Mayıs Meclisi ikinci oturumunda gündem konularının ardından Başkan Volkan Yılmaz, Millet Bahçesi Projesi ile Silivri Fetih Cami Rekonstrüksiyonu, Fetih Cami Sarnıcı ve Minaresi Restorasyonu ile Geçici Cami Mimarisi Projesine ilişkin bilgilendirmede bulundu.
Başkan Yılmaz, gündem maddelerinin görüşülmesinden sonra kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yaptığı açıklamada, eski stat alanında Millet Bahçesi Projesi yapımına başlanacağını ve Silivri Fetih Cami Rekonstrüksiyonu, Fetih Cami Sarnıcı ve Minaresi Restorasyonu ile Geçici Cami Mimarisi Projesi ile ilgili bilgi verdi.
“MİLLET BAHÇESİNİN YAPIMINA BAŞLANIYOR”
Başkan Yılmaz ihaleyi alan firmaların çalışmaya başlayacağı söyleyerek şu ifadelere yer verdi: “Millet Bahçemizin ihalesi bitti. Önümüzdeki hafta Millet Bahçesi Projesinin yapımına başlanıyor. Millet Bahçemizin içerisinde; Kıraathane-Kütüphane, Mescit, yaklaşık 4000 m² alanda hizmet verecek bir kapalı yeraltı otoparkı Kültür Fizik Alanı, Tematik Bahçeler, Kaykay Pisti, Etkinlik Çayırı, Ateşsiz Piknik Alanı, Çocuk Oyun Alanı, Biyolojik Gölet, Basket Sahası, Kuru Havuz, Yürüyüş Yolları, Bisiklet Yolları, Spor Alanları, Dinlenme Alanları yer alacak. İlçemizin sosyal, ekonomik, kültür ve sanat yaşamına çok büyük bir değer katacak olan Millet Bahçesi'nin 1 yıl gibi bir sürede tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine açılması hedeflenmektedir. Bu proje Silivri'ye çok yakışacak. E-5 Karayolunun da yayalaştırılma projesi ile beraber şehrin kuzey ve güneyinin birleştiği çok önemli bir rekreasyon alanını Silivri'mize kazandırmış olacağız. Bu vesile ile Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan beyefendiye, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat Kurum olmak üzere emeği geçen herkese Silivrili hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum.” dedi.
FETİH CAMİ VE SARNIÇ İLE İLGİLİ BİLGİ VERDİ
Silivri Fetih Cami Rekonstrüksiyonu, Fetih Cami Sarnıcı ve Minaresi Restorasyonu ile Geçici Cami Mimarisi Projesi ile ilgili de bilgi veren Başkan Yılmaz, “Her ne hikmetse bu şehirde yıllarca unutulmuş, hiç yanından bile geçilmemiş, kafa yorulmamış ve şehrin önemli alanlarında biz bir şeyler yapma iradesi ortaya koysak, ne hikmetse bu ilçedeki dedikodu mekanizması, bir şeyler yapma yolunda bir iradeyle yola çıkanlara; ‘Camiyi yıkıyorlar, yerine kilise yapıyorlar, sarnıcı kilise olarak ibadete açacaklar.' gibi hem toplumun hassasiyetini kaşıyıcı, hem bilgi kirliliği yaratıcı ortam oluşturuyorlar. Bu sebeple sizleri ve kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı duydum. Fatih Mahallemizde Fatih (Fetih) Camii 1980'lerin başında yapılmış bir caminin olduğu bir alan. Burası 1453'te İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed'in camiye çevirdiği yedi kiliseden birisidir. Mevcut durumda çok büyük bölümü yok edilmiş. İstanbul'un fethinden sonra Fatih'in bir vakfı olarak Hünkar-ı Şerif Camii adı ile camiye çevrilmiş ve güney yönüne bir minare eklenmiş. Büyük çoğunluğu yıkık olan bu cami ile ilgili elimizde hiçbir belge bulunmamakta. 2019 yılında göreve geldiğimizde Silivri Fetih Camii ve alt kotunda yer alan Sarnıç yapısının ihyası ve kullanıma açılması yönetimimiz tarafından gündeme alındı. Betonarme Fatih Cami dediğimiz ve depremde hasar gördüğü için ibadete kapatıldı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından belediyemize yıkım yetkisi verildi. Silivri Belediyesi olarak, Fetih Cami Rekonstrüksiyonu, Fetih Cami Sarnıcı ve Minaresi Restorasyonu ile Geçici Cami Mimarisi Projesi ve sarnıcı bir fetih müzesi haline getirme noktasında vakıflardan yetki aldık. İstanbul Valiliğinden de bu projenin yapımı için bütçe aldık. % 90'nını İstanbul Valiliği ödeyecek % 10'unu da Silivri Belediyesi ödeyecek. Bu doğrultuda Belediyemiz tarafından Silivri Fetih Cami ihya edilip kullanıma açılıncaya kadar kullanılacak Geçici Cami'nin projesini hazırlayarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne sunduk. Bu projede bayağı mesafe kat ettik. İnşallah görev süremizi tamamlamadan Silivri'nin tarihi, kültürel mirasına bu projeyi kazandıracağız.” dedi.
Sevginar SALİ