabit ucuyuz. Bütün vatandaşlara eşit mesafedeyiz. Tüm insanlarımız çok kıymetli.
Enseyi karartmamız lazım. Dün Silivri'de esnafı gezdim. Moraller bozuk. Biz güçlü olacağız, mutsuzluğa yer yok. Dimdik ayakta durmalıyız. Bu paraları niçin kazanıyoruz, bu vergileri niçin topluyoruz? Böyle felaketlerde oralara ulaştırabilmek için.”
“RANT ODAKLI DEĞİL, İNSAN ODAKLI BİR KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ÖNCELEMELİ”
Kentsel dönüşüm çalışmaları hakkında bilgi vererek açıklamalarını sürdüren Yılmaz, “39 İlçe Belediyesi ve Büyükşehir olmak üzere İstanbul'da 40 tane Belediye Başkanıyız ama en zorlandığımız konu Kentsel Dönüşüm. Şehrin artık büyüyemeyen yapısı veya ada bazında yapılamayan Kentsel Dönüşüm ya da bir bölgeyi başka yere taşıyıp o bölgeyi yeşil alana dönüştürmekte yaşana zorluklar var. Buradan vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum; artık m2 hesabı yapmayı bıraksınlar. 10 m2 eksik olsun ama sağlam olsun. Belediyelerimiz rant odaklı değil, insan odaklı bir Kentsel Dönüşümü öncelemeli. Vatandaşlarımız da Belediye ve Bakanlıkların onlara uzattığı eli tutarak bunun gerçekleştirilmesine ön ayak olmalı.
Şehrin tüm afet risklerini içeren çok önemli olan Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesini hazırlayıp Bakanlığa sunduk. 2.5 yıl çalıştık. Sonra da örnek olmak adına SİYTAŞ adında bir şirket kurup eski konutları olan Varnalı Konutları adında bir siteyi 122 daireyi Kentsel Dönüşüme soktuk. Şimdi diğer siteler de istiyor.
İnşaat maliyetleri inanılmaz arttı. Şapkayı önümüze koymadan bu işin altından kalkamayız. Bina stokumuzu yenilemeliyiz. Kentsel Dönüşüm yaptığımız sitede 1.5 yıl önce 250 bin TL'ye ev satılıyordu. Şuan bu rakam 2.5-3.5 milyon arasında. Daireleri çok değerleniyor. Devletimizin kira ve kredi desteği var. Vatandaşımız birikimini kullansın” dedi.
“EKREM BEY VERDİĞİ KONUT SÖZÜNÜ NİYE UNUTTU?”
“İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 100 bin konut sözü vardı. 5 Yılda yapılacaktı” vaadini hatırlatan program sunucusu İsa Kalender'e Başkan Bey7in yanıtı şöyle oldu: “İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, vatandaşı umutlandırmıştı. Kendisine verdiği sözü hatırlatıyorum. İBB Başkanı seçilirse 1 yılda 20 bin konut, 5 yılda 100 bin konut yapacaktı. Belki çürük binalarda oturan birçok vatandaş bu sebeple oy verdi. Ekrem bey verdiği sözü niye unuttu?
4 Yıldır afeti, söz verilip yapılmayanları İBB kürsüsünden hatırlattık. İBB yönetimini anlamakta zorlanıyorum. Soruyoruz, cevap alamıyoruz. Silivri'de İBB'nin yaptığı Kentsel Dönüşüm konutu yok. Belediye Konutları diye tabir ettiğimiz iki bloka yıkım kararı verilip yıkılan 1400 konutun projesini 3 yıl önce verdik. KİPTAŞ gelsin yapsın. Bunun siyasi rantı, oya devşirilecek bir yanı varsa helal olsun diyelim. Vatandaş bunu takdir etsin. Hiçbir projede yoklar.
Silivri Belediyesi ve İBB'nin bütçesine bakın. Biz 122 konut yapmışız, İBB hiç yapmamış. Bu gerçeği kimse çarpıtamaz. İBB Başkanı, ‘Zararın neresinden dönersem kardır' mantığı ile tüm belediye başkanlarıyla ortaklaşa, hızlı bir şekilde Kentsel Dönüşüm adına İstanbul'da artık çalışmalara başlamalı. TOKİ ve KİPTAŞ geçmişte neler yaptı. Yine yapılabilir. Emek lazım, çalışmak lazım, dertlenmek lazım. Vatandaşın derdiyle dertlenip İstanbul'u düşünmek gerek.
İBB'de geçenlerde deprem konulu toplantı düzenlendi. Yine bunları konuştuk. Arkadaşlar alınıyor. Vaat ettiklerinizi yapacaksınız. Yoksa vatandaş sandıkta bunun hesabını sorar. Biz de muhalefet olarak soruyoruz.
Depremin sisi dağılmadan çalışmalara başlanmalı.”
Deprem bölgelerinden “İstanbul'a olası bir göç” sorusuna yanıt veren Başkan Yılmaz, “İçişleri Bakanımız bu konuda gerekli çalışmaları yaptılar. Bunları düşünerek yapmışlardır. Hatay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hasta yatağından kalkıp Suriye'nin elinden alıp Misakı Milli sınırları içerisine, Türkiye'ye kattığı vatan toprağı. Türk milleti kadim bir millet. Hataylılara sesleniyorum. ‘Orayı terk edip Ankara'ya, İstanbul'a göç edelim Hatay'ı bırakalım' yanlışı 10 yıl sonra son derece vahim sonuçlar verecek. Oradaki vatandaşlarımızın hemen yanı başlarındaki illerde hayatlarını sürdürebilir. Devletimiz bir yıl içerisinde tüm konutları yapacağını söyledi. Belki de yeni 10 tane şehir inşa edilecek. Vatandaşlarımız sabırlı olsun, devletimizin gücüne inansın. Çadır ve konteyner kentler çok hızlı kuruluyor. Kira yardımları var.
Biz evlerimizde de misafir etmeye hazırız ama vatandaşlarımızı oradan koparmamak lazım. Erzincan'da konutların tamamı yenilendi.
Son olarak şunu da belirtmek istiyorum; artık deprem bölgesine Valiliklerin ve AFAD'ın listelerinin dışında yardımları ne olur yollamayın. Çadır, soba, battaniye, seyyar tuvalet, duş ihtiyacı var. Ayni yardımlardan çok çadır alımları için nakdi yardımlar gerekmekte. Türk milletinin başı sağ olsun.”
Sevginar SALİ